Stefan vel kotek głodek

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
felinity

Post autor: felinity »

Sfinks jak malowany! :)
AniaG

Post autor: AniaG »

Stefan nie dostał żadnych ogłupiających leków :) Po prostu jest tak grzeczny!! Niestety cały czas się drapie i czasami porusza skórą. Dodatkowo z boku przy wardze dolnej odpadł mu strupek od ranki (nie wiem skąd się tam wzięła) i mimo przemywania wodą utlenioną wygląda tak jakby nie chciała się zagoić i troszkę ropieje. Tak więc zapewne jutro wizyta u weta. Nie wiem też, czy drapanie powodują jeszcze jakieś pasożyty czy nadwrażliwość, brak mi trochę pomysłów..
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Chrumuś przyjacielu ['] 11.04.2013
Bury, Bati, Rudy, Chispa, Gypsy - 2012
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
AniaG

Mamy trochę gorszy czas. Stefankowi wyszedł "pryszcz" pod brodą i niestety strasznie się babra i standardowe maści nie pomagały. Zrobił się ropny wysięk :( Przy okazji zadrapał sobie ucho po tej samej stronie :/ Apatyczny się zrobił, drapie się mniej na szczęście. Dlatego dziś wizyta u weta i podanie antybiotyku o przedłużonym działaniu - minęło 6 godzin od wizyty. Ropna krosta po prostu zniknęła. Chyba pogoda tak działa na Stefana, że podobnie jak ja ma ochotę wciąż spać :)
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
AniaG

No i niestety moja euforia po wczoraj na nic się zdała. Po nocy Stefan miał zakrwawioną nogę (ułożył się na niej do snu tak, ze akurat ranką dotykał). Rano krosty nie było za to była krew z ropą i trudno było dotknąć to miejsce, kot reagował histerią, co w jego przypadku oznaczało naprawdę potworny ból. Poszłam z nim do wetki, która przyjmuje koło mojego domu żeby oszczędzić mu transportu samochodem i niestety okazało się, że praktycznie nie ma krosty ale jest dziura, którą trzeba czyścić. Tak więc czyszczenie na żywca było naprawdę mało przyjemne :( Stefan dostał przeciwbólowe i przeciwzapalne i teraz funkcjonuje już lepiej. Dajemy jeszcze czas antybiotykowi, jeśli do końca tygodnia rana się nie wygoi - rentgen czaszki i działamy dalej. Nie wiem naprawdę, co to za paskudztwo się znowu przypałętało do nas :(

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Ej no jak? Zniknęła i znów się pojawiła? :shock:
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
AniaG

nie pojawiła się znów, zniknęła i z tego miejsca sączy się teraz krew z ropą :(

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
Morri

uuu, może to jakieś zapalenie mieszka włosowego po goleniu? :hm:
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
AniaG

no akurat tam golony nie był. to jest na wysokości dolnej szczęki. ehhh. zobaczymy, dam znać jak to wygląda jutro, może akurat antybiotyk po prostu wyrzuca to ścierwo z kota i dlatego tak to wygląda. po przeciwbólowym Stefan się właśnie umył i dał sobie przemyć to miejsce rywanolem.

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
Morri

:hug2:
Awatar użytkownika
moorland

Post autor: moorland »

Widziałaś co miała matka Łazika? całą twarz rozwaloną a ropień większy niż głowę, pozbyłam się tego, regularnie przemywając octaniseptem.
felinity

Post autor: felinity »

Biedulek.
Nasz stara kocica miała podobne paskudztwo, dostała ogólny antybiotyk, ale miejscowo jeszcze smarowaliśmy maścią Tribiotic (bez recepty).
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

właśnie rivanol miałam polecić
najlepiej byłoby okłady robić, ale nie wiem, jak długo jesteście w stanie go np. na kolanach utrzymać
Obrazek
Awatar użytkownika
moorland

Post autor: moorland »

ale rivanol jest tylko na gram-dodatnie, octanisept też na gram-ujemne, i ogólnie ma najszersze spektrum chyba ze wszystkich dostępnych na rynku
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

:brawo:
ODPOWIEDZ