Oleńka

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

:good: :good: :good: :good: :good: :good: :good: :good:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Patuszak

Post autor: Patuszak »

Oleńka jest u nas od wczoraj i w bardzo szybkim tempie osiągnęła poziom ekspercki w chowaniu się w miejscach wszelakich (odkurzając nam przy okazji zapomniane kąty :)). W nocy, zanim znalazła wejście do łóżka i zakopała się w leżącym tam śpiworze, dawała wokalne popisy z tęsknoty za Kasią. Nie zraża nas to - ze stoickim spokojem czekamy, aż Oleńka nabierze do nas zaufania. Po prostu potrzebuje jeszcze chwili, żeby się u nas poczuć jak u siebie :)

A tutaj fotki, które udało się nam zrobić :)

https://picasaweb.google.com/1052791839 ... directlink
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Dzięki za info!:)
Biedna Oleńka nie wie co się dzieje i pewnie dlatego tak płacze.
Teraz sobie przypomniałam, że jak do mnie trafiła i była na początku odizolowana w sypialni, to też tak płakała.
Ale dość szybko Jej przeszło.
Mam nadzieję, że u Was szybko poczuje, że jest już w domu...
A zjadła coś i skorzystała z kuwety?
Patuszak

Z korzystaniem z kuwety nie ma najmniejszego problemu, z jedzeniem raczej też nie (chociaż jak dotąd skubie tylko suche), z piciem - ciężko stwierdzić, osobiście nie widzieliśmy/nie słyszeliśmy, jak pije, ale to dość trudno zauważyć, jeśli kot uaktywnia się o 23, a tak to go nie widać ;-)

Natomiast płacz... to chyba zadanie dla kociego behawiorysty. Przez większość dnia Oleńka kryje się po kątach, o 23 wychodzi zza szafy i jest zupełnie innym kotem. Zupełnie! Tarza się po podłodze, chodzi po całym mieszkaniu, podchodzi od nas, daje się wygłaskać, a nawet wziąć na kolana na głaski, ale w nocy niestety miauczy jak szalona. Dziś przestała przed czwartą i chodzimy z Łukaszem jak zombie :wink: Gdyby nie fakt, że jest wysterylizowana, stawialibyśmy na ruję, bo to jest ten poziom głośnego zawodzenia.

Kto się podejmie interpretacji zachowania? ::
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Na tym etapie nie ma czego interpretować - kota jest zestresowana i zwyczajnie tęskni ;) Wszelkie dziwności, jakie pojawiają się po przeprowadzce są niemal w 100% reakcją na stres z nią związany. Możecie pomóc Oleńce np. obróżką feromonową. Myślę, że dobrze byłoby, gdybyście jednak wyszli z inicjatywą i zachęcali kotę do wyjścia poprzez zabawę. Spróbujcie zaintrygować ją wędką - może ośmieli się i przełamie szybciej. Wspólna zabawa ma ogromne znaczenie - dzięki temu koteczka szybciej rozpozna w Was przyjaciół, kojarząc Was z przyjemną przecież sytuacją :)
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
kat

Oleńka ma obróżkę feromonową. Ale chyba nie działa aż tak dobrze na Nią :(
Niestety Ona chyba tak reaguje na zmiany...
I tylko czas tu chyba może pomóc.
Możecie jeszcze ewentualnie na próbę podać Jej jakiś uspokajacz, typu Zylkene lub Kalm Aid...
Ale ja raczej myślę, że trzeba odczekać, żeby się przyzwyczaiła...
Patuszak

Kuszenie wędką mamy odhaczone, zainteresowanie zerowe, ale będziemy próbować dalej :) Nie martwimy się i czekamy! :) Dam znać za jakiś czas, czy są postępy i jak się Oleńka miewa.
Patuszak

Mija tydzień, od kiedy Oleńka jest z nami - czas na małe podsumowanie.

To jest wręcz niebywałe, jakie Oleńka zrobiła postępy w relacji z nami. Każdego ranka i każdego wieczoru pakuje się nam do łóżka na mizianko - barankuje, wymachuje ogonem, ugniata nas, mruuuuczy - kot idealny! Bardzo się domaga pieszczot. Ostatnio również zaczęła wychodzić do nas popołudniami, zaczepiać i przesiadywać w naszym towarzystwie, nawet teraz leży jak rogalik pod moimi nogami :) Bawi się i piórkiem, i wędką i słuchawkami do telefonu :) Nawet przez myśl nam nie przeszło, że tak szybko się u nas dobrze poczuje - raczej byliśmy przygotowani na kilka miesięcy zdobywania zaufania. Doceniamy więc każdą wspólną chwilę, a tych jest dużo, coraz więcej.

Olka jest teraz turbo fajnym kotem, a dopiero "rozwija skrzydła". Co więc będzie za jakiś czas? ::

Naturalnie kwestie żywieniowe, fizjologiczne i nocne miauczenie nie stanowią już żadnego problemu.
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Niesamowite :love:
Wspaniałe wieści! :D
nie mogę, Kot na mnie leży.
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

czyli jednak rozkwitła jako jedynaczka...
Awatar użytkownika
Essi

Post autor: Essi »

Super! :aniolek:
Awatar użytkownika
kat

Jak mnie cieszą takie wieści!!!
Wiedziałam, że Oleńka nie jest stworzona do życia w stadzie.
Jestem bardzo szczęśliwa, że w końcu Oleńka ma swoich ludzi na wyłączność.
U mnie wielokrotnie było tak, że Oleńka przychodziła na mizianki i przeganialy
Ja inne koty. Zawsze było mi Jej wtedy szkoda :(
Teraz na pewno poczuła się już pewnie i stąd ta otwartość.:)
Awatar użytkownika
Morri

wspaniale się czyta takie wiadomości :aniolek:
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Patuszak

Dodałam kilka nowych fotek do albumu Oleńki, które pokazują, jak przytulaśny z niej kot.
Dość powiedzieć, że każdego wieczoru pcha się do łóżka i najczęściej zasypia między nami :wink: Ponadto zaczyna wchodzić na kolana i lubi być noszona na rękach :wink:

https://picasaweb.google.com/1052791839 ... directlink
Awatar użytkownika
Morri

Idealne dopasowanie :) Jak się cieszę, że Oleńka do Was trafiła! :kwiatek:
ODPOWIEDZ