Kocie kulinaria |
Autor |
Wiadomość |
Józefina
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2020 15:03 Kocie kulinaria
|
|
|
I znowu pytam:
oprócz gotowej kociej karmy mam zamiar dokarmiać sierściucha surowym mielonym mięsem.
Ale uwaga: mięsem przygotowanym pod kątem ludzkiego obiadu, czyli doprawionym przyprawami, np. takim pieprzem. Po prostu część mięsa obiadowego pójdzie do miski zwierzaka.
Jak uważacie, nie spowoduje to komplikacji żołądkowych? |
_________________ Jak Sapkowski, uważam koty za szczególne dzieło Boga. |
|
|
|
|
Migotka
Migotka
|
Wysłany: Pią 12 Cze, 2020 15:44 Re: Kocie kulinaria
|
|
|
Józefina napisał/a: | I znowu pytam:
oprócz gotowej kociej karmy mam zamiar dokarmiać sierściucha surowym mielonym mięsem.
Ale uwaga: mięsem przygotowanym pod kątem ludzkiego obiadu, czyli doprawionym przyprawami, np. takim pieprzem. Po prostu część mięsa obiadowego pójdzie do miski zwierzaka.
Jak uważacie, nie spowoduje to komplikacji żołądkowych? |
Kotom nie podajemy ludzkiego jedzenia, czyli przyprawionego pieprzem czy solą. Przyprawy mogą zaszkodzić, niektóre nawet bardzo. Można podawać czyste surowe mięso np skrzydełko czy kawałek wołowiny, ale 2 do 3 razy w tygodniu zamiast jednego posiłku. |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Sob 13 Cze, 2020 22:20
|
|
|
Juzefina, a dlaczego nie możesz wydzielić mięsa dla kota przed odprawieniem go dla ludzi?
Ważne jest tez to jaki to jest rodzaj mięsa - koty nie powinny jeść wieprzowiny. I przedewszystkim ważna jest ilość podawanego mięsa, które nie jest zasuplementowane z myślą o kocie. Takim mięsem nie można zastąpić zbilansowanych posiłków. |
|
|
|
|
Neda
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 09:47
|
|
|
Niebieska napisał/a: | Juzefina, a dlaczego nie możesz wydzielić mięsa dla kota przed odprawieniem go dla ludzi?
Ważne jest tez to jaki to jest rodzaj mięsa - koty nie powinny jeść wieprzowiny. I przedewszystkim ważna jest ilość podawanego mięsa, które nie jest zasuplementowane z myślą o kocie. Takim mięsem nie można zastąpić zbilansowanych posiłków. |
Jak to jest z tą wieprzowiną? Np. w Dolinie Noteci jest w składzie. Czy chodzi tylko o problematyczne surowe mięso? |
|
|
|
|
Piena
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 10:18
|
|
|
Nom, puszki są sterylizowane, więc potencjalny herpeswirus powodujący chorobę aujeszkyego zostanie wybity, a w surowym mięsie nie. |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Pon 15 Cze, 2020 10:32
|
|
|
Chodzi o wirus SHV-1 w surowym mięsie który dla kotów jest w 100% śmiertelny. Jesi nie jesteśmy w stanie sprawdzić skąd pochodzi mięso/podroby, czy zostało przebadane i czy dana świnia/dzik jest od niego wolny... to sporo ryzykujemy podając takie mięso. Wirus nie atakuje ludzi, wiec może nie być pod tym kątem badane mięso.
Ponadto wieprzowina jest tłusta i ciężko strawna. Kot może mieć wzdęcia, może go bolec brzuch, Może mieć brzydka kupę, tluste pokarmy nie sprzyjają wątrobie.
W Dolinie Noteci kociej dają podroby wieprzowe (żołądki). U mnie nie ma racji bytu, dwa koty w stadzie z problemami trawiennym, pozostałe na diecie bo grubeły więc nie zgłębiam tajemnicy skąd oni maja wieprzowinę (z jakiego kraju) i czy jest przebadana i odpowiednio przerobiona. |
|
|
|
|
werronka
|
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2023 11:40
|
|
|
Ja swego czasu sporo naczytałam się o podawaniu kotom surowego mięsa wieprzowego, chorobie Aujeszkiego, zwaną również wścieklizną rzekomą i mogę poradzić, żeby lepiej nie ryzykować i nie podawać. Jest wiele innych bezpieczniejszych alternatyw. |
|
|
|
|
airam
airam
|
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2023 19:05
|
|
|
werronka napisał/a: | Ja swego czasu sporo naczytałam się o podawaniu kotom surowego mięsa wieprzowego, chorobie Aujeszkiego, zwaną również wścieklizną rzekomą i mogę poradzić, żeby lepiej nie ryzykować i nie podawać. Jest wiele innych bezpieczniejszych alternatyw. |
W czerwcu Główny Inspektorat Weterynarii podał do informacji wiadomość, że Polska została uznana za obszar wolny od tej choroby u świń. Link do komunikatu. |
_________________ "Świat się kręci i kręci i kręci. Ponieważ kot."
Ponieważ kot Jacek Dukaj |
|
|
|
|
margolka
|
Wysłany: Pon 30 Paź, 2023 22:39
|
|
|
Ja tam surowego mięsa nie daje. Ani innego ludzkiego. Dostaje mokra karme Josera Filet, czasem sucha i wystarczy |
|
|
|
|
|