Purina produkuje linię ProPlan (to jest ta lepsza) oraz CatChow (odpowiednik Kitekata)Katka pisze:osobiście nie uważam Puriny za karmę z wyższej półki.....
Żywienie kotów (karmy, BARF)
- fuerstathos
Puriną Pro Plan karmi wielu hodowców. Jest to karma premium. Zawiera co prawda gluten, ale kocięta, które były pod moją opieką, a były żywione Pro Planem rozwijały się bardzo ładnie i karma była trawiona dobrze. Przy dużym stadzie jest to kompromis pomiędzy sporymi wydatkami, a bardzo dobrą, a drogą karmą.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Dostałam takie zapytanie od Pańśtwa, którzy znaleźli kota na śmietniku w reklamówce. Pomóżcie mi proszę ładnie i mądrze odpisać
"Witam
Z psem jakos powoli sie dogadują. Mamy jedno pytanie: Do tej pory były same dziewczynki a to jest Pan Pikuś i juz zauwazylismy ze chłopczyk nie dba tak starannie o futerko jak dziewczyny wiec rozchodzi sie mało przyjemny zapaszek
Poza tym nie wiemy kiedy najszybciej mozna chłopca poddac sterylizacji by uniknać nawyku zaznaczania terenu nawet moczem nie mówiac juz o diabelskim zapachu specjalnym 
Bede wdzieczny za odpowiedz...
I jeszcze cos: Pikus nie chce pic wody, za to chetnie piłby mleko. narazie wlewam odrobine mleka do wody i tak go oszukujemy - czy kot moze pic mleko bez szkody dla swego zdrowia? Kupilismy mu kocie mleko ale nawet nie zaszczycił go spojrzeniem
Tomek i Beata"

"Witam
Z psem jakos powoli sie dogadują. Mamy jedno pytanie: Do tej pory były same dziewczynki a to jest Pan Pikuś i juz zauwazylismy ze chłopczyk nie dba tak starannie o futerko jak dziewczyny wiec rozchodzi sie mało przyjemny zapaszek

Bede wdzieczny za odpowiedz...
I jeszcze cos: Pikus nie chce pic wody, za to chetnie piłby mleko. narazie wlewam odrobine mleka do wody i tak go oszukujemy - czy kot moze pic mleko bez szkody dla swego zdrowia? Kupilismy mu kocie mleko ale nawet nie zaszczycił go spojrzeniem

Tomek i Beata"

Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.
Robert A. Heinlein
http://www.ezopoznan.pl/
Nie wszystkie koty mają nietolerancję laktozy. Kocur mojej mamy zdarzało się, że pijał mleko niby bez żadnych "perturbacji". Jednak ograniczyłam ten proceder.
Czasem w marketach jest mleko dla ludzi pozbawione laktozy.
Można też podawać napoje po fermentacji mlecznej- nie zawierają laktozy, ale niestety są kwaśne i może nie chcieć pić.
Spróbowałabym stopniowego ograniczania mleka w mleku- czyli rozcieńczanie coraz większą ilością wody- może da się w końcu przekonać.
Kolejny sposób to dodawanie wody do mokrej karmy- powstaje taka papka, smak ten sam, a kot przyjmuje większe ilości płynów (ale uwaga - kot musi to zjeść natychmiast).
Czasem w marketach jest mleko dla ludzi pozbawione laktozy.
Można też podawać napoje po fermentacji mlecznej- nie zawierają laktozy, ale niestety są kwaśne i może nie chcieć pić.
Spróbowałabym stopniowego ograniczania mleka w mleku- czyli rozcieńczanie coraz większą ilością wody- może da się w końcu przekonać.
Kolejny sposób to dodawanie wody do mokrej karmy- powstaje taka papka, smak ten sam, a kot przyjmuje większe ilości płynów (ale uwaga - kot musi to zjeść natychmiast).
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 19:46 przez Villemo7, łącznie zmieniany 2 razy.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
W wątku swojego adoptowanego futrzaka Jowanka zapodała sznurek:
Obszerna lektura na długie zimowe wieczory.
O tym nawet nie wiedziałam:
Dodaję te artykuły do swojego pakietu informacji dla nowych właścicieli. I na pewno teraz już to sobie gdzieś zapiszę, żeby to nie przepadło, jeśli stronka zostanie zamknięta.
Mega dużo obszernych artykułów na temat żywienia! Dużo o BARFie, zalety, uzasadnienie, praktyczne metody wprowadzenia, przepisy... Poza tym co możemy zrobić, żeby kot pił więcej. Wszystkie tezy poparte racjonalnymi argumentami.jowanka pisze:http://chatul.pl/viewforum.php?f=45&sid ... 22445d2a3c
prawie bym zapomniala, ech, starość
Obszerna lektura na długie zimowe wieczory.
O tym nawet nie wiedziałam:
Na Kociej Republice (śp.) był świetny wątek o BARFie (od tego się zaczęła przygoda mojej koty z surowym mięchem), niestety wszystko przepadło wraz z upadkiem KR.Ponadto mleko zawiera specyficzne dla mleka białko (kazeinę). W naturze żadne zwierzę nie pije mleka po okresie niemowlęctwa (a wówczas też pije wyłącznie mleko swojej matki) i kazeina nie jest mu potrzebna. Najnowsze badania świadczą o tym, że spożywana kazeina może wpływać na pojawienie się chorób układu krążenia.
Dodaję te artykuły do swojego pakietu informacji dla nowych właścicieli. I na pewno teraz już to sobie gdzieś zapiszę, żeby to nie przepadło, jeśli stronka zostanie zamknięta.
BARF to świetna sprawa...ale czasochłonna...no może przy kotach mniej
...pamiętam jak jedna wetka zdziwiona poptrzyła na mnie i stwierdziła, ze wprowadzanie diety "kolorów"
tylko dlatego zeby moja akita była ruda jest dziwne i tego nie rozumie...i to była nasza ostatnia wizyta
sobie pani ładnie dopisał ideologie.....

