Lena Dębińska

Nasi podopieczni, którzy odeszli...

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Renik0803

Post autor: Renik0803 »

Spróbuj wątrobę wieprzową. Wiem, że weci nie polecają ale wątroba ma silny zapach. Z kurczaka tak nie pachnie mocno. Gotowane skrzydełka - skórka jest tłusta. Serca drobiowe drobno pokrojone. Kiedyś odkrawałam tłuste kawałki, okazało się że źle robiłam. Kajtek dostawał coś na apetyt w zastrzykach. Kupiłam też u wetki (ona mi kazała podawać) dwa razy dziennie lekarstwo na odbudowę nerek. Nie pamiętam nazwy (coś jak Prof..... dalej nie wiem). To lekarstwo było w takim żelku nabierane specjalną strzykawką. Podawałam cały miesiąc, nawet już po wyleczeniu. Trzymaj się Tajga. Dasz radę. Lenka musi zaskoczyć.
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Z surową wieprzowiną chyba jednak bym nie ryzykowała...
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Renik0803 pisze:coś jak Prof..... dalej nie wiem
być może chodzi o Pronefrę.
nie mogę, Kot na mnie leży.
Renik0803

Tak, Pronefra. Jeśli chodzi o tą wątrobę, to niech spróbuje, czy będzie jeść. Przyszło mi na myśl, że może mielonego surowego indyka. A jeszcze, ja moim czasem robię taką papkę. Karma z puszki lub z saszetki, rozgniatam widelcem, dodaję śmietankę i taką "bebełkę" bardzo lubią.
tajga

Post autor: tajga »

Jesteśmy po badaniach :

kreatynina 5,5
mocznik 202,6 , czyli do kitu

wątroba ok ( moja błędna hipoteza)

Za to trzustka również do kitu.

Jest to jednak PNN bo przy ostrej postaci (np po zatruciu) mocznik by spadł o wiele więcej.
Jest zatem mocznica. Mocznik zapoczątkował anemię u dziewczyny.

Na mdłości Ranigast w kroplówce. Dostaje też leki przeciwwymiotne.
Dodatkowo Enarenal na obniżenie ciśnienia w nerkach, żeby się tak szybko nie zużywały.

Od dziś też kroplówki podskórne. Dalej Renalvet (coś jak Pronefra lub Ipakitina).

Mamy mało czasu na zaskoczenie z jedzeniem. Rozryczałam się rano w klinice.
Lena ma gorszy nastrój... o wiele gorszy niż kilka dni temu.

Nie je. Wzdrygnęła się dziś po powąchaniu wołowinki.
Awatar użytkownika
wiedźma

Post autor: wiedźma »

Kciuki mocno zaciśnięte. Zdrówka dla Lenki :pociesza:
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los."
Oscar Wilde
Renik0803

Przecież jest nadzieja. Mocznik spadł z 285 na 202 i kreatynina z 9,2 na 5,5. Czyli coś zadziałało w dobrą stronę. Trzymam kciuki, będzie dobrze, musi być dobrze. Kombinuj z jedzeniem. Rób jej szwedzki stół, niech wybiera sama. Albo rób papkę i do pyszczka.
Awatar użytkownika
catta

Post autor: catta »

Próbuj karmić chociaż na siłę żeby coś zjadła.
Wyniki jak renik napisała obniżyły się, więc jest nadzieja. Nie poddawaj się, żeby i Lenka się nie poddała :(
Lenka :hug: mocno jedz i zdrowiej.

Oba, kot i pies, są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować. I o jedna cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic. [Erich Kastner]
Awatar użytkownika
Marianna

Post autor: Marianna »

Tajga, jesteśmy z Wami!
Hemingway mawiał: „Posiadanie jednego kota prowadzi do posiadania następnego”, dlatego też z Marianną i Kreską gościliśmy Izaurę i Leonsję, a wcześniej Dramata Niezłomnego oraz Kostka
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Tajga, kup Biopron9 w aptece - w Dozie możesz dostać w dobrej cenie. Od razu ze dwa opakowania, bo szybko zejdą. 7 kapsułek otwierasz, wysypujesz proszek i mieszasz z odrobiną wody i do strzykawki - podawaj rano i wieczorem. To bakterie rozkładające mocznik na poziomie jelit.
Mocno trzymam kciuki :good: U Tary także wszystko zaczęło się od zapalenia trzustki i mimo, ze było tak źle, że musiała być hospitalizowana, teraz czuje się jak młody bóg!
tajga

Karmię na siłę Convem, zagęszczonym, strzykawką, bo muszę podać ten Enarenal. Udało mi się prawie 10 ml, prawie był rzyg ale jakoś rozmasowałam gardło i poszło. Mięskiem zmiksowanym nie da rady, jest odruch wymiotny i rzyg, nawet po najmniejszej ilości. Szwedzki stół jest, mam tyle misek na podłodze ile kotów ma Morri :wink: po prostu są nudności przez mocznik i nie chce się jeść :roll:
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

jeść się chce, ale wszystko śmierdzi. Dawaj jej często i po troszeczku - będzie dobrze!
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
tajga

7 kapsułek naraz otwierasz? Czy codziennie jedną? Bo zgłupiałam :idea:
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

tajga, zgadzam się z Morri Biopron9 to dobra sprawa, też ratowałam tym kota.
Myślę, że kroplówkowanie w jej przypadku nie zaszkodzi a pomoże na pewno i ją trochę wypłucze.
Czy Lenka bardzo źle znosi podróże do weta?? Bo jak tak to warto, żeby założyli jej wenflon i podawać w domu, w ciszy i spokoju.
Ja wyprowadziłam w ten sposób Marcelinę (13 lat) dostawała też wyłapywacz fosforu i teraz ma idealne wyniki! :)
Trzymam kciuki! :kiss:
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

7 na raz. Ten Biopron9 to zamiennik Azodylu, który nie jest w Polsce dostępny. Niestety dawka po przeliczeniu tak wychodzi, jak napisała Morri...

Ja też byłabym dobrej myśli, bo widać jednak poprawę.
A Lenka ma dożylne, czy podskórne kroplówki?

Przy takich parametrach może warto podawać mniejsze dawki, ale dwa razy dziennie...
Zapytaj wetkę.

I może hemoglobinę Jej podawać na tę anemię...
ODPOWIEDZ