Fundacja 'Koci Pazur' Strona Główna Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: marinella
Czw 08 Kwi, 2010 22:32
pasztet
Autor Wiadomość
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 17:04   pasztet

Z założenia to ma być pasztet, ale ja nie gotuję mięsa, więc wychodzi mi coś w rodzaju pieczeni domowej. Idealnie nadaje się na ciepło - dla Kubka do obiadu i na zinno na kanapkę :) . Ja to robię tak:

- coś około 1 kg piersi z indyka (każdy inny cycek też będzie smaczny)
- 1 jajo (to też musisz patrzeć ile mięcha będzie - żeby to skleić trochę)
- różne gotowane warzywa (jakie lubisz) ja wrzucam standard: marchewka, pietruszka, seler. - surowa cebula lub por (ja wrzucam wszystko, bo lepiej pachnie)
- trochę bułki tartej
- wszelkie lubiane przyprawy tak aby Ci ładnie pachniało po upieczeniu
- trochę masła (jakaś 1 stołowa łyżka)
- pietruszki, koperki mile widziane
- suszone śliwki (możesz dać morele, rodzynki - co wolisz) wcześniej zalewam je wrzątkiem na krótką chwilę, aby zmiękły i się sparzyły po podróży :)



wrzucam pokrojone cycki do malaksera - miksuję na miazgę dorzucam ugotowane warzywa, cebulę i posiekanego pora - wszystko miksuję.
Przekładam do miski w której doprawiam, wrzucam jaja i wszelką smaczną pachnącą zieleninę, posiekane śliwki i masełko. Jak już się wszystko pięknie i pysznie przemiesza to przekładam do takich foremek aluminiowych (wcześniej wysmarowanych masełkiem lub innym tłuszczem - delikatnie).

Zazwyczaj wychodzą mi 3 foremki, które wraz z zawartością wkładam do blachy ciastowej z wodą - w celu odbycia kąpieli wodnej w piekarniku. Z takiej kąpieli mięso nie jest takie suche, tylko soczyste i białe :)

Pieczę około 1 w temp 200 stopni. W moim piekarniku zazwyczaj po godzinie pasztetowe pieczenie są gotowe i pachnące.



Smaczneg
_________________
 
 
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 17:05   

opcja nr 2


każdego mięsa po trochu:
uda z kurczaka (takie duże, nazywają je w sklepach ćwirartkami), trochę wieprzowiny, trochę wołowiny, kawałek czegoś tłuściejszego np boczku surowego, obowiązkowo trochę wątróbki

warzywa:
2 pęczki włoszczyzny

inne:
2 suche bułki kajzerki, kostka rosołowa - dowolna, jajko, troszkę oleju, przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny

przygotowanie: mięso wrzucamy na gotującą się wodę, przykrywamy i dusimy ok 2 godzin, warzywa tak samo. Bułki namaczamy w rosole z kostki :wstyd:
ugotowane mięso dokładnie oddzielamy od kości i mielimy, warzywa też wrzucamy do maszynki, w zależności ja smarowny ma być nasz pasztet wszystko mielimy minimum 2 razy max 4, dodajemy jajko 1-2 szt i przyprawy. Formę smarujemy lekko olejem i wysypujemy tartą bułką, wkładamy tam pasztet i rzucamy nią kilka razy z wysokości ok 20 cm (żeby nie było dziur) i mokrą ręką ugładzamy. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny - aż się ładnie zarumieni
_________________
 
 
marinella 

Wiek: 38
Dołączyła: 01 Sty 1970
Posty: 11284
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 17:05   

nr 3
z tego przepisu kiedys korzystalam i byl bardzo dobry
lopatka wieprzowa 0,5-0,6 kg
kark wolowy 0,5-0,6 kg
prega cieleca 0,5-0,6 kg
podgardle lub boczek o,5kg
krolik 1 kg
watrobka 0,3-0,4 kg
4-5 jajek
3-4 kajzerki
1/2-1 lyzeczki galki muszkatalowej
sol,pieprz

mieso ugotowac w rosoleaz bedzie miekkie,ostudzic i zmielic 2-3 razy z jarzynami i namoczona w rosole bulka,dodac jajka,sol,pieprz i galke muszkatalowa.Piec poltorej godzinyw temp.160-180 stopni
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
x
"Strona internetowa oraz forum Fundacji dla Zwierząt Koci Pazur" wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies w celach statystycznych. [więcej informacji]