Amelia

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

Awatar użytkownika
borsukowa

Post autor: borsukowa »

Niestety z adopcji tej piękności wyszły nici :cry:

W dzień kiedy się o tym dowiedziałam, tak jakby wyczuła, chapnęła moja mamę w dłoń i to dość konkretnie, bo aż do zdarcia skory. Mama od tego czasu podchodzi do niej z duża rozwaga i dystansem. Pomyślała ze to może Mac’s, który mógł jej nie zasmakować. Ale sytuacja powtórzyła się jeszcze dwukrotnie. Obserwowałam zachowanie ich obu, mama dobrze wie w których miejscach Amelka lubi być głaskać, a których nie warto dotykać. Kotka do niedawna najpierw jadła, a potem się bawiła, ostatnio zamieniła kolejność, dopiero je jak mama przestaje się z nią tulić.
Pytanie do dziewczyn, które znają Amelię, czy to wynika z jej charakteru (podobnego do Agatki :diabel: ) czy może zwrócić na coś uwagę? Proszę o rady - nigdy nie spotkałam się z takim atakiem...
Awatar użytkownika
Niebieska

Post autor: Niebieska »

I jak tam dziewczyny, dogadały się?
Awatar użytkownika
borsukowa

U Amelki wszystko dobrze, poza tym,że nikt o nią nie pyta. Mamie strasznie jej żal, bo nie jest w stanie poświęcić jej tyle czasu ile ona potrzebuje. Dogadały się już w pełni - chodziło o dotykanie ogona! On tego czasu mamy nie chapnęła ani razu :)
Źle przeżyła Sylwestra. Znajduję się w pokoju umieszczonym na poddaszu, więc tam w noc Sylwestrową rzeczywiście nie było najspokojniej, ale znalazła ukojenie w najbardziej ciemnym miejscu w łazience. Mama była przy niej i dodawała otuchy.

A to piękne zdjęcia Amelki w Świątecznej scenerii :)

Obrazek

A tutaj w swoim żywiole, czyli ugniatanie!

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sty 2021, 20:47 przez borsukowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Neda

Post autor: Neda »

Hmmm, a może temu ogonowi warto się przyjrzeć przy okazji wizyty u weta? Może jest jakiś uraz, który ją boli przy dotyku? Wiadomo - ogon nie służy do głaskania, ale zawsze warto wykluczyć przyczyny bólowe.
Awatar użytkownika
borsukowa

Amelka generalnie jest bardzo charakterną koteczką. Na zdjęciach ogłoszeń fundacyjnych leży komuś na kolanach. Nam kompletnie nie pozwala się podnosić, a żeby sama weszła na nogi to nawet nie ma takiej opcji. Jest strasznie uważna, nie lubi zabawy, a głaskanie ją szybko nudzi.
Nie wiem czy to kwestia charakteru, bo nigdy takiego kota nie miałam... ale z zachowania przypomina Agatke.
Awatar użytkownika
borsukowa

Czy ktoś zna może reakcję Amelii w spotkaniu z psem?
Awatar użytkownika
Niebieska

Post autor: Niebieska »

borsukowa pisze:Czy ktoś zna może reakcję Amelii w spotkaniu z psem?
Niestety nie wiem, ale jeśli myślisz o połączeniu zwierzaków tylko poprzez socjalizację z izolacją ;) Możesz też podpytać AnkeB - kotka jakiś czas była u niej w altance, ale nie wiem czy ich pies kiedyś ją odwiedził.
Awatar użytkownika
borsukowa

Od kiedy ewakuowaliśmy szpitalik Amelka jest u mnie i wymieniają się zapachami poprzez ciuchy i zapach na rękach. Nigdy nie doszło jeszcze do kontaktu wzrokowego. Zatem spróbujemy..:)
Awatar użytkownika
borsukowa

Niestety kilka dni temu odszedł mój piesek, który żył 14 lat :cry:
Przy zapoznawaniu się z nim nie okazywała wielkiego zainteresowania i była bardzo ostrożna w swoich ruchach. Po śmierci psa, mama postanowiła udostępnić jej całość mieszkania. Po dwóch dniach postanowiła sama zejść na dół! Oswaja się! Szykujcie się na porcję foci Amelki w pełni zaaklimatyzowanej w domu...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2021, 11:18 przez borsukowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Migotka

Post autor: Migotka »

Co u Amelki?
Awatar użytkownika
borsukowa

Amelka ma się coraz lepiej behawioralnie, mama już na tyle poznała kotkę, że wie kiedy ją głaskać kiedy nie. 22 marca byłyśmy na kontrolnym badaniu krwi i pupy :) Powtórka wyników pod koniec kwietnia, bo wyszedł jakiś dziwny parametr glukozy...
Awatar użytkownika
borsukowa

U Amelki wszystko dobrze. Dzień lubi spędzać na spanku, a wieczorami uaktywnia się na kanapie z mamą - jak zwykle praktuje swoje ugniatanie i lubi drapanko po pleckach. Tęskni za prawdziwym domem, który poświęciłby jej o wiele więcej czasu... Niestety nie ma o nią żadnych zapytań :(
Awatar użytkownika
borsukowa

Ostatnio Amelia upały znosi bardzo dobrze, notorycznie (kilka razy dziennie) domaga się czesania! Znajduje w zasięgu swojego oka szczotkę i jak nikt nie chce jej czesać to sama się o nią ociera :D
Można śmiało powiedzieć, że oswoiła się już w pełni ze swoim domem tymczasowym, nie boi się już obcych dźwięków, zwiedza wszystkie zakamarki i znajduje coraz to nowsze miejsca do spania.
Wrzucamy kilka nowych fotek wraz z ukochaną kanapą do ugniatania :)

Nadal czekamy na kochający dom! :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
borsukowa

Amelka jest cudowna, mama prawie codziennie wysyła mi filmy z czesania... Obsesyjnego czesania!

https://www.youtube.com/watch?v=RxM7z6j ... 3M&index=7
Ostatnio zmieniony 09 lip 2021, 17:06 przez borsukowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
borsukowa

Amelka chwilowo ma współlokatorów. Jestem w trakcie przeprowadzki i na ten czas moje dzieci pojechały na wakacje do babci :) Amelka nie zgłasza żadnych niezadowoleń...przeszło mi przez myśl, czy to nie jest dobry moment, żeby spróbować socjalizacji z izolacją? Wiem, że w przypadku Amelii to raz nie wypaliło, ale nieskromnie stwierdzę, że mam większy bagaż doświadczeń w tym temacie i może się to udać niż poprzednio w życiu Amelii.
Koty mieszkają w tym samym domu od dwóch tygodni. Amelia na piętrze do góry (tam jest jej azyl) a reszta na dole. Moje kotki lubią wylegiwać się pod jej drzwiami więc z pewnością Amelia może czuć ich zapach. Za tydzień spróbuję wymieszać ich zapachy bez widzenia się :) Trzymajcie kciuki, może Amelka zmieni status "Akceptuje koty?" To może zwiększyć jej szanse!
ODPOWIEDZ