Ananasek

Podopieczni Fundacji Koci Pazur

Moderatorzy: airam, crestwood, Rita, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miyazawa

Ananasek

Post autor: miyazawa »

Kontakt w sprawie adopcji:
Ankieta adopcyjna
adopcje@kocipazur.org
502 111 279 (pon. i czw. 18-20)

---------------------------------
Powitajcie najsłodszego i najbardziej przytulaśnego buraska, jakiego miałam okazję kiedykolwiek poznać. Maluch ma 4 miesiące i został znaleziony w pobliżu galerii Avenida. Biedak błąkał się zagubiony i prosił przechodniów o pomoc. Na szczęście dobra dusza zaopiekowała się nim chwilowo i poprosiła nas o wsparcie. Niestety nikt nie odpowiedział na ogłoszenie o jego znalezieniu, a zanim udało się znaleźć mu dom tymczasowy, trafił do poznańskiego schroniska. Tyle dobrego, że za długo tam nie posiedział, bo zaledwie kilka dni, nim trafił do mnie do garażu.
Obrazek

Jednak nie był to koniec przygód, bo dzień po odebraniu go ze schroniska, gruchnęła informacja o panoszącej się tam panleukopenii oraz zamknięciu przyjęć i odbiorów zwierząt... W te pędy pojechałam z nim do kliniki, żeby podać surowicę. Woleliśmy zadziałać prewencyjnie, żeby nie pozwolić do ewentualnego rozwinięcia się choroby, która dla kociąt jest śmiertelnie niebezpieczna. Na szczęście do tej pory nie wystąpiły żadne objawy, a maluch okazuje wdzięczność setkami przytulasków i mruczeń.

Przed nami jeszcze kilka standardowych zabiegów – pozbycie się świerzba z uszek, badanie kału, kolejna seria odrobaczania i inne podstawowe procedury. Po tym wszystkim kociak wprowadzi się do domu tymczasowego, który już na niego czeka. Na całe szczęście, nie będzie musiał siedzieć w garażu zbyt długo, co jak wiemy, dla żadnego kota nie są to idealne warunki, a tym bardziej dla kociaka.

Imienia jeszcze nie ma – planujemy zabawę ze zbiórką, w której każdy będzie mógł podać swoją propozycję. Jestem bardzo ciekawa, jakie pomysły padną i które imię w końcu zostanie wybrane :)
Obrazek Obrazek

Trzymajcie kciuki za zdrowie tego uroczego szkraba!
Awatar użytkownika
miyazawa

Re: Tymczasowo Bezimienny

Post autor: miyazawa »

Taka to przewrotność, że maluch miał być u mnie dosłownie kilka dni, a sumarycznie będzie z 2 miesiące. Jak nie groźba panleukopenii (całe szczęście objawy się nie pojawiły, więc wielkie uff), to w badaniu kupy wyszła giardia... Trzeba zatem było zakasać rękawy i wrócić do sławetnych czasów ćpania Domestosa. Po ostatniej przygodzie z tym cholerstwem zostało mi PTSD, ale że znowu zachciało mi się kociaka, to ahoj przygodo :loco:
Obrazek

W międzyczasie zauważyłam też u niego dziwne ustawienie tylnych łapek, tak jakby były wywinięte do środka. Byliśmy na kontroli u ortopedy, zrobiliśmy też RTG. Zdjęcia nie wykazały żadnych starych urazów, więc prawdopodobnie ta nieprawidłowa postawa jest skutkiem szybkiego wzrostu i niedożywienia. Lekarz stwierdził, że jest duża szansa, ze przy dobrej diecie i rehabilitacji stan się poprawi wraz z wiekiem i wzrostem.
W związku z tym czeka nas jeszcze wizyta u kociego fizjo ;)
Obrazek

Trzymajcie kciuki za malucha! Izolację w klatce znosi z anielską cierpliwością i nadal nie szczędzi przytulasków za każdym razem jak do niego przychodzę.
Obrazek

No i czekamy jeszcze na wybór docelowego imienia, głosowanie jest do piątku ;)
Awatar użytkownika
saszka
Babcia Wierzba

Re: Tymczasowo Bezimienny

Post autor: saszka »

miyazawa pisze: 24 wrz 2025, 15:13No i czekamy jeszcze na wybór docelowego imienia, głosowanie jest do piątku ;)
Lud przemówił - powitajcie Ananaska ;)
If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are. Style. That's what people remember.
ODPOWIEDZ