Fundacja 'Koci Pazur' Strona Główna Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: marinella
Czw 08 Kwi, 2010 22:32
ciasto na pizze
Autor Wiadomość
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 16:59   ciasto na pizze

A oto przepis na ciasto (to, które dostarczane jest w postaci gotowego proszku - dodawane są jedynie świeże drożdże i woda), jakie robi Pizza Hut - na prawdę oryginał !!! Składniki: 1 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z oliwek 2 łyżki mąki kukurydzianej 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli 3/8 łyżeczki MSG=glutaminian sodu 1 1/2 łyżeczki drożdży Przepis: Umieść wodę, cukier, sól i oliwę w misce (cukier i sól ma się rozpuścić). Następnie domieszaj drożdże, mąkę i inne "suche składniki". Ugniatać przez 8-10 minut tak, aby uformowało się miękkie, ale niezbyt "kleiste" ciasto. Zostawić przykryte na 45 minut.Następnie ugniatać jeszcze przez chwilę (aby "zeszło powietrze") i odstawić na kolejne 15 minut. GOTOWE - dalej to już wiecie, co robić 3/8 łyżeczek MSG - można dać zamiast tego trochę "Warzywka"
_________________
 
 
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 17:00   

wersja nr 2

2 szkl mąki, 2 dag drożdży, sól, ok 1/2 szkl wody, 2 łyżki oleju

z mąki, drożdzy, szczypty soli i wody wyrobić ciasto, odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia, następnie dodać olej i jeszcze raz wyrobić. uformować placek o grubości ok 1 cm, wyłożyć nim dno blachy, kształtując na bokach 2 cm rancik i piec w piekarniku 200 stopni. nadzienie- jakie kto lubi

ja przeważnie robię z podwójnych sjkładników, na większą blachę i lubię jak jest grubsze to ciasto
_________________
 
 
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 17:00   

nr 3

Najlepsze ciasto na pizzę + sos

Składniki:
CIASTO:
- mąka - 3 szklanki
- drożdże - pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek - 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda - 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

SOS:
- koncentrat pomidorowy - pół słoiczka
- czosnek - 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia - płaska łyżeczka

Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma :) )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.

Całość piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.

Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne “wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie “Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka - wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle :) )) Smacznego.
_________________
 
 
gosiak 

Wiek: 35
Dołączyła: 03 Maj 2006
Posty: 954
Skąd: z Poznania ;-)
Wysłany: Pon 23 Sie, 2010 19:49   

Bardzo dobra pizza wychodzi, jeśli ciasto wyrasta dwa razy, drugi raz na zimno. Ciasto wyrośnięte raz przebijamy i odgazowujemy, na noc zostawiamy w lodówce do drugiego wyrastania. Można wtedy dać mniej drożdży, bo proces wyrastania się wydłuża. Ja ogólnie daję bardzo mało drożdży do ciasta na pizzę. Przed przyrządzeniem wyjmujemy z lodówki, żeby się ogrzało i lepiej formowało. Taka zasada, że ciasto wyrastające na zimno jest smaczniejsze dotyczy wielu drożdżowych wypieków, np. także bułek.
Ogólnie, to jeśli ktoś lubi pizzę, to polecam zakup kamienia do pieczenia pizzy, który wkłada się do piekarnika i na tym wypieka. Efekt jest rewelacyjny, pizza jest lepsza niż taka z samego piekarnika. Trochę można podrobić ten efekt wkładając pizzę do pieczenia na gorącą blachę (trzeba użyć np. deski w charakterze łopaty), zamiast wkładania zimnej blachy z pizzą do nagrzanego pieca.
_________________
 
 
Agent 

Wiek: 33
Dołączył: 10 Paź 2016
Posty: 2
Skąd: Lusówko
Wysłany: Wto 11 Paź, 2016 09:19   

Gosiak,
w pełni się z tobą zgadzam.
Kamień jest niezbędny do utrzymania stałej temperatury, a
ciasto jest lepsze po schłodzeniu i odstawieniu na jakiś czas.
Przepis na ciasto Marinelli jest jak najbardziej dobry.
:wink:
Ja dodaje ser dwa razy,
najpierw na podkład z sosu, pokrywam ją niewielką warstwą sera.
Ser ponownie się pojawia na końcu, aby przykryć składniki.

W każdym razie... u mnie pizzy dawno już nie było.
Także sprawdzę sposób Marineli :idea: z jajkiem.
Za każdym razem pizza wychodzi trochę inna, także będę doskonalił technikę.
 
 
kotekmamrotek 
kotekmamrotek

Wiek: 40
Dołączyła: 08 Cze 2014
Posty: 8285
Skąd: Luboń
Wysłany: Wto 11 Paź, 2016 17:04   

no, no no - ja się piszę na tę pizzę:)
 
 
Agent 

Wiek: 33
Dołączył: 10 Paź 2016
Posty: 2
Skąd: Lusówko
Wysłany: Czw 13 Paź, 2016 09:42   

postaram się ją zrobić,
jak mnie odwiedzicie za dwa tygodnie :) :twisted: :twisted:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
x
"Strona internetowa oraz forum Fundacji dla Zwierząt Koci Pazur" wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies w celach statystycznych. [więcej informacji]