Dziś nie będzie radosnych zdjęć Kadłubek znów się zatkał
Nie było mnie niecałe trzy dni. Podejrzewam, że zestresował się moją nieobecnością, mniej jadł, mniej pił + upał. Odwodnienie i w związku z tym znów mniejszy apetyt, a więc i większe odwodnienie
Nawadniamy go ostro kroplówkami podskórnymi, dostał siemię lniane, jutro wet
Trzymajcie kciuki
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
By uzmysłowić wszystkim, jak bardzo kochanym kotem jest Kadi, zamieszczam filmik z kroplówkowania. Zwróćcie uwagę, że nie jest to coś, do czego mógłby być przyzwyczajony... Przytrzymać musiałam go tylko do wbijania igły, resztę załatwiły głaski... Naprawdę nie sposób go nie kochać.... https://youtu.be/1vu03IEG2R4
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
U weta parafina w tyłek + coś na wzmocnienie. Plus zalecenie intensywnego kroplówkowania dziś, jutro i jeszcze może pojutrze...
Kupy nadal brak, ale Kadi jest znacznie żywszy i choć je bardzo mało, jednak je... https://youtu.be/tsENKH8BuyE
Trwamy w oczekiwaniu na kupę...
Kat, chyba minęłyśmy się z postami Niby w jelitach praca jest, choć spowolniona. Ale wieczór nadszedł i od rana Kadi nie ruszył w ogóle jedzenia. Filmik nagrywałam rano - wylizał tylko sosik Widać, że jest głodny, ale jak podstawiam mu miskę, odwraca głowę Na razie zero reakcji na leki
Dziś byliśmy na wizycie u dr Starczewskiej, bo od poniedziałku niestety nic się nie zmieniło Jechałam z nastawieniem, że zostanie na lewatywie. Wróciliśmy zaopatrzeni w arsenał leków - pobudzających perystaltykę jelit, przeciwbólowych, rozkurczowych i odgazowujących. Na rtg widać, że masy kałowe nie są mocno zbite i choć jest ich dużo, powinniśmy sobie poradzić bez lewatywy. Do kroplówkowania - glukoza. Plus zestaw do wlewów parafiny w tyłek. Działamy
Sam Kadi nie czuje się dobrze, ale też nie jest umierający. Brzuszek go boli i w ogóle nie je Ale jest zainteresowany otoczeniem, chodzi sobie po mieszkaniu normalnie, myje się, podrapie drapak. Nie jest więc tak całkiem najgorzej
Odnotuję dla jasności, co działa:
1. Metoclopramid - zastrzyk
2. No-spa - zastrzyk
3. Espumisan w płynie doustnie
4. parafina doodbytniczo
5. lek przeciwbólowy - zastrzyk
6. niezależnie - antybiotyk
7. NAWADNIANIE - kroplówka podskórna do 80 ml na 1 kg kota dziennie. Gdy nie je - kroplówka z glukozą.
Zalecenie, by NIE podawać Lactulosy - treść w jelicie już jest skisła, a Lactulosa jeszcze wzmaga fermentację. Zresztą na ulotce znalazłam zapis, że nie podawać u osób z nietolerancją laktozy... Koty w większości też ją mają.
Kadi wyrównany Wydaje się, że wszystko, co zalegało, wyszło i wróciliśmy do "normalnych" kup Przed chwilą wszedł do kuwety i zostawił tam część urobku Kiedy stoi i chodzi, doskonale wie, gdzie iść. Gorzej, kiedy leży - wtedy nie czuje
Coś jest nie tak. Kadi nie ma takiego apetytu jak kiedyś. Kręci nosem na Renala, choć jest głodny i co chwilę próbuje ukraść coś innego do jedzenia... Dziś zwymiotował zawartość saszetki? Co się dzieje?