Nasza cudowna złota perełka niestety zachorowała. Na początku tygodnia przyuważyliśmy z mężem, że Klemens biega co chwilę do kuwety nie zostawiając w niej nawet kropelki siuśków. Jedyne, co o późnej godzinie wieczornej udało mi się zrobić, to zadzwonić do weta i dowiedzieć się, żeby do czasu wizyty podać mu zwykłą No-spę. Klemko wczoraj miał zrobione badanie krwi, trzy zastrzyki w tyłek - przeciwzapalny, witaminy i... Niewiele czasu po powrocie do domu poszedł porządnie się wysikać i zaczął radośnie hasać - leki zadziałały i to bez konieczności aplikacji antybiotyku, więc mamy szczerą nadzieję, że to tylko kwestia zwykłego przeziębienia (co by mnie naprawdę zaskoczyło, bo jak można w domu się przeziębić..? Ale Klemens wpół arystokrata, to i wrażliwszy z pewnością jest.) Do soboty będzie dostawał dwa razy dziennie No-spę, jeden raz dziennie syropek i tabletkę (jeśli jest konieczność, podam nazwy po powrocie do domu, ponieważ teraz jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić

). Badanie krwi wyszło bardzo dobrze - wszystkie parametry nerkowe są w normie:
BUN 35,9 ( 25 -70 )
CREA 1,70 ( 1 - 1,80 )
PHOS 4,01 ( 3 - 6,8 )
WAPŃ 9,37 ( 8 - 11 )
BIAŁKO CAŁKOWITE 66,2 ( 60 - 80 )
"Jeśli chodzi o morfologię to wynika z niej lekko zagęszczona krew, świadczyć to może o lekkim odwodnieniu." Co jest dość dziwne, bo cały czas obserwujemy, jak Klemens ładuje głowę do swojej konewki lub drugiej miski z wodą. Ale oczywiście tak, czy inaczej dodatkowo go zachęcamy do czynności picia, co daje efekty - Klemens pod tym względem jest naprawdę cudowny, jego ciekawość światem i chęć uczestniczenia w czynnościach bardzo pomaga.
Próbki moczu nie udało nam się zebrać, bo Klemens był dotychczas zakorkowany. Tak czy inaczej jesteśmy umówieni na usg jamy brzusznej w sobotę na Polance. Zrobimy od razu cały brzuch, nie tylko pęcherz, bo jest okazja do obejrzenia nerek, których parametry miał na początku naszej znajomości podwyższone i przekroczone oraz wątroby, która też wcześniej była zawyżona. No i dodatkowo na czas leczenia przeszedł Klemek na dietę: Hill's Prescription Diet Feline c/d.
Trzymajcie kciuki za zdrówko naszego młodzieńca!
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa (...) polega na stosunku człowieka do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."