Fundacja 'Koci Pazur' Strona Główna Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: marinella
Czw 08 Kwi, 2010 22:32
peklowanie mięs
Autor Wiadomość
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 16:59   peklowanie mięs

Pierwsza zasada do peklowania jakichkolwiek mięs którą ja zawsze stosuję (podaję przepis na 1 kg mięsa przy wiekszej ilości zwiększamy proporcjonalnie)- musimy mięso przygotować ok 3 dni przed pieczeniem.
W jeden dzień mięso nacieramy solą peklową (np. Galeo, Ziołoplex)- niektóre sole peklowe są niedobre i śmierdzą chemią :razz: i ja daję ok 5 ząbków zmiażdżonego czosnku. Tak natarte mięso trzymamy w lodówce. Ilość soli peklowej jaką trzeba dać do mięsa jest zawsze na opakowaniu np.: Galeo- 20g na 1 kg mięsa (łatwo podzielić bo paczka ma 50 g)

Na drugi dzień wyjmuję mięso z lodówki i nacieram przyprawami w zalezności od gatunku mięsa.

Szynka
Ziele Angielskie - ok 10-15 ziaren
goździki- ok 15-20 sztuk
pieprz - łyżeczka
liście laurowe- 5 sztuk
łyżeczka cukru
kolendra- łyżeczka

Boczek
liście laurowe ok 5 sztuk
czubata łyżka majeranku
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu
czubata łyżka cukru
tymianek

Schab
1/2 łyżki cząbru
pieprz ok łyżeczki
ziele ok 10 sztuk
jałowiec, rozmaryn, kminek, estragon, tymianek (po pół łyżki każdej)

Karkówka
gorczyca (pół łyżki)
majeranek łyżka
1/3 łyżki imbiru
pieprz łyżeczka
papryka ok łyżki

Natarte mięso powinno leżeć w lodowce następne 2 dni aby przesiąkło przyprawami.

Następnie po 3 dniach zmywam w zimnej wodzie przyprawy (normalnie pod kranem myję mięso), odkładam na półmisek żeby woda obciekła, następnie zawijam w folię aluminiową (szczelnie- najlepiej ok 2 warstwy) lub w rękaw do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Ja piekę zawsze ok 1 godziny, potem rozcinam folię i jeszcze ok 20 min- przy 1 kg mięsa. Najpierw piekę mięso szczelnie zamknięte bo wtedy jest soczyste a nie wysuszone :mrgreen:

Dodatkowo można:
Szynkę natrzeć na godzinę przed pieczeniem dwoma łyżkami miodu (nie zmywamy go już)

Boczek przed upieczeniem zawsze roluję i związuję sznurkiem- wtedy jest jak rolada po upieczeniu

Schab- często nadziewam wędzonym boczkiem- robię dziury nożem w mięsie co kawałeczek i palcem wciskam pokrojony w kostkę boczek

<radocha> <radocha> <radocha>

Szczerze mówiąc takie mięso można podać i do obiadu a jak ostygnie jest przepyszne do chleba i bardzo długo zachowuje świeżość <radocha> <radocha> <radocha> można tez mrozić i po rozmrożeniu super na kanapki
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
x
"Strona internetowa oraz forum Fundacji dla Zwierząt Koci Pazur" wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies w celach statystycznych. [więcej informacji]