Tara

Nasi podopieczni, którzy odeszli...

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wiedźma

Post autor: wiedźma »

Zdrówka miziaku!
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Mamy wyniki. Mocznik 99, to znaczy nieźle. Ale kreatynina ciągle wzrasta :( Już 3,8 :( Ostatnio było 3,4 :( Tarczyca w normie :shock:
Patrząc na Tarę nikt nie powiedziałby, że cokolwiek jej dolega. Jest tym kotem, który najczęściej bawi się sam z siebie w dzikich podskokach - jest radosna, widać, że czuje się świetnie. Tymczasem mnie dobija ta kreatynina :( Nie wiem, co jeszcze mogłabym zrobić :( Jedyne, co się w jej życiu zmieniło to fakt, że na ogół żywi się karmą Renal. Ale czy to mogło wpłynąć na pogorszenie wyników? :hmm:
Teraz skupiamy się na zębach. Choć to znów ogromne ryzyko, związane z narkozą :( Niemniej zepsute zęby + niewydolność nerek to bardzo zła para. Będziemy się w ciągu dwóch najbliższych tygodni umawiać na zabieg. Muszę zaurlopować na tę okoliczność, bo będziemy się kroplówkować przed i po zabiegu dożylnie, a to zawsze trwa godzinami. Odwlekałam ten moment, bo bardzo się boję, żeby nie zepsuć tego, co mamy :( Mam nadzieję, że decyzja jest słuszna...
Obrazek
Obrazek
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

Bardzo słuszna!
Zęby w dużej mierze potrafią przyczyniać się do niewydolności nerek!
Trzymam kciuki :serce:
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

A może wejść z Semintra...?
Podobno nawet jak nie ma bialkomoczu, to ładnie obniża kreatynine...
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

A jakie Tara ma ciśnienie?
Bo jeśli prawidłowe to trzeba kontrolować przy Seminitrze, bo je obniża. U niektórych kotów działa tylko zmniejszając białkomocz, a u innych obniża i mocznik i kreatyninę, można spróbować!
Awatar użytkownika
Morri

Tara nigdy nie miała stwierdzonego nadciśnienia, choć było mierzone przy okazji dwóch wizyt kardiologicznych i ostatnio w gabinecie. Jednak przy nadczynności tarczycy raczej trzeba je zakładać. Tara jest od dawna na Benakorze. Nie myślałam wcześniej o Semintrze, dlatego własnie że również obniża ciśnienie - żeby nie przedobrzyć w drugą stronę. Zwłaszcza jeśli nie ma białkomoczu i czuje się tak dobrze. Poruszyłam już ten temat z wetem.
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Morri

Stało się. Jesteśmy umówieni na zabieg, 26 kwietnia.
Mam nadzieję, że los nam będzie sprzyjał i nie zepsujemy tego, co mamy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wiedźma

Post autor: wiedźma »

Będziemy trzymać wszystkie kciuki i łapki w domu!
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Morri

Jako się rzekło, Tara zaczęła przychodzić na wspólne spanko :) Relacja z kotem rozwija się przez całe jego życie :)
Tymczasem przygotowujemy się psychicznie do zabiegu. Niebawem zaczniemy przygotowywać się też fizycznie - nawadniając organizm Tary.
https://youtu.be/3Z1wlhHBNpU
Awatar użytkownika
Morri

Dziś sądny dzień. Zawiozłam Tarę na zabieg. Gryzę palce, czekając na jakiekolwiek wieści.
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

Mocno trzymamy kciuki za Tarę :kiss:
Awatar użytkownika
kat

I ja również mocno trzymam!!!
Awatar użytkownika
Morri

Na razie jest super :)
Zabieg trwał tylko 35 minut. Poleciały wszystkie zęby poza kłami. Tara była na narkozie wziewnej i po zabiegu bardzo szybko doszła do siebie. Silne leki przeciwbólowe sprawiły, że jej jedynym zmartwieniem było to, że nie dostaje nic do jedzenia :(
Dziś jedziemy na kontrolę ranek po zębach, a w przyszłym tygodniu będziemy sprawdzać parametry nerkowe :)
Kciuki nadal potrzebne!
Awatar użytkownika
kat

:ok: :ok: :ok:
Awatar użytkownika
Morri

Ranki pięknie się goją :) Sama Tara też czuje się świetnie :good: Jest może odrobinę mniej żwawa niż zazwyczaj, ale zachowuje normalną aktywność - tyle tylko że sama z siebie nie bryka z zabawkami. Na pewno trochę ją te dziąsła bolą :(
Wracamy do tematu Semintry, bo korzystając z narkozy, pobrano Tarze mocz. Jest białkomocz :( Jak na złość Semintra niedostępna. Temat jednak nie umiera i wrócimy do niego w przyszłym tygodniu.
Niestety tym razem nie możemy się kroplówkować dożylnie :( Żyły nie dają rady :(
Mam nadzieję, że kroplówki podskórne wystarczą, by wszystko wypłukać...
Obrazek
ODPOWIEDZ