Strona 24 z 47

karma

: 30 gru 2015, 9:48
autor: kawa
Czy to nie jest trochę na wyrost? Mam kotka, jeszcze malutki. ma 5 miesięcy. Zależy mi, żeby rósł zdrowo, dostaje mięso, Czasem przekąsi chrupki kitten z prevital, ale co mogę mu jeszcze dawać do jedzonka? Zdaję sobie sprawę, że skład niektórych karm wzbudza kontrowersje, jednak jeśli chce się mieć zdrowego kota, to karma gotowa powinna być jednym z elementów żywienia pupila. Czym Wasze koty są karmione?

: 30 gru 2015, 10:10
autor: Morri

: 23 sty 2016, 21:19
autor: felinity
Tak się zastanawiam czy warto w ogóle zacząć rozważać BARF z bezzębnym kotem? Ktoś coś?

: 23 sty 2016, 21:31
autor: GatosDePau
Mielone jak najbardziej :) Kawałki służą oczyszczaniu zębów, a jeśli tych nie ma... nie ma przeciwwskazań, by dawać tylko zmielone albo posiekane. (a ile mniej roboty) ;)

: 23 sty 2016, 21:37
autor: felinity
Dzięki.
Czytam, te przepisy na barfnym świcie i dla mnie alchemia. Czy kota można spokojnie trzymać na tych przepisach podstawowych z suplementami Easy barf czy to tylko tak na początek a potem trzeba sie bawić w te dziesiątki suplementów, krwi w proszku, mielonych skorupek olejów etc?

: 23 sty 2016, 21:45
autor: GatosDePau
Dla mnie to też była alchemia, ale zaczęłam od razu od naturalnych supli, bo i tak koniec końców bym na nich skończyła. Poza tym są lepsze dla kota.
Jeśli masz forsę na zestaw supli, to kup od razu naturalne, możesz też w dziale forumowa giełda zapytać, czy ktoś mógłby Ci zrobić odsypkę zestawu startowego supli, na dobry początek, zanim sobie wszystko pozamawiasz.
Ja kupowałam tak suszoną hemoglobinę wołową i taurynę. Wpłaciłam dziewczynie z forum na konto i szybko przesłała mi paczkomatem.
Ludzie tam są bardzo pomocni, warto zakładać wątki i pytać :)
Mi się skończyła właśnie krew, tran i skorupki z jaj (muszę zmielić albo zamówić inne źródło wapnia). Zabieram się za to już od kilku dni.

: 24 sty 2016, 11:16
autor: einfach
Myślę,że bezzębny kot spokojnie sobie poradzi z mięsem w malutkich kawałkach - Dyniutek zająda się nawet z nadżerkami na języku i wiecznie podrażnionymi dziąsłami :)

: 24 sty 2016, 12:44
autor: Morri
Babcia też wcina mięsko pokrojone bardzo drobno - nie ma zębów wcale :)

: 24 sty 2016, 13:08
autor: GatosDePau
Apsik jak wymieniała zęby i nie chciała gryźć, to połykała w całości mięso krojone na paski, zero sensacji po tym. :) Żołądek sobie poradzi z kawałkami, grunt, żeby kotek nie miał możliwości się nimi zadławić.

: 24 sty 2016, 16:21
autor: felinity
Zuzia lubi miecho, kroje czasem drobno. Ale jakoś boję się surowizny, bo mam z tyłu głowy salmonelle.

A pytam czy kota można trzymać na tych podstawowych suplementach easy, bo na pewno nie będę się pakować w kilka -kilkanaście rodzajów dodatków. Co jest nie tak z tymi easy, że nie można na nich poprzestać?

: 24 sty 2016, 20:11
autor: GatosDePau
easy barf to coś pomiędzy naturalną a sztuczną (Felini C.) suplementacją.

Tutaj Ines napisała jakie są podstawowe potrzeby, jeśli chodzi o naturalną suplementację:
Ja naliczyłam 8 podstawowych supli, więcej nie trzeba. U mnie dziewiąty stanowi spirulina.
Większość tych suplementów człowiek też może z powodzeniem przyjmować. (Taka spirulinka... mniam ;) )

Jednak lepszy jest easy-barfowy BARF, niż żaden, więc jeśli nie jesteś przekonana do posiadania kilku różnym pojemniczków na półce w kuchni, to kup easy barf.
Do easy barfa potrzeba jeszcze suplementu wapnia(odpada jeśli mielisz kości razem z mięsem), tauryny i soli himalajskiej (lub innej "dobrej"), więc to nie jest tak, że masz wszystko w jednym.

