|
Fundacja 'Koci Pazur'
Fundacyjne forum kociarzy z Poznania
|
Przesunięty przez: brynia Nie 16 Sie, 2015 19:52 |
Bitwa pod Grunwaldem |
Autor |
Wiadomość |
moorland
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 01:44 Bitwa pod Grunwaldem
|
|
|
Piękne niedzielne popołudnie, które wolontariusze spędzają na zwykłych fundacyjnych i niefundacyjnych sprawach. Dociera do nas zgłoszenie o matce i trzech, kiepsko wyglądających maluchach, znalezionych na kompostowniku ogrodu domu jednorodzinnego na Grunwaldzie. Udajemy się na miejsce. Trochę czekania, główkowania, rozmyślania i w końcu zapada decyzja- kociaki są w tak złym stanie, że, pomimo krytycznego braku miejsc, przyjmujemy je do Fundacji.
I tak oto pod nasze skrzydła trafiły trzy niesamowite dziewczynki- Mirim, Jorka i Nerilka.
Na początku było bardzo, bardzo źle. Maluszki toczyło niedożywienie, koci katar, robaki, pchły i kleszcze. Dziewczynki były za małe i miały zły stan ogólny, więc nawet nie mogliśmy ich spryskać zwykłym fipronilem na pchły, bo nawet to mogło zagrażać ich życiu. Pozostało tylko na ten moment ręczne usuwanie wszystkich pasożytów zewnętrznych jakie tylko udało się nam wypatrzyć.
po 2 tygodniach można powiedzieć ze spokojem, że dziewczynkom w końcu już nic nie zagraża, nie mają temperatury, po odrobaczeniu nie są już męczone przez uporczywe biegunki, zaczęły samodzielnie jeść i pomimo zatkanego nosa i chorych oczu, dopisuje im humor. Nabrały ochoty i energii nie tylko do zabawy ale i do psot.
przez pierwszy tydzień dostawały serię 4 zastrzyków dziennie+ zakraplanie i przemywanie oczu co około 4 godziny, a jeszcze do pyszczka musiały przyjąć immunodol, lizynę i oczywiście jedzenie. Dziewczynki obecnie rozsmakowały się w surowym mięsku, oprócz tego ich dietę wspomaga mleko dla kociąt oraz RC convalescence.
Ciągle walczymy o oczka, bo źrenice Mirim nie reagują niestety na światło.
Mirim
Jorka
długowłosa Nerilka
Zapraszamy do oglądania ZDJĘĆ i FILMÓW. |
_________________ http://www.smog.pl/wideo/...dopcje_swietne/ |
|
|
|
|
moorland
|
|
|
|
|
Eva
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 07:25
|
|
|
alez waleczny Kotek |
_________________ nie mogę, Kot na mnie leży. |
|
|
|
|
kikin
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 08:02
|
|
|
KOCHAM MIRIM UWIELBIAM TAKIE DZIKI Z CHARAKTEREM no przepadłam |
_________________ Moje Tymczaski kochane Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta |
|
|
|
|
Cotleone
Don Vito & co
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 09:03
|
|
|
Ja też uwielbiam charakterne koteczki Słodziaki |
_________________ Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett) |
|
|
|
|
misiosoft
The Pasiuczers
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 09:18
|
|
|
też mi się od razu skojarzyło,że będzie charakterna trzymamy kciuki za zdrowie maluchów. a jak ich mama? |
|
|
|
|
m_adzik
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 11:24
|
|
|
hit |
|
|
|
|
moorland
|
|
|
|
|
kikin
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2015 11:53
|
|
|
laska jest boska
Nerilka bidok mały z tymi przepitymi ślipiami |
_________________ Moje Tymczaski kochane Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta |
|
|
|
|
Nadira
Szatan wcielony
|
Wysłany: Nie 14 Cze, 2015 13:11
|
|
|
Łojeny, to pacanie łapką jest po prostu przeurocze XD |
|
|
|
|
kotekmamrotek
kotekmamrotek
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2015 00:29
|
|
|
No to mogę napisać, że najgorsze za nami:)))
Wszystkie oczka na swoich miejscach, widzące, w nieco innych kształtach - ale to dziewuszkom dodaje tylko uroku. Były momenty grozy - kiedy nagle Mirim obudziła się z bielmem, Nerilka miała całą powiekę czerwoną jak ogień na wierzchu, a Jorka zespół suchego oka, które - gdyby objaw nie ustąpił - należałoby zaszyć... Zadziałały jak zwykle cudowne mieszanki dra Dąbrowskiego:)
Koteczki są bardzo przyjazne człowiekowi i delikatne, nawet w ferworze walki z ludzkim palcem potrafią trzymać pazurki na wodzy, no chyba że traktują ludzia jako najwyższy z drapaków - no cóż, ja nie narzekam na pogodę, bo moje gołe nogi wzbudziłyby zapewne zainteresowanie - niekoniecznie takie, jakiego bym sobie życzyła;)
Jorka uwielbia wysokość - włazi mi nawet na głowę - dosłownie! (zresztą w przenośni też...) i wydaje sie być najmniej związana z siostrami; co ciekawe - jada tylko karmę suchą... No, ewentualnie wołowina ją skusi - ale bez szaleństw - 2, 3 gryzy - i człowiek jest fajniejszy:)
Mirim z kolei to taka narowista klaczka: skacze, bryka, wierzga, najbardziej nie lubi zakraplania oczu, jest najdrobniejsza, ale energię ma niespożytą:)
A Nerilka - no cóż - to mały potwór... Naprawdę wygląda jak kukułczątko - zupełnie niepodobna do sióstr, prawie dwa razy większa, no i taka niezgrabna;) Spadnie - oczywiście z hałasem, bo zawsze coś razem z Nią poleci, potknie się; no i ma nieograniczony apetyt...
|
|
|
|
|
Morri
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2015 02:23
|
|
|
Wszystkie widzą??? Cudowna wiadomość |
_________________ "(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach." |
|
|
|
|
kotekmamrotek
kotekmamrotek
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2015 02:27
|
|
|
Wszystkie:))))) |
|
|
|
|
kikin
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2015 07:41
|
|
|
|
|
|
|
|
misiosoft
The Pasiuczers
|
Wysłany: Pon 29 Cze, 2015 10:06
|
|
|
super że wszystkie oczka uratowane |