Dzisiaj upał odpuścił, więc Astor i Cody urzadziły dzikie harce.
Teraz oczywiście już śpią, bo się zmęczyły
U Codiego łapki się wygoiły, ale za to zrobił Mu się taki brzydki zajad w kąciku ust
A tutaj filmik z Astor-masażystką
U Maluchów bez większych zmian.
Z dobrych wieści - zajad u Codiego wygoił się bez antybiotyków
Dzieciaki rozbawione i niezwykle miziaste
Tylko jakoś nikt o Nie nie pyta, a One nawet już się spakowały
Cody w środę miał pobieraną krew na testy alergiczne.
Trzeba było pobrać ok. 4,5cm. To bardzo dużo jak na kota.
Ale Cody był bardzo dzielny i oddał tyle
Taki jestem piękny i dumny
A Astor od jakiegoś czasu chyba postanowiła zostać lwem, bo tak rozdziawia paszczękę
Mamy wyniki rozszerzonej biochemii i testów przesiewowych Codiego.
Niestety nie wygląda to za dobrze
W biochemii podwyższona bilirubina całkowita, cholesterol, fosfor i potas, ale to można wytłumaczyć kuracją sterydową. Wprowadzamy Hepatiale i mamy nadzieję, że podreperujemy wątrobę.
Natomiast jeśli chodzi o testy, to jest bardzo źle, bo Cody jest uczulony prawie we wszystkich grupy:
Badanie przesiewowe - alergeny środowiskowe (pies, kot)
Trawy i zioła DODATNI
Drzewa DODATNI
Grzyby i roztocza DODATNI
Inne alergeny (pchły, Malassezia, Staphylococcus) ujemny
Obecnie na tej podstawie zostaną wykonane kolejne testy z pobranej surowicy, żeby określić co dokładnie uczula.
Jak będziemy mieć wyniki, zastanowimy się nad odczulaniem.
Niestety nawet podczas odczulania nie da się całkowicie zrezygnować ze sterydów
A Cody mimo tych wszystkich swoich przypadłości jest kochanym kotem.
Dzisiaj okupuje moje kolana na zmianę z Astor i Tosią
Chyba się stęskniły za mną...
U Astor na szczęście wszystko dobrze
Mała szaleje za wędką z piórkami i co chwilę domaga się karmy.
Każda moja wizyta w kuchni kończy się tańcem Astor wokół moich nóg i miauczeniem.
Ucisza się dopiero wtedy, gdy dostanie kilka chrupek.
Ale niestety nie mogę Jej ulegać za każdym razem, bo Astor jest troszkę za pulchna, więc czasami obraża się na mnie i ostentacyjnie wychodzi z kuchni
Oj Cody ma przepiękny ten profil
Co do pulchności Astor to może sobie podać łapkę z Mariną
Gdy niechcący spadnie mi np chrupek na podłogę nie mam z nią szans w wyścigu po strawę
Zdrówka dla Codiego i głaski dla koteczków
Kat, nie wiem, jak to wygląda u kotów, ale u mnie na testach wyszło, że powinnam chodzić nieżywa od kwietnia do jesieni - tyle pyłków wyszło mi maksymalnie uczulających. Tymczasem faktycznie źle jest mi tylko od czerwca do połowy lipca, co eliminuje sporą grupę alergenów (m.in. grzyby i większość drzew) Może nie jest więc aż tak źle
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Wiem, że tak jest z testami. Tylko u Codiego akurat są objawy. Od dawna jest na sterydzie. Co próbujemy zmniejszyć dawkę, to zaraz pękają Mu opuszki łap albo pojawiają sie ziarniniaki
U Astor wystarczy, ze dostaje karmę dla alergików i objawów nie ma, a Cody mimo karmy i podawania sterydu ma objawy. Dopiero zwiększenie dawki i czasami antybiotyk powodują poprawę... Ale to nie tędy droga, bo już widać, że ma gorsze parametry wątrobowe, dlatego poważnie rozważam odczulanie w Jego przypadku...
Alergeny traw i ziół - różnicowanie (pies, kot)
tymotka 97 OD 1,00-200,0
życica 74 OD 1,00-200,0 cynodon 498 OD 1,00-200,0 X
owies 57 OD 1,00-200,0 żyto 224 OD 1,00-200,0
bylica 66 OD 1,00-200,0
komosa 165 OD 1,00-200,0
pokrzywa 59 OD 1,00-200,0
ambrozja 58 OD 1,00-200,0
rzepak 24 OD 1,00-200,0
pomurnik 17 OD 1,00-200,0
Alergeny drzew - różnicowanie (pies, kot) brzozowate* 206 OD 1,00-200,0
sosna 12 OD 1,00-200,0 ligustr 363 OD 1,00-200,0
cyprys 29 OD 1,00-200,0
platan 74 OD 1,00-200,0
topola 51 OD 1,00-200,0 dąb 468 OD 1,00-200,0 X
wierzba 34 OD 1,00-200,0
Alergeny grzybów i roztoczy - różnicowanie (pies, kot)
Alternaria 21 OD 1,00-200,0
Aspergillus 21 OD 1,00-200,0
Cladosporium 18 OD 1,00-200,0
Penicillium 33 OD 1,00-200,0
Dermatophagoides pteronyssinus 23 OD 1,00-200,0
Dermatophagoides farinae 60 OD 1,00-200,0
Acarus siro 33 OD 1,00-200,0 Tyrophagus putrescentiae 332 OD 1,00-200,0
Lepidoglyphus destructor 38 OD 1,00-200,0
Tyrophagus putrescentiae to rozkruszki, czyli roztocza występujące m.in. w produktach spożywczych.
Wyniki wskazują, że Cody jednak nie jest uczulony na zbyt wiele alergenów, do tego oprócz tych roztoczy są to sezonowe alergeny.
Ponieważ z tymi roztoczami można walczyć tak, że mrozi się karmę (suchą) i tak robię od jakiegoś czasu, więc na razie nie rozpoczynamy odczulania i zmniejszamy dawkę sterydu do 1/2 tabl. dziennie. Zobaczymy, czy nadal będzie dobrze. Jeśli pojawią się objawy, to wtedy zobaczymy co z tym odczulaniem (o ile będzie szczepionka na roztocza...).