Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

felinity

Post autor: felinity »

Albowiem moje koty olały BARFA spektakularnie, mój dzieć w uporem mianiaka chce grzebać w miskach z surowym mięchem i podrobami, a mnie zapach mieszanki przyrawia o mdłości, mimo że do lata daleko, po jednym podejściu odsprzedam zestaw "startowy" do Barfa (oprócz oleju z łososia, to futra chętnie wciągają).

Odsprzedam zatem całość za 70 zł:

- mączkę z alg morskich Lunderland 400g ledwie napoczęta - cena zakupu ok 19zł
- hemoglobinę spożywczą w proszku wieprzową 500g (ledwie napoczęta) ok 7 zł
- Tokovit E 100 - 28 kapsułek (vit E) ok 4 zł
- mączkę ze skorupek jaj Lunderland 150g (ledwie napoczęte) ok 20 zł
- drożdże browarnicze Lunderland 100g (tyż ledwie napoczęte) ok 10 zł
- tauryne Felini 100g napoczeta zakupiona za ok 45 zł
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

felinity pisze:Tokovit E 100 - 28 kapsułek (vit E) ok 4 zł
A tego sami nie łykniecie? Przecież to b. dobra ludzka witamina ;)
felinity

Jeśli nie opchnę to podejrzewam, że łykniemy nawet hemoglobinę ;)
tess
Kontakt:

Post autor: tess »

I tak się nad tym zastanawiałam już wcześniej ;) Ale jak piszesz oficjalnie, to niech będzie, że to trigger - zgłaszam się ;)
Kocia mama Jaime'ego, Brienne i Odyna, wirtualna Astor (szczęśliwie wyadoptowanej) i Cody'ego :)
felinity

:) super :) :) przepraszam, nie zauważyłam Twojej odpowiedzi :)

Pisze do Ciebie na FB
tess
Kontakt:

Post autor: tess »

Super :love: Udało nam się zgadać i spotkać :)

Dziś dzieciarnia dostała swojego pierwszego w życiu barfa. Odi i Brienne trochę pojadły, ale potem się odsunęły, Jaime próbował zakopać na później, Adam narzeka, że śmierdzi, czyli chyba nie jest źle jak na pierwszy raz :lol:
Kocia mama Jaime'ego, Brienne i Odyna, wirtualna Astor (szczęśliwie wyadoptowanej) i Cody'ego :)
felinity

:) Trzymam kciuki! Ja przyznaję, nie miałam dość samozaparcia.
takarzyna

Post autor: takarzyna »

Czy orientujecie się, jak długo można podawać kotu specjalistyczną karmę (mówię konkretnie o RC Fibre Response)?
einfach

Post autor: einfach »

takarzyna pisze:Czy orientujecie się, jak długo można podawać kotu specjalistyczną karmę (mówię konkretnie o RC Fibre Response)?
ogólnie czytałam, że zwykle nie podaje się dłużej niż 1 miesiąc do 1,5, chyba że przy cięższych przypadkach wet zaleci inaczej.
ja się przy okazji podpytam, czy faktycznie pomogła na zaparcia i "zapchanie" kota?
takarzyna

Bardzo pomogła! U Nawojki różnica kolosalna. Wet powiedział, żeby podawać dłużej tą karmę i tak też zrobiłam - w sumie kot jadł ją ponad 2 miesiące. Po tym czasie zmieniłam na inną - nie dość, że nie chciała za specjalnie ruszyć nowej, to teraz widzę, że ponownie wracamy do problemu - wypróżnienia są zdecydowanie mniejsze, a kot zaczyna być trochę ospały i chyba odczuwa jakąś bolesność, bo zaczyna się chować pod narzutą, a tak robi, kiedy źle się czuje.

Próbowałam z Joserą (niby też mającą pomagać w usuwaniu sierści), sanabelle bezzbożową, purizonem (3 rodzaje), resztką ToT (tej to już w ogóle nie chce ruszyć). Regularnie używam furminatora. A widzę, że znów trochę zaczyna się męczyć.. :( No i myślę o powrocie znów na RC fibre, ale nie chcę przesadzić, żeby jej jakoś nie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Kasiu, a Nawojka je tylko suchą karmę?
Do mokrej albo mięsa można dodawać glut z siemienia lnianego - moje koty np. chętnie jedzą taką karmę z siemieniem i fajnie reguluje pracę jelit.
takarzyna

Tylko suchą, czasem wołowinę (innego mięsa nie chce), daję jej mokrą, ale najczęściej muszę wyrzucać, bo nie chce. Siemię też dostaje.
Awatar użytkownika
monka

Post autor: monka »

A moze jakas paste zaczac jej podawac na odklaczanie? Mi kiedys wet to polecil:
http://www.krakvet.pl/vetoquinol-bezope ... -2168.html
Awatar użytkownika
Labryska

Alergia pokarmowa

Post autor: Labryska »

Cześć, witam wszystkich :) Chciałabym prosić o pomoc, ponieważ okazało się, że moja kotka Suzy jest uczulona na wiele składników, a mianowicie następujące: soja, kukurydza, ryż, ziemniaki, marchew, groch, owies, trochę też najbardziej pszenica, burak cukrowy. Najbardziej z tych wszystkich składników norma przekroczona jest w przypadku grochu. Ciężko mi znaleźć suchą karmę, która byłaby dla niej dobra. Może macie jakieś sugestie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Weź ten miecz, synu, i goń czerwoną kropkę!
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Na pewno zaczęłabym poszukiwania od karm bezzbożowych :)
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
ODPOWIEDZ