Kocie kulinaria

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

Awatar użytkownika
Józefina

Kocie kulinaria

Post autor: Józefina »

I znowu pytam:

oprócz gotowej kociej karmy mam zamiar dokarmiać sierściucha surowym mielonym mięsem.
Ale uwaga: mięsem przygotowanym pod kątem ludzkiego obiadu, czyli doprawionym przyprawami, np. takim pieprzem. Po prostu część mięsa obiadowego pójdzie do miski zwierzaka.

Jak uważacie, nie spowoduje to komplikacji żołądkowych?
Jak Sapkowski, uważam koty za szczególne dzieło Boga.
Awatar użytkownika
Migotka

Re: Kocie kulinaria

Post autor: Migotka »

Józefina pisze:I znowu pytam:

oprócz gotowej kociej karmy mam zamiar dokarmiać sierściucha surowym mielonym mięsem.
Ale uwaga: mięsem przygotowanym pod kątem ludzkiego obiadu, czyli doprawionym przyprawami, np. takim pieprzem. Po prostu część mięsa obiadowego pójdzie do miski zwierzaka.

Jak uważacie, nie spowoduje to komplikacji żołądkowych?
Kotom nie podajemy ludzkiego jedzenia, czyli przyprawionego pieprzem czy solą. Przyprawy mogą zaszkodzić, niektóre nawet bardzo. Można podawać czyste surowe mięso np skrzydełko czy kawałek wołowiny, ale 2 do 3 razy w tygodniu zamiast jednego posiłku.
Awatar użytkownika
Niebieska

Post autor: Niebieska »

Juzefina, a dlaczego nie możesz wydzielić mięsa dla kota przed odprawieniem go dla ludzi?
Ważne jest tez to jaki to jest rodzaj mięsa - koty nie powinny jeść wieprzowiny. I przedewszystkim ważna jest ilość podawanego mięsa, które nie jest zasuplementowane z myślą o kocie. Takim mięsem nie można zastąpić zbilansowanych posiłków.
Neda

Post autor: Neda »

Niebieska pisze:Juzefina, a dlaczego nie możesz wydzielić mięsa dla kota przed odprawieniem go dla ludzi?
Ważne jest tez to jaki to jest rodzaj mięsa - koty nie powinny jeść wieprzowiny. I przedewszystkim ważna jest ilość podawanego mięsa, które nie jest zasuplementowane z myślą o kocie. Takim mięsem nie można zastąpić zbilansowanych posiłków.
Jak to jest z tą wieprzowiną? Np. w Dolinie Noteci jest w składzie. Czy chodzi tylko o problematyczne surowe mięso?
Piena

Post autor: Piena »

Nom, puszki są sterylizowane, więc potencjalny herpeswirus powodujący chorobę aujeszkyego zostanie wybity, a w surowym mięsie nie.
Awatar użytkownika
Niebieska

Post autor: Niebieska »

Chodzi o wirus SHV-1 w surowym mięsie który dla kotów jest w 100% śmiertelny. Jesi nie jesteśmy w stanie sprawdzić skąd pochodzi mięso/podroby, czy zostało przebadane i czy dana świnia/dzik jest od niego wolny... to sporo ryzykujemy podając takie mięso. Wirus nie atakuje ludzi, wiec może nie być pod tym kątem badane mięso.

Ponadto wieprzowina jest tłusta i ciężko strawna. Kot może mieć wzdęcia, może go bolec brzuch, Może mieć brzydka kupę, tluste pokarmy nie sprzyjają wątrobie.

W Dolinie Noteci kociej dają podroby wieprzowe (żołądki). U mnie nie ma racji bytu, dwa koty w stadzie z problemami trawiennym, pozostałe na diecie bo grubeły więc nie zgłębiam tajemnicy skąd oni maja wieprzowinę (z jakiego kraju) i czy jest przebadana i odpowiednio przerobiona.
werronka
Kontakt:

Post autor: werronka »

Ja swego czasu sporo naczytałam się o podawaniu kotom surowego mięsa wieprzowego, chorobie Aujeszkiego, zwaną również wścieklizną rzekomą i mogę poradzić, żeby lepiej nie ryzykować i nie podawać. Jest wiele innych bezpieczniejszych alternatyw.
Awatar użytkownika
airam

Post autor: airam »

werronka pisze:Ja swego czasu sporo naczytałam się o podawaniu kotom surowego mięsa wieprzowego, chorobie Aujeszkiego, zwaną również wścieklizną rzekomą i mogę poradzić, żeby lepiej nie ryzykować i nie podawać. Jest wiele innych bezpieczniejszych alternatyw.
W czerwcu Główny Inspektorat Weterynarii podał do informacji wiadomość, że Polska została uznana za obszar wolny od tej choroby u świń. Link do komunikatu.
"Świat się kręci i kręci i kręci. Ponieważ kot."
Ponieważ kot Jacek Dukaj
margolka

Post autor: margolka »

Ja tam surowego mięsa nie daje. Ani innego ludzkiego. Dostaje mokra karme Josera Filet, czasem sucha i wystarczy
ODPOWIEDZ