Astor i Cody - maluchy ze Szpitalnej

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
perdo

Post autor: perdo »

To dobrze :)
– Chciałem powiedzieć (...) że na tym świecie jest chyba coś, dla czego warto żyć.
Śmierć zastanowił się przez chwilę.
KOTY, stwierdził w końcu. KOTY SĄ MIŁE.
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Astor i Cody są nierozłączni.
Śpią przytuleni do siebie, razem się bawią, a dzisiaj rano przyłapałam Astor na tym jak myje Cody'emu uszka i pyszczek ;)
felinity

Post autor: felinity »

;) kolejna adopcja w dwupaku?
Myślę, że one się świetnie dopełniają, Cody ciutek nieśmiały i głaskaniowy, Astor wulkan energii i mały odważniak.
felinity

Jak Codiakowe uszątka?
Awatar użytkownika
kat

Wydaje mi się, że jest dużo lepiej, bo nie ma już ropy.
Ten duży strup odpadł już.
Tylko Cody jest cały tłusty od tego Aurizonu :oops:
Awatar użytkownika
kat

Astor i Cody wczoraj były na kolejnej kontroli.
Astor jest już całkowicie zdrowa. Gdyby nie to, że ma kontakt z Codim, można by u Niej powoli przestać podawać lekarstwa, a tak to razem muszą być leczone.
Ale u Codiego jest b. duża poprawa. Uszy wyglądają super, jeszcze tylko w prawym są strupy, a te twarde elementy pod skórą zniknęły :tan:
Przez najbliższy tydz. jeszcze podajemy Flukonazol, generalnie trzeba podawać jeszcze przez 7 dni od całkowitego wyzdrowienia. Za tydz. kolejna kontrola i zobaczymy, czy będzie można kończyć leczenie.
felinity

A tak z czystej ciekawości, pytałaś może o wyniki tego wymazu? ;)
Awatar użytkownika
kat

Tak, ale jeszcze ich nie ma.
Wet twierdzi, że pobrał oba - na bakterie i grzyby...
felinity

Nie,m pobierała w sobote babka, na pożywkę bakteryjną. Na pożywki na grzyby czekaliśmy i nić z tego nie wyszło, bo Cody zaczął się zaleczać.
Awatar użytkownika
kat

No właśnie tak mówiłam, ale twierdził, że poszły oba...
Awatar użytkownika
kat

Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Kat, a jak ich relacje z ludziami?
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
kat

Na mnie reagują już całkiem dobrze, tzn. jak wchodzę do Ich pokoju, to plątają mi się pod nogami. A jak są bardzo głodne, to nawet się ocierają i mruczą. Jak się najedzą, to trochę miłość do mnie Im przechodzi, tzn. już się nie ocierają ;)
Na razie jeszcze nie za bardzo lubią być brane na ręce, bo kojarzy Im się to z podawaniem leków (ciągle dostają Flukonazole i Cody - Aurizon do ucha), ale np. wczoraj wytrzymały po ok. 5 min grzecznie leżąc na moich kolanach.
Kiedy leżą na posłanku na parapecie, to można do Nich podejść i głaskać, wcale nie uciekają. Cody nawet wtedy wywala brzuch do głaskania. Bardzo lubią być głaskane pod bródką i za uszkami.
Lubią tez zabawy z wędką z piórkiem, wczoraj. np. wspinały mi się po nodze, żeby tylko dosięgnąć piórka.
No i nie ma mowy, żeby coś jeść przy Nich, bo Astor "włazi" wtedy do talerza ;)

W weekend opiekowała się Nimi koleżanka i od Niej niestety uciekały. Dopiero kurakiem Ich trochę przekupiła ;) Ale leki podała bez problemu, więc aż tak źle nie jest.
Myślę, że na razie są po prostu do mnie przyzwyczajone i pewnie dopiero kiedy skończą brać leki, będą miały większe zaufanie do człowieka...

A dzisiaj Maluchy były na kolejnej kontroli. Chociaż w sumie to już nie takie Maluchy ;)
Astor waży 2kg, a Cody 2,35kg :shock:
Mała jest już całkowicie zdrowa, ale nadal dostaje dawkę podtrzymującą Flukonazolu, a Cody jeszcze ma trochę nieładny strup w prawym uchu, więc oprócz Flukonazolu "dopyszcznie", doleczmy nadal ucho Aurizonem.
W przyszłym lub jeszcze następnym tyg. czeka Go kolejna kontrola. Astor już raczej nie musi jechać, chyba żeby coś się działo...
W sumie to mi trochę szkoda brać Go samego, bo podczas podróży tak się wtula w Astor, że nie wiem, jak zniesie samotnie podróż :(
Mamy też wyniki wymazu:
"W badaniu hodowlanym wymazu z zewnętrznego kanału słuchowego stwierdzono wzrost drobnoustrojów: Pasteurella spp.
W preparacie bezpośrednim nie stwierdzono obecności grzybów drożdżopodobnych"

To drugie świadczy o tym, że Flukonazol działa, a na te bakterie chyba działa właśnie ten Aurizon stąd poprawa.

No i news dnia :)
Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że Cody nie kuleje. Pan Doktor Go dzisiaj zbadał i podobno wykształcił się prawidłowy rowek w tym stawie kolanowym :tan:
Poczekamy jeszcze ok. 1,5 miesiąca do kastracji i wtedy okaże się, czy zabieg jest potrzebny. Na ten moment nie ma takiej potrzeby :)
Awatar użytkownika
kat

Właśnie Cody próbuje rozpracować opakowanie suchej karmy :shock:
Wet kazał ograniczyć Im jedzenie, bo teraz wyglądają już trochę jak takie pająki - ogromny tułów i chude łapki, a "małym" się to nie podoba :oops:
Na wieczór dostały po ok. 50g kurczaka i odrobinę suchego, ale chyba Im mało :?
felinity

Chyba je rozpuściłysmy ;)
ODPOWIEDZ