Przykładowy przepis w czterech wersjach:


wersja 1 - z suplementami naturalnymi
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
60g wątroby indyczej
2 żółtka
30g pstrąga
3 łyżeczki oleju z łososia
2g mączki z alg morskich
3g drożdży piwnych
15g Fortain (lub 85g świeżej płynnej krwi wołowej)
100 IU witaminy E (np. 1 kapsułka Tokovit 100)
5g mielonych skorupek
3g soli morskiej lub himalajskiej
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody

wersja 2 - z preparatem Catfortan
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
50g wątroby indyczej
2 żółtka
10g pstrąga
13g Catfortan (26 tabletek)
3 łyżeczki oleju z łososia
1,5g mączki z alg morskich
50 IU witaminy E (np. 1/2 kapsułki Tokovit 100)
4g mielonych skorupek
3g soli morskiej lub himalajskiej
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody

wersja 3 - z preparatem Felini Complete
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
1 całe skrzydełko kurze (ok. 120g)
30g wątroby indyczej
1 żółtko
12,5g Felini Complete
2 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
0,5g mączki z alg morskich
1g tauryny
50g warzyw
300ml wody

wersja 4 - z preparatem easy B.a.r.F.
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
50g wątroby indyczej
1 żółtko
13g easy B.a.r.F.
3 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
4g mielonych skorupek
50-60g warzyw
3g tauryny
300ml wody


Lista z naturalnymi nie jest aż tak wiele dłuższa ::
Wyboru dokonujesz Ty :)

dalej o easy barfie:

"Czego easy B.a.r.F. nie zawiera lub zawiera za mało:
- tauryny (musimy ją oddzielnie zakupić)
- fosforu i wapnia (dzięki temu możemy używać mięso z kością, stosować mączkę kostną, lub zastąpić to wszystko zmielonymi skorupkami),
- ilość sodu jest na takim poziomie, że umożliwia dodatkowe dodanie kości (zawierających także sód) lub soli spożywczej,
- zawiera tylko niewielką ilość witaminy A, dzięki czemu możemy używać w mieszankach barfowych także świeżą wątrobę.

Jak używamy easy B.a.r.F.:
Na każdy 1 kg mięsa potrzebujemy 10g easy BARF, a do tego:
- do 50g dowolnej wątroby
- 2g tauryny
- 5g mielonych skorupek lub 5g węglanu wapnia lub 10g cytrynianu wapnia
- 1g soli (można z niej zrezygnować)
- 50g warzyw
- tłuszcz w zależności od tłustości mięsa.

W przypadku chęci używania kości, dajemy tzw. "mięsne kości" (np. skrzydełka kurze, szyjki kurze, indycze, korpusy) w ilości max. 30% wagi mięsa oraz dodatkowo skorupki w ilości wyliczonej w kalkulatorze barfowym. Wówczas nie dodajemy już soli."

: 24 sty 2016, 20:35
autor: GatosDePau
felinity pisze:boję się surowizny, bo mam z tyłu głowy salmonelle.
a) salmonella groźna jest dla ludzi, a o ilu zachorowaniach ostatnio słyszałaś? Mięsa są przecież badane.
b) salmonella nie jest groźna dla żywionego surowizną zwierzaka, bo pH jego żołądka jest zbyt niskie, by bakteria w nim przetrwała
c) różne rodzaje tej bakterii tak czy siak naturalnie występują w układzie pokarmowym kotów (i psów)
d) jeśli kot jest chrupkożercą, jego żołądek z wyższym pH może nie być wstanie się przed salmonellą obronić, co stanowi jeszcze jeden argument przeciwko mieszaniu suchego z surowym (z mokrym puszkowym nieco lepiej ale też pH wyższe, niż przy surowym)

o salmonelli i innych "przeciwwskazaniach" -> od 5:54 min. Łopatologicznie rozbite przesądy związane z karmieniem surowizną, warto obejrzeć całość. Po angielsku niestety.

Powyższe dotyczy również innych zagrożeń biologicznych w mięsie.
Naprawdę nie ma czego się bać, szczególnie, jeśli mięso sparzy się przed krojeniem, a później przechowuje zamrożone :)
felinity pisze:A pytam czy kota można trzymać na tych podstawowych suplementach easy, bo na pewno nie będę się pakować w kilka -kilkanaście rodzajów dodatków. Co jest nie tak z tymi easy, że nie można na nich poprzestać?
Można poprzestać, jednak BARF jako dieta dąży do naturalnego.


edit: Bryniu, może całą dyskusję do "zdrowia" przeniesiemy? (albo żywienia, jeśli jest)

: 24 sty 2016, 20:41
autor: kikin
Grafit bez żadnego zęba, pokrojone serca kacze wcinał aż miło, a wcale miazgi z nich nie zrobiłam

: 24 sty 2016, 20:45
autor: GatosDePau
kikin pisze:Grafit bez żadnego zęba, pokrojone serca kacze wcinał aż miło, a wcale miazgi z nich nie zrobiłam
:ok: radzą sobie jak mogą :D
a gdzie w Poznaniu dają kacze serducha?

: 24 sty 2016, 20:45
autor: felinity
O ja, kopalnio wiedzy Ty moja :)
Dziekuję bardzo, boje się wielu suplementów, bo z dzieciem małym im mniej roboty tym lepiej, ale faktycznie przepisy wiele się nie różnią długością. Powiedz mi tylko tcak na szybko, ile tego na kota dziennie wypada? Wiem, że to wagi i wieku pewnie zalezy.

I z Twojego doświadczenia: jak często przygotowujesz paszę? I ile Tobie taka sesja kucharska zajmuje?