Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

Inne - ciasto na pizze

marinella - Czw 08 Kwi, 2010 17:59
Temat postu: ciasto na pizze
A oto przepis na ciasto (to, które dostarczane jest w postaci gotowego proszku - dodawane są jedynie świeże drożdże i woda), jakie robi Pizza Hut - na prawdę oryginał !!! Składniki: 1 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki mąki kukurydzianej 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli 3/8 łyżeczki MSG=glutaminian sodu 1 1/2 łyżeczki drożdży Przepis: Umieść wodę, cukier, sól i oliwę w misce (cukier i sól ma się rozpuścić). Następnie domieszaj drożdże, mąkę i inne "suche składniki". Ugniatać przez 8-10 minut tak, aby uformowało się miękkie, ale niezbyt "kleiste" ciasto. Zostawić przykryte na 45 minut.Następnie ugniatać jeszcze przez chwilę (aby "zeszło powietrze") i odstawić na kolejne 15 minut. GOTOWE - dalej to już wiecie, co robić 3/8 łyżeczek MSG - można dać zamiast tego trochę "Warzywka"
marinella - Czw 08 Kwi, 2010 18:00

wersja nr 2

2 szkl mąki, 2 dag drożdży, sól, ok 1/2 szkl wody, 2 łyżki oleju

z mąki, drożdzy, szczypty soli i wody wyrobić ciasto, odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia, następnie dodać olej i jeszcze raz wyrobić. uformować placek o grubości ok 1 cm, wyłożyć nim dno blachy, kształtując na bokach 2 cm rancik i piec w piekarniku 200 stopni. nadzienie- jakie kto lubi

ja przeważnie robię z podwójnych sjkładników, na większą blachę i lubię jak jest grubsze to ciasto

marinella - Czw 08 Kwi, 2010 18:00

nr 3

Najlepsze ciasto na pizzę + sos

Składniki:
CIASTO:
- mąka - 3 szklanki
- drożdże - pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda - 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

SOS:
- koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
- czosnek - 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia - płaska łyżeczka

Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :) )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.

Całość piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.

Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne “wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka - wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :) )) Smacznego.

gosiak - Pon 23 Sie, 2010 20:49

Bardzo dobra pizza wychodzi, jeśli ciasto wyrasta dwa razy, drugi raz na zimno. Ciasto wyrośnięte raz przebijamy i odgazowujemy, na noc zostawiamy w lodówce do drugiego wyrastania. Można wtedy dać mniej drożdży, bo proces wyrastania się wydłuża. Ja ogólnie daję bardzo mało drożdży do ciasta na pizzę. Przed przyrządzeniem wyjmujemy z lodówki, żeby się ogrzało i lepiej formowało. Taka zasada, że ciasto wyrastające na zimno jest smaczniejsze dotyczy wielu drożdżowych wypieków, np. także bułek.
Ogólnie, to jeśli ktoś lubi pizzę, to polecam zakup kamienia do pieczenia pizzy, który wkłada się do piekarnika i na tym wypieka. Efekt jest rewelacyjny, pizza jest lepsza niż taka z samego piekarnika. Trochę można podrobić ten efekt wkładając pizzę do pieczenia na gorącą blachę (trzeba użyć np. deski w charakterze łopaty), zamiast wkładania zimnej blachy z pizzą do nagrzanego pieca.

Agent - Wto 11 Paź, 2016 10:19

Gosiak,
w pełni się z tobą zgadzam.
Kamień jest niezbędny do utrzymania stałej temperatury, a
ciasto jest lepsze po schłodzeniu i odstawieniu na jakiś czas.
Przepis na ciasto Marinelli jest jak najbardziej dobry.
:wink:
Ja dodaje ser dwa razy,
najpierw na podkład z sosu, pokrywam ją niewielką warstwą sera.
Ser ponownie się pojawia na końcu, aby przykryć składniki.

W każdym razie... u mnie pizzy dawno już nie było.
Także sprawdzę sposób Marineli :idea: z jajkiem.
Za każdym razem pizza wychodzi trochę inna, także będę doskonalił technikę.

kotekmamrotek - Wto 11 Paź, 2016 18:04

no, no no - ja się piszę na tę pizzę:)
Agent - Czw 13 Paź, 2016 10:42

postaram się ją zrobić,
jak mnie odwiedzicie za dwa tygodnie :) :twisted: :twisted:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group