Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

Sałatki - SAŁATKA KALAFIOROWA i PIECZARKOWO-BROKUŁOWA

marinella - Czw 08 Kwi, 2010 23:46
Temat postu: SAŁATKA KALAFIOROWA i PIECZARKOWO-BROKUŁOWA
SAŁATKA KALAFIOROWA

1 kukurydza w puszce
3 ogórki ¶wieże
4 pomidory
2 cebule
1 mały kalafior
koperek zielony

Kalafior ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Warzywa pokroić w kostkę wymieszać z sosem jogurtowo-majonezowym.
SAŁATKA SŁONECZNIKOWA

1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka groszku
1 papryka czerwona (pokroić w kostkę)
1 paczka słonecznika łuskanego (podsmażyć na patelni)
1 duża pier¶ z kurczaka (ugotowana lub uwędzona)

Sos majonezowo-jogurtowy

SAŁATKA PIECZARKOWO-BROKUŁOWA

Pieczarki udusić na ma¶le, dodać obgotowane na twardo brokuły. Zalać sosem majonezowo-jogurtowym z czosnkiem.
SAŁATKA GYROS

Kukurydza
Kapusta pekińska
Ogórek konserwowy
Pier¶ z kurczaka

Mięso podsmażyć z przypraw± do grosa. Wszystko układać warstwami.
Polać ketchupem wymieszanym z majonezem.

marinella - Czw 08 Kwi, 2010 23:49

jeszcze jedna brokułowa

sałatka brokułowa
brokuł, kukurydza z puszki, pier¶ z kurczaka, jajko, czosnek + sos

brokuł gotujemy w osolonej wodzie (uwaga , zeby nie był za miękki bo wyjdzie ciapa)
pier¶ również gotujemy w wodzie z przyprawami (ja przyporawiam jak rosół)
gotujemy jajka
wszystko kroimy na drobno, dodajemy kukurydzę z puszki i wciskamy czosnek

na ok 10 osób gotuję jeden brokuł, jedn± podwójn± pier¶ z kurczaka, 2 jajka, puszkę kukurydzy i czosnku jak kto woli- my dajemy dużo

do tego sos: pół szklanki oliwy, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka cukru, łyżka octu i łyżeczka musztardy

wszystko mieszamy i jest pycha <mniam> smakuje wsyzstkim naszym znajomym i rodzince- ale trzeba lubić czosnek

marinella - Czw 08 Kwi, 2010 23:49

i wersja nr 3 z brokułami
SAŁATKA BROKUŁOWA

brokuły
10 plasterków chudego boczku lub baleronu
1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
½ szklanki rodzynek

SOS:
1 szklanka majonezu
2 łyżki cukru
3 łyżki octu

Umyte brokuły dzielimy na różyczki ( można lekko obgotować)
Boczek podsmażamy a póĽniej kroimy,
Mieszamy wszystkie składniki.
Sos: ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, ostudzić i wymieszać z majonezem. Wszystko razem wymieszać i schłodzić.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group