Ankieta adopcyjna
adopcje@kocipazur.org
502 111 279 (pon. i czw. 18-20)
----------------------
Chudy to kocur, którego wiek podczas kastracji oceniono na 2-3 lata. Podczas kwarantanny i leczenia zaobserwowałam dziwne zachowania, problem z koordynacją ruchową, problem ze wzrokiem. Poza tym jest to kochany, miziasty rudzielec, który w pełni mi zaufał i daje sobie zrobić dosłownie wszystko. Leki nie pomagały, więc postanowiłyśmy zlecić morfologie, badanie moczu, usg. To co się okazało ścięło nas z nóg.
Oględziny kota potwierdziły: waga 2450g, niedrożność nosa (kanaliki były tak malutkie, że nie można sprawdzić co tam się dzieje), uszkodzona rogówka oczu, liczne blizny na głowie, łapkach i ogonie, łupież i pasożyty na futerku. USG diagnoza: chore nerki, problemy z trzustką oraz "brzydką" strukture jelit. Morfologia wykazała anemię. Wiek oszacowano na 12 lat. Oglądając takiego kota już przychodzi nam do głowy myśl- co on przeżył? Jak długo żył na wolności i jak bardzo sobie nie radził?
Będąc w gabinecie lekarskim tak mocno przyglądałyśmy się temu kotu, zastanawiając się co mu się stało... Lekarka dotykając go wyczuła dziwne ciało obce w pachwinie. Mamy to - śrut. Pytanie czy tylko jeden?... Czekam za wynikami rentgena i przychodzi lekarka mówiąc "Musi to Pani zobaczyć, ale może jednak lepiej niech Pani usiądzie." - już wiedziałam, że będzie źle... Ale to, co zobaczyłam wprawiło mnie w osłupienie! Naliczyłyśmy 7 śrutów! SIEDEM!!!
Jeden w nosie, jeden w odbycie, jeden przy kręgosłupie i cztery w jamie brzusznej! Kobiety coś do mnie mówią, że pierwszy raz takie coś widzą, że to wiele wyjaśnia, a ja nie słucham, tylko widzę to, jak ktoś próbuje go zabić!!! BEZDUSZNOŚĆ i BESTIALSTWO! Rzuciłabym tu jeszcze kilka innych epitetów, ale nie chce być niegrzeczna.

Na początku myślałam, że nie będziemy miały o co walczyć. Ale ten kocur wykorzystał już co najmniej 7 swoich żyć, co najmniej jedno mu zostało. Postaram się zrobić wszystko co w mojej mocy, aby przeżył je godnie jak należy.
Kocur, który nigdy więcej nie powinien zaufać człowiekowi, otwiera się dla mnie i ja mu się za to odwdzięczę.

Obecnie czekamy za wynikami fiv i felv oraz wizytę u nefrologa, aby ocenić problemy nerkowe oraz przygotować Chudego do zabiegu usunięcia śrutów. Są one tak mocno zagojone, że istnieje prawdopodobieństwo, że nie wszystkie zostaną usunięte.
Chudy na ZDJĘCIACH i FILMACH.