Florcia - kotka rasy brytyjskiej

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pigula

Post autor: pigula »

Rano byłyśmy weterynarza. Obejrzała ją dokładnie (Boże, kolejka niczym u mnie w pracy ;)) Niepokojący jest ten wyciek z pochwy. Sioo w nocy musiała zrobić gdzieś w mieszkaniu, bo kuweta czysta (zlikwidowałam daszek, może dziewczyna załapie, że to WC). Koopa była piękna, gdzie... na kanapie. :D Trzeba kupić neutrolizator zapachów...
Dostała dwa zastrzyki (antybiotyk i jakiś witaminowy) i umówiłyśmy się na jutro rano. Jeśli się da, jutro zrobimy USG (ogólnie j. brzuszna + babskie sprawy) + ew. krew i mocz. No i się jakoś umówimy na sterylizację. U mnie kosztuje ona 200 zł, ale jak mus to mus. To, tyle... Florcia, teraz siedzi w łazience i popatruje... :D

PS. Było jeszcze małe :rzygi: w przedpokoju, ale to się nie liczy... :lol:
Awatar użytkownika
Nina

Post autor: Nina »

troszkę się dziwię tym, że Florcia unika kuwety :(
u mnie kuwetka stała pusta przez dobę, później normalnie zaczęła wszystkie sprawy tam załatwiać
myślę, że to kwestia stresu i kotka załapie o co chodzi
poza tym u mnie siedziała zamknięta w niezbyt dużym pokoju, w ciągu dnia cały czas pod łóżkiem
może duża przestrzeń w mieszkaniu ją też bardziej onieśmiela
trzymam kciuki za Florcię, bo to słodki miziak :)
"-Mamo, to jest mały kotek.
Chcesz, odniosę go z powrotem,
tylko daj mu spodek mleka.
Spójrz, jak ładnie się uśmiecha!"
Awatar użytkownika
pigula

Dobrze będzie... :)
Zdjęłam daszek i kuweta jest mniej atrakcyjna. Bardziej jej się spodobało miejsce pod szafką łazienkową (ciemno, ciepłe rury), a teraz przesiaduje na kocu na pralce.
Powolutku się odstresuje i jakoś się dogadamy... :)

Obrazek
Awatar użytkownika
pigula

No i już po sterylce. :shock:
Rano było USG, wyszło, że to ropomacicze. Była na czczo, więc zabieg zrobiono prawie od razu. Krew pobrana, wyniki w normie (była trochę odwodniona). W praniu wyszło, że miała kiedyś cesarkę, a na jajniku sporą torbiel (taki gratis :wink:) + usunięto jej 1 zęba.
Przyszłyśmy już do domciu. Florcia dochodzi do siebie (jeszcze trochę podsypiająca i pijaniutka). Jutro zrobię jej rano zastrzyk, wieczorem kroplówkę i pojutrze pójdziemy się zobaczyć z panią weterynarz. Za 10 dni ew. zdjęcie szwów (o ile coś zostanie, bo to wchłanialne). Ogólnie nie jest najgorzej i w grudniu to będzie piękna zarośnięta dziewczyna (trochę ją podgolili, nie dało rady inaczej przecież). :D
Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

super ze po sterylce
super ze zdążyłas na czas z ropomaciczem bo moglo sie zle skonczyc

teraz juz tylko z wszytskim do przodu, dobra karma i głaski szybko ja postawią na nogi

pozdrawiam
serdecznie

moze dlatego unikała kuwety bo ja bolało ???
jakiego zwirku uzywasz
Nina zdaje sie sypala jej benka
Obrazek
Awatar użytkownika
pigula

Kupiłam jej Hilton Żwirek Compact 5l, ale najwyżej przejdę na Benka. (ten nie jest zły, ładnie się zbryla i tylko trochę roznosi z kuwety).
Właśnie się przewala z boku na bok, choć jeszcze nieporadnie. :D
Ania D.

Post autor: Ania D. »

Wypieścić Florcię za uchem ode mnie proszę :P Cudna i dzielna kicia z niej. I brawa dla Pani za akcję poratowania zdrowia. :wink:
Awatar użytkownika
Ania Z

Post autor: Ania Z »

pigula pisze:Kupiłam jej Hilton Żwirek Compact 5l, ale najwyżej przejdę na Benka. (ten nie jest zły, ładnie się zbryla i tylko trochę roznosi z kuwety).
Właśnie się przewala z boku na bok, choć jeszcze nieporadnie. :D
Hilton i benek to prawie to samo
moje nie robią fochów
a maja je w zwyczaju przy zwirkach ;)
perfumowanych nie lubia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania Z

Post autor: Ania Z »

dużo zdrówka dla kociego :aniolek:

ps. moje kocicko lubi spać na zmywarce, a najfajniej jest jak właśnie zmywa ::
Obrazek
Awatar użytkownika
drevni.kocur

Post autor: drevni.kocur »

ojej, ile się działo :shock:

dobrze, że już wszystko ok.

mam nadzieję, że teraz kuwetkowe problemy Florci zanikną

Marta, jesteś boska! :hug2:
Awatar użytkownika
pigula

Będzie dobrze, teraz już z górki...
Jutro będzie musiała posiedzieć kilka godzin sama (niestety, muszę iść do pracy).
Na razie jest jeszcze odrobinę ogłupiała i podsypiająca... Wlazła na komputer pod biurko i drzemie... :)
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

Ropomacicze poważna sprawa, ale jeśli sterylka zrobiona była w porę koteczka wróci do zdrowia. Razem z Damiankiem walczyliśmy z bakteriami po tej ropie prawie 3 miesiące: najpierw antybiotyk przez 3 tygodnie po sterylce, potem wyniki badań krwi okazały się nieciekawe i kurację antybiotykową powtarzaliśmy jeszcze 2 razy. Kotka miała w sumie 4 razy badania krwi robione w ciągu trzech miesięcy - ja tyle w ciągu 3 lat nie miałam :wink:

Kciuki za koteczkę :ok: i życzymy dużo zdrówka
Obrazek
Awatar użytkownika
drevni.kocur

Post autor: drevni.kocur »

fufu, nie strasz i nie kracz ;)
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

drevni.kocur pisze:fufu, nie strasz i nie kracz ;)
nie zamierzałam straszyć - to miało być optymistyczne, bo Damianek ma się dobrze :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
pigula

Jest dobrze... Dziś była wizyta u pani weterynarz. Dostała antybiotyk (i przez kolejne 3 dni będę jej podawała to samo), no i za 10 dni zdejmę ew. szwy (jeśli coś zostanie). Szew na brzuchu wygląda dobrze, nic się nie paprze (tfu, tfu, tfu).
Wczoraj musiała być dość długo sama, ale głównie drzemała w łazience. Wieczorem zdjęłam jej kaftan (zbytnio wzbudzał ciekawość, co tam jest pod spodem)... ale, brzuszka nie wylizuje nadmiernie. Kroplówkę wieczorem podałam, choć w 1/3 (Flora dzielnie mi w tym przeszkadzała, a wenflon usunęłyśmy wspólnie :lol: ).
Apetyt dopisuje, choć je częściej i małymi porcjami (najbardziej podpasowały pasztety i puchy z galaretką - jak się ma braki w uzębieniu, to najwygodniej to się je). :twisted:
Teraz siedzi w łazience, miejscówka pod szafką jest the best.

Obrazek
ODPOWIEDZ