Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

Awatar użytkownika
Villemo7

Post autor: Villemo7 »

Basik pisze:Powiem Wam, że im lepsza karma tym większe kręcenie nosem - zbiorowo, całego stadka... czasem łapy i piersi mi opadają do pięt... jak już niby jest,zasmakowało i kupię ciut więcej to już na następny dzień są fochy...
Chociaż jestem przeciwna antropomorfizacji czworonogów to niestety to jest tak, jak z nami - jesteśmy uzależnieni od cukru w naszym jedzeniu i ciężko jest nam go odstawić. To trochę jak narkotyk. Podobnie jest ze zwierzakami. Jeśli miały już kontakt z fatalną karmą czy ludzkim jedzeniem to będą chciały do nich wracać. Docelowym opiekunom moich adoptusiów, którzy w ankietach wpisywali gó#nianą karmę zawsze powtarzałam: twój kot kupowałby whiskas, a twoje dziecko jadłoby by w McDonald's.
Niestety czasem przestawienie na prawidłowe żywienie wymaga ogromu zachodu i sporo cierpliwości, ale drobnymi krokami do celu.
BEATA olag pisze:Mam nadzieję, że nie będzie musiał być tylko na surowiźnie - brak wolnych DT. Dobrej jakości karma sucha + surowe mięcho w większości przypadków daje radę uregulować akcje kuwetowe.
Przykro mi, ale nie ma czegoś takiego, jak dobrej jakości karma sucha - jak sama nazwa wskazuje jest ona sucha, co czyni ją najmniej odpowiednią do żywienia gatunku, który "z natury" (??) ma problemy z układem moczowym. Rzadko, który kot przyjmując suche granulki pobiera wystarczającą ilość wody.
Ustabilizowanie układu pokarmowego takim miksem też jest dalece wątpliwe. Robi się w żołądku San Francisco. Oba typy pożywienia są trawione inaczej. I nawet jeśli pilnuje się właściwych przerw między takimi posiłkami to układ pokarmowy co chwilę musi się przestawiać o 180 stopni, a to spore obciążenie.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Awatar użytkownika
jaggal

Post autor: jaggal »

u mnie po całkowitym odstawieniu suchej, zamianie Animondy na Mac's i częstszym podawaniu surowej wołowiny cała banda kuwetuje jak marzenie, mimo że wcześniej regularnie były problemy ze sraczkami...
A kim to jesteś, rzekł dumny lord, że muszę ci się kłaniać?
Jedynie kotem innej maści, takiego jestem zdania!
W płaszczu czerwonym albo złotym, lew zawsze ma pazury
Lecz moje równie ostre są i sięgną twojej skóry.
Awatar użytkownika
catta

Post autor: catta »

Moje kotki na Catzfinefood, granatapet i cosma i suchej orijen kupki idealne, ale że im się dwie pierwsze karmy znudziły kupiłam na próbę mac`a i niestety jedna z kotek sraczka- ciemna woda:( po trzech dniach karmieniu catzfinefood wróciła odpukać normalna twarda kupa ;]
Pewnie co kotek to inaczej na różne karmy reaguje. Trzeba indywidualnie popróbować i poobserwować.

Oba, kot i pies, są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować. I o jedna cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic. [Erich Kastner]
Awatar użytkownika
catta

Post autor: catta »

felinity pisze:Jest coś takiego maca, indyk lub jagnięcina:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... zki/562925

Z tego co widze catz finefood z monobiałkowych ma cielęcinę.

Będziemy probować. Czy ktoś może jeszcze polecici jakieś mokre czysto królicze? Tak na wszelki wypadek?
Jeszcze Terra Faelis - też jest w zooplus. Dobry skład, tez jest mono, kupki po niej też ok, ale konsystencja rzadka nie każdemu może przypasować.
Grau teżmoim służy - dobre mokre mają, ale tam mono nie widzialam.

Oba, kot i pies, są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować. I o jedna cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic. [Erich Kastner]
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

jaggal pisze:ale o które Ci chodzi? o to od pani Samanty, czy o to od pani Izabeli?

ja od pani Izabeli kupiłam raz 10 kg - koty żarły jak dzikie, teraz usiłuję się dobić do kolejki ponownie, wezmę ze 20 kg od razu.
zamówiłam i dziś odbieram małą parte od Samanty
dam znać jak to wygląda i czy moje zainteresowane
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
kikin

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

może ktoś chce się podłączyć do zamówienia?
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Bastianka

Post autor: Bastianka »

kikin pisze:https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Dołączyłam.
Awatar użytkownika
kikin

Bastianka pisze:

Dołączyłam.
2 kg nie zamówisz, minimum musi byc 5 kg

moze ktoś weźmie z Tobą na pół

no i musisz się w grupie na FB objawić, żeby dziewczyna wiedziała od kogo wołać kasę :)
BEATA olag

Post autor: BEATA olag »

kikin pisze:
Bastianka pisze:

Dołączyłam.

no i musisz się w grupie na FB objawić, żeby dziewczyna wiedziała od kogo wołać kasę :)
Przypomnijcie mi proszę ile za kg wychodzi, może zamówię...
Awatar użytkownika
kikin

BEATA olag pisze:
kikin pisze:
Bastianka pisze:

Dołączyłam.

za II kat 13 zł za kilo
za IV kat 5 zł za kilo
Awatar użytkownika
GatosDePau
Kontakt:

Post autor: GatosDePau »

jaggal pisze:u mnie po całkowitym odstawieniu suchej, zamianie Animondy na Mac's i częstszym podawaniu surowej wołowiny cała banda kuwetuje jak marzenie, mimo że wcześniej regularnie były problemy ze sraczkami...
o panie w niebiesiech :hura:

Ale nie o tym,
któraś z Was zamawiała sarnę, jelenia albo daniela na barfnej grupie?

I chętnie bym odkupiła kilo wołowiny IV kat. na testy alergiczne na Marghericie (faza druga: prowokacja) :: Na całą paczkę nie mam co się rzucać, bo jak mi się zacznie bardziej drapać, to się załamię.
Zbyt mało Don Kichotów,
Zbyt wiele wiatraków.
Awatar użytkownika
Villemo7

Post autor: Villemo7 »

Ja zamawiałam jelenia - normalna mielonka w batonach po 1kg.

Wołową czwórkę mam już przerobioną, w mieszance.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

GatosDePau, ja mogę mieć 1 kg na zbyciu jakoś w ten piątek wieczorem, jeżeli to pilne.
Fuksem udało mi się załapać, bo się zagapiłam i dopiero dwa dni temu napisałam do Izabeli.
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

kikin pisze:
BEATA olag pisze:
kikin pisze:
Bastianka pisze:

Dołączyłam.

za II kat 13 zł za kilo
za IV kat 5 zł za kilo
Beata, może weźmiemy 10 kg woła II kat na pół?
Bastianka

Post autor: Bastianka »

kikin pisze:
Bastianka pisze:

Dołączyłam.

Dopiero dzisiaj przeczytałam.. Aaaaaaa... - napiszę pw, bo nie wiem o jaką grupę chodzi...
ODPOWIEDZ