karma husse. Czy ktoś coś o tym słyszał?
Witam. Wpadła mi dzis w ręce ulotka karmy HUSSE. Bardzo jestem ciekawa opini na ten temat. Czy ktoś może coś słyszał na ten temat?
Pozdrawiam
Żaneta
Pozdrawiam
Żaneta
Składniki:
Mięso z kurczaka (30%), kukurydza, ryż, gluten kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, wysłodki buraczane, suszone jaja, drożdże, suszone ryby, olej z ryb, minerały, fruktooligosacharydy, lecytyna (0.25%), ekstrakt z Yucca
Analiza składu:
Białko 29 %, Tłuszcz 11 %, Składniki mineralne 6,5 %, Błonnik 3,5 %
Dodatki:
Lecytyna 0,25 %, Wapń 1 %, Fosfor 0,9 %, Miedź 12 mg/kg
Witaminy:
Witamina A 18 000 IU/kg
Witamina D3 1800 IU/kg
Witamina E 120 mg/kg
Tauryna 2000 mg/kg
Mięso z kurczaka (30%), kukurydza, ryż, gluten kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, wysłodki buraczane, suszone jaja, drożdże, suszone ryby, olej z ryb, minerały, fruktooligosacharydy, lecytyna (0.25%), ekstrakt z Yucca
Analiza składu:
Białko 29 %, Tłuszcz 11 %, Składniki mineralne 6,5 %, Błonnik 3,5 %
Dodatki:
Lecytyna 0,25 %, Wapń 1 %, Fosfor 0,9 %, Miedź 12 mg/kg
Witaminy:
Witamina A 18 000 IU/kg
Witamina D3 1800 IU/kg
Witamina E 120 mg/kg
Tauryna 2000 mg/kg
grubasek
Witam, nasz kocurek(kastrat) ma 11 miesięcy i waży 5,5 kg ma ogromny apetyt , pochłania karmę (dla kastratów) i podjada swojej koleżance, nie mozemy tego upilnować . Boimy sie ,że będzie miał nadwagę ,czy restrykcyjnie go ograniczać ,czy pozwolić mu jeszcze utyć. pozdrawiam izabela
lepiej nie dopuszczać do nadwagi niż później próbować kota odchudzić bo to drugie zdecydowanie łatwe nie jest
na opakowaniu powinna być informacja o dawkowaniu
przy dwóch kotach ciężko sprawdzić kto ile zjadł, ale można karmić je wspólnie po małej ilości jedzenia tak żeby zjadały do czysta i poźniej chudszego kota jeszcze dokarmiać w innym pomieszczeniu przy zamkniętych drzwiach

na opakowaniu powinna być informacja o dawkowaniu
przy dwóch kotach ciężko sprawdzić kto ile zjadł, ale można karmić je wspólnie po małej ilości jedzenia tak żeby zjadały do czysta i poźniej chudszego kota jeszcze dokarmiać w innym pomieszczeniu przy zamkniętych drzwiach
"Pies: karmią mnie, kochają, troszczą się o mnie - są bogami!
Kot: karmią mnie, kochają, troszczą się o mnie - jestem bogiem!"
Kot: karmią mnie, kochają, troszczą się o mnie - jestem bogiem!"