Fundacja 'Koci Pazur' Strona Główna Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chleb
Autor Wiadomość
Iwona_Spike 

Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 99
Skąd: Swarzędz
Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 10:58   Chleb

Przepis na chlebek, a właściwie 2 chlebki pochodzi z programu Mammaryla Maryli Musidłowskiej :wink:
1. Ciabatta bez wyrabiania
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
Składniki
3 szklanki mąki
1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
0,5 łyżeczki octu winnego
0,5 łyżeczki cukru
czarnuszka lub mak lub inne ziarenka do posypania

Przygotowanie
Wymieszać wszystko w misce, dodać wodę i znów wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 3 do 15 godzin.
Wysmarować kamionkową miskę oliwą. Wyrośnięte ciasto przełozyć do kamionkowej miski, z góry obsypać je czarnuszką lub innymi nasionkami. Przykryć pokrywką. Włóżyć do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

http://www.kuchnia.tv/wid...ez+wyrabiania,1

Tak jest w orginalnym przepisie:) Ponieważ ja nie mam kamionkowej miski, piekę ciabattę w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam chlebek folią aluminiową, którą po upływie 35min w temp. 220 stopni zdejmuję.

2 Chlebek jest zmodyfikowaną wersją pierwszego i osobiscie mi bardziej smakuje.
Mianowicie dodaję jeszcze otręby lub zarodki pszenne.
2,5-3 szklanki mąki
0,5-1 szklanki otręb
Reszta dokładnie tak samo.

POLECAM, bo chlebek jest naprawdę bardzo prosty, zawsze się udaje i jest bardzo dobry:)
_________________
Spike i Koko - moje Kocie Serduszka...
 
 
kaory 
arcana saga

Wiek: 33
Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 2667
Skąd: Poznań - Wilczak
Wysłany: Pon 25 Paź, 2010 18:15   

uwielbiam chleb pieczony w domu, muszę koniecznie spróbować tego przepisu ;)
_________________
semper eadem

http://kaory.digart.pl/

Mimi Kotalina [']
śpij spokojnie Miłeczko...[']
 
 
Iwona_Spike 

Dołączyła: 18 Paź 2007
Posty: 99
Skąd: Swarzędz
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 09:45   

Zapomniałam dodać, że dobrze jest chlebek skropić wodą przed posypaniem ziarenkami, lepiej się trzymają :wink:
_________________
Spike i Koko - moje Kocie Serduszka...
 
 
gosiak 

Wiek: 35
Dołączyła: 03 Maj 2006
Posty: 954
Skąd: z Poznania ;-)
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 11:18   

Ziarenka bardzo dobrze się trzymają na pieczywie, jeśli posmarujemy je przed posypaniem odrobiną żółtka wymieszanego z łyżeczką wody - to jest jak dla mnie jedyny patent na utrzymanie ziaren w kupie. Z wypieków drożdżowych to ja często robię takie bułeczki http://pracowniawypiekow....ke-bueczki.html bardzo dobrze wychodzą. Uwaga moja jest tylko taka, że trzeba poeksperymentować z wodą i mąką, bo ciasto musi mieć dość zwartą konsystencję, żeby się dało uformować w bułkę, jak będzie rozlazłe i klejące, to się bułki nie zrobi - w tym punkcie się nie zgadzam z przepisem. Ciasto trzeba dobrze wyrobić (jak każde drożdżowe pszenne) i w miarę potrzeb dodać wody lub mąki - do tego się dochodzi metodą prób i błędów, bo każda mąka inaczej chłonie wodę.
Ja często robię te tak, że wieczorem zostawiam ciasto do 1 wyrastania, potem około 22 formuję bułeczki, układam w blaszce np. tortownicy i na noc do lodówki. Przez noc ładnie rosną w chłodzie, rano wyjmuję i do pieca. Tym sposobem w sobotę na śniadanie ciepłe bułki jak znalazł. A poza tym to polecam pieczywko na zakwasie i bardziej razowe, bo zdrowsze :wink:
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
x
"Strona internetowa oraz forum Fundacji dla Zwierząt Koci Pazur" wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies w celach statystycznych. [więcej informacji]