Stefan vel kotek głodek

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
AniaG

Post autor: AniaG »

Dziś kotek głodek dostał dexafort w iniekcji po raz drugi i ostatni w celu wydalenia ewentualnego alergenu z organizmu. Do badania bakteriologicznego poszła też wydzielina uszna. Podejrzenie są niestety jak to u kotów zawsze dwa albo alergia albo natręctwa (po takich przejściach z pasożytami u Stefana jest to niestety możliwe). Dziś zakupiłam więc pasztet hillsowy z/d, którego koty podobno nie znoszą - poza Stefanem :) potem będziemy wprowadzać stopniowo jeden rodzaj mięska. Niestety fibre ma sproszkowane białko drobiowe i tu mam duży dylemat, bo karma fibre pomaga w kupkach :( Dodatkowo w czwartek Stefson zostaje na noc w klinice, ponieważ będzie miał płukane uszy, te strupki, zaschnięta maść itd. jest niestety zbyt głęboko aby wydobyć to jedynie pałeczkami :( Mój głodek padł wykończony i smutny, że nikt o niego nawet nie zapytał!
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Chrumuś przyjacielu ['] 11.04.2013
Bury, Bati, Rudy, Chispa, Gypsy - 2012
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
felinity

Post autor: felinity »

Wzięłabym. Im większa bieda tym bardziej si ę chce takiemu stworowi pomóc.
Trzymamy kciuki całym naszym czworokocim stadem za kochający domek i zdrówko Stefanka.
AniaG

:) Dziękujemy Felinity!

Stefan po krótkich wakacjach okazuje się bardzo zaczepny w stosunku do innych kotów :) Potwierdza się natomiast, że nie specjalnie przepada za psami. Syczał namiętnie na 8-tygodniowego owczarka niemieckiego.

Z ciekawostek. Stefan jest na diecie (nie odchudzam go! tylko usuwamy ewentualny alergen). Na wakacjach plątał się zawsze po kuchni. Któregoś dnia było spaghetti. Sos został na patelni, a makaron w garnku obok - wszystko na piecu. Poszłam umyć ręce do toalety, pół patelni wylizane, makaron na podłodze :/

Już po płukaniu ucha i posiewie - w uszku niestety gronkowiec, ale wet wdrożył leczenie i szybko powinniśmy go wyeliminować.
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
AniaG

Stefan ma wirtualnego opiekuna!! :) Dziękujemy!!

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
filo

Post autor: filo »

Aniu, czy coś konkretnie jest podejrzewane, jeśli chodzi o dietę? Na co on może być uczulony?
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Post autor: Kri »

Ania G. pisze:Stefan ma wirtualnego opiekuna!! :) Dziękujemy!!
Przecie informowałam w adopcyjnym w ubiegłym tygodniu :patyk:
:)
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

Robert A. Heinlein

http://www.ezopoznan.pl/
AniaG

filo pisze:Aniu, czy coś konkretnie jest podejrzewane, jeśli chodzi o dietę? Na co on może być uczulony?
Odstawiony został kurczak i na niego padło podejrzenie :) Na razie trudno stwierdzić, bo może być wszystko. No i zawsze pozostaje opcja natręctw, przeczulicy. Na dietę hillsową przestawiliśmy go tylko dlatego, by potem stopniowo wprowadzać mięso i sprawdzać reakcję, inaczej się w zasadzie nie da.

Sonia 20.09.2014
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Aniu, a on się drapie po całym ciele, czy tylko po uszach?
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Ania G. pisze: No i zawsze pozostaje opcja natręctw
Aniu, na natręctwa to może esencje kwiatowe dr Bacha na początek.

Robert A. Heinlein

Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

Kri pisze:
Ania G. pisze: No i zawsze pozostaje opcja natręctw
Aniu, na natręctwa to może esencje kwiatowe dr Bacha na początek.
znacie kogoś komu Bach pomógł?
sam Bach
Obrazek
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Rozmawiałam z kocim zoopsychologiem i Pani twierdziła, że ma w pracy z Bachem bardzo dobre efekty. Przyznała też, że na niektórych pacjentów nie działa, wtedy korzysta z 5-HTP. A Pani od psów, to uważała, że lekiem na całe zło jest Kava-Kava i bardzo ubolewała, że w Polsce już wycofana.

Robert A. Heinlein

Awatar użytkownika
marinella

chodzi mi o prywatną osobę typu ja czy ty która miała problem ze zwierzakiem i sam bach pomógł

bo ja znam wiele osób które stosowały ale bez efektów, nie spotkałam się ( poza sprzedającymi ) że coś pomogły
Obrazek
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Ta kobita nie sprzedaje tylko naucza, że działa :)

Ja teraz będę feromony testować na Negrze - feliway do dzieła!

Robert A. Heinlein

filo

Post autor: filo »

Kiedyś musiałam dokładnie przerobić temat alergii pokarmowych u kotów, bo miałam kociaka z podejrzeniem. Przyjrzałaś się składowi karmy, bo Hill's z/d jest właśnie oparty na kurczaku. Jeśli masz eliminować kurczaka, to są lepsze metody sprawdzenia, czy on jest alergenem. Żadna gotowa karma nie jest idealna, bo zawierają konserwanty, a one są też jednym z głównych alergenów.

Kri - u mnie feliway okazał się atrapą. Siedział w kontakcie długo, a koty miały to gdzieś. O kroplach Bacha kiedyś też poczytałam. Przy tak małych stężeniach to można samą wodę podawać i będzie to samo.
Awatar użytkownika
marinella

Kri - u mnie feliway okazał się atrapą. Siedział w kontakcie długo, a koty miały to gdzieś. O kroplach Bacha kiedyś też poczytałam. Przy tak małych stężeniach to można samą wodę podawać i będzie to samo.
u mnie się nic nie sprawdziło
na róznych kotach dodam
ani bach ( uważam je za wyjatkową porazkę kiedy zestresowanemu kotu trzeba je podawać 3-4 razy dziennie, nie mówiąc o tym ze jest to opcja dla bezrobotnych)
ani feliway, to samo co u filo, 100 w błoto
ani kalm aid
oraz jakaś obrózka z feromonami

po tym zestawie już sobie dałam spokój z takimi wynalazkami
Obrazek
ODPOWIEDZ