Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

moim zdaniem dla 4,5 kg kota - 200 gram mokrej na całą dobę to nie jest dużó :roll:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

W sensie dla mnie to jest dużo jak dostawała pół puszki plus suche, nagle trudno mi przestawić się na opcję cała pucha. Poza tym ja wieczny control freak muszę się upewnić :oops:
Awatar użytkownika
marra

Post autor: marra »

Moja bardzośrednio-aktywna Gamiś (6,5 kg futerka) właściwie nigdy nie zjada całej kolacji (100g Catz Finefood), nawet mimo niezbyt obfitego śniadania (ok. 40g Acany). Także z mojej perspektywy - 200g puszki na 4kg kota to jednak sporo. Chociaż w gruncie rzeczy pewnie wszystko zależy od aktywności Kociambra, no i zawartości mięsa w karmie - nie wszystkim Kicia naje się w tym samym stopniu.
Awatar użytkownika
jaggal

Post autor: jaggal »

ej, wczoraj mi się szczury wredne dobrały do szafki i Zaza zeżarła trochę płatków drożdżowych - chyba jej nie zaszkodzą?..
A kim to jesteś, rzekł dumny lord, że muszę ci się kłaniać?
Jedynie kotem innej maści, takiego jestem zdania!
W płaszczu czerwonym albo złotym, lew zawsze ma pazury
Lecz moje równie ostre są i sięgną twojej skóry.
Awatar użytkownika
kikin

moim zdaniem nic jej nie będzie :wink:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

Coś mi się kołacze, że niebezpieczne mogą być żywe drożdże, w przypadku tych kluczowe słowo to "nieaktywne", więc nie jest źle :ok: może jej nawet wyjdzie na zdrowie ;)
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

a co powiecie na kota i żywą bazylię?
Ostatnio Zelda mi całą obżera i tak jakby domaga się więcej...
Awatar użytkownika
kikin

kotekmamrotek pisze:a co powiecie na kota i żywą bazylię?
Ostatnio Zelda mi całą obżera i tak jakby domaga się więcej...
u mnie też są cięte na bazylię muszę chować ::
Awatar użytkownika
Cotleone

Post autor: Cotleone »

Vito krzywi się na bazylię, tak jak na cytrynę. Bazylia i oregano są bee - świeże i suszone.
Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett)
Awatar użytkownika
jaggal

Sabrina potrafi pożreć cały krzaczek za jednym zamachem - może szylkretki tak mają? ;)
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

Mięso wołowe po taniości (prosto z ubojni) z grupy BARFny Poznań:
link: https://www.facebook.com/groups/654589338012366/

Czy ktoś może jest zainteresowany albo zamawiał już kiedyś ??

Mam znajomą, która miała od nich mięso, cena super, idealne dla kotów.
Nie mówię o przechodzeniu na ścisły BARF, ale wychodzi to i taniej i zdrowiej dla kotów niż karmienie samymi karmami pakowanymi. Ja staram się dawać kotom min raz na dwa dni mięcho, oczywiście dostają też puszkę i suche ale jednak co mięcho to mięcho :jesc:

Co o tym sądzicie?? Jednak jakby się zgadać i brać większe porcje(10,20 kg), to zawsze to taniej i lepiej niż z marketu czy sklepu :cool:

Wiem, że jest sporo osób, które też w ten sposób urozmaicają dietę naszych tymczasowych drapieżników :)
Awatar użytkownika
jaggal

ale o które Ci chodzi? o to od pani Samanty, czy o to od pani Izabeli?

ja od pani Izabeli kupiłam raz 10 kg - koty żarły jak dzikie, teraz usiłuję się dobić do kolejki ponownie, wezmę ze 20 kg od razu.
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

jaggal, od Izabeli :) właśnie potrzebowałabym kogoś, kto by chciał trochę mniej, bo ja mam mały zamrażalnik i 5 kg zmieszczę ale z 10 kg będzie problem...

No właśnie koty ponoć jedzą jak szalone :jesc: , a mi Kasztelanka od jakiegoś czasu kiepsko je, dlatego tak pomyślałam o tej wołowinie.
Awatar użytkownika
jaggal

ja ledwo zmieściłam 10, ale przy ilości moich futer to idzie jak woda, więc wykalkulowałam, że najwyżej te drugie 10 kg potrzymam trochę za oknem, po tygodniu miejsce się zwolni ;)

mięso jest IV kategorii, tłuste, krwiste, pełno tam ścięgien i błon, w dość dużych kawałkach, więc trzeba je trochę pociąć (ostry nóż i jeszcze ostrzejsze nożyczki niezbędne!), ale moim to nie przeszkadzało - część zjadły w kawałkach, część im pomieliłam (osobno albo np z kurczakiem czy indykiem i dodatkami), jadły bardzo chętnie i może raz się zdarzyło, że parę zeschniętych strzępków musiałam wyrzucać. kat też kupowała dla swoich i pisała, że jadły, chociaż siedzibowe podobno wzgardziły...
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

Ja bym mogła wziąć mniej :) Także możesz Cynamon zamówić i się podzielimy jak będziesz chciała.
ODPOWIEDZ