Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

magda87

Post autor: magda87 »

Dziękuje za pomoc. Wybór padł na Power of Nature Natural Cat Meadowland Mix, zamówiłam, mam nadzieje że kociakom będzie odpowiadać. Jeśli chodzi o RC także zauważyłam dużą różnicę wielkości, koloru chrupek. Znalazłam dużą psią chrupkę w opakowaniu. I wydaje mi się, że kotki więcej karmy zjadają i więcej kupek jest w kuwecie po RC o tym zmienionym wyglądzie.
Awatar użytkownika
Villemo7

Post autor: Villemo7 »

Ogólnie po suchej karmie jest więcej "urobku" w kuwecie. Ja gdy idę do kogoś dokarmiać koty to jestem ciężko zdziwiona wielkością zawartości kuwety. A to tylko świadczy o sporej zawartości nieodpowiednich, czyli nietrawionych przez kota składników karmy.
Ja po przejściu na BARF'a zauważyłam sporą różnicę. I taką też różnicę (w drugą stronę) zauważam, gdy wracam skądś, bo tylko podczas nieobecności kota je suche.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
AniaG

Post autor: AniaG »

a hills zd? moja kota na tym jedzie i na trovecie. alergiczka. royal sie nie sprawdza.
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Chrumuś przyjacielu ['] 11.04.2013
Bury, Bati, Rudy, Chispa, Gypsy - 2012
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

Villemo7 pisze:Ogólnie po suchej karmie jest więcej "urobku" w kuwecie. Ja gdy idę do kogoś dokarmiać koty to jestem ciężko zdziwiona wielkością zawartości kuwety. A to tylko świadczy o sporej zawartości nieodpowiednich, czyli nietrawionych przez kota składników karmy.
Ja po przejściu na BARF'a zauważyłam sporą różnicę. I taką też różnicę (w drugą stronę) zauważam, gdy wracam skądś, bo tylko podczas nieobecności kota je suche.
Coś w tym jest. Esme jak po problemach jelitowych była jeszcze przez jakiś czas na monodiecie kurczakowej to robiła kupę co 2-3 dni. Na suchej karmie robi codziennie.
Awatar użytkownika
Villemo7

Wypowiadam otwartą wojnę Royalowi.
Maluchy u mnie dostawały suche (RC kitten 34) i gotowanego kurczaka z ryżem. Kupy z dnia na dzień coraz luźniejsze, aż do momentu regularnej biegunki. Natychmiast odstawiłam RC. Poprawa widoczna już na drugi dzień. Kocurki dostają teraz tylko i wyłącznie jedzenie, które dla nich przygotowuję. Qpale prawidłowe.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

Dla dorosłych z RC już zrezygnowałam

Babycat 34 właśnie zakupiliśmy, bo ma najmniejsze granulki. "7" miała biegunkę od dnia przybycia, czylki nie jest to wina RC, ale jeśli nie przejdzie to też odstawimy w takim razie :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

RC jest podejrzany w dużych (10kg) opakowaniach. Przy 2kg dzieciaki nie miały problemów po kitenie. Kształt i wielkość granulek z tych podejrzanych opakowań jest minimalnie inny, jak już pisała Katarzyna. Tylko jak to sprawdzić przed kupieniem :evil:
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

Jeżeli zamawiam,właśnie te 10 kg, z zooplusa, to wszystko jest o.k. - tak jest od lutego, a jak np. ze zwierzakowa, to dupa!
Jak Anastasia pożyczyłam ode mnie w czerwcu zooplusową karmę, to jej stwory jadły ze smakiem i bez konsekwencji coopkowych, przyjechała oddać karmę (zamówioną w zwierzakowie) i ...to zupełnie coś innego, mniejsze, inny kształt, zapach no i ..działanie! A dodatkowo była np. kostka karmy taka jak dla psa i jeszcze coś zupełnie innego jakby za przeproszeniem Whiskas lub coś innego takiego! Zmiotki jakoweś czy co?
Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

zooplus ma niebieckiego dystrybutora a zwierzakowow polskiego
pewnie mają karmę z óznyc fabryk

ja już z RC dawno zrezygnowałam
jedziemy na hillsie
Obrazek
Awatar użytkownika
fuerstathos

u nas po Hillsie Felek ma biegunkę :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

ja zmieniam na rózne rodzaje
ale dobrze wchłaniają
Obrazek
Awatar użytkownika
Villemo7

Kiedyś dla kociąt zamawialiśmy Purinę Pro Plan - może warto byłoby do tej karmy wrócić.
W tek grupie cenowej jest też Sanabelle. Wszystkie mają podobny skład. Sanabelle nawet moim zdaniem lepszy niż RC.
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

marinella pisze:zooplus ma niebieckiego dystrybutora a zwierzakowow polskiego
pewnie mają karmę z óznyc fabryk

Pewnie tak, ja nic nie mam do zwierzakowa, miło zawsze się z nimi współpracowało, ale chodzi mi o zdrowie moich futer. Jeżeli coś sie nazywa RC i kosztuje tyle samo, to powinno to być to samo, a nie jakieś g..o! NIe chodzi mi o kształt i wielkość, musiałabym być normalna inaczej, żeby się tego czepiać, chodzi mi o zawartość karmy i jeżeli z kociej karmy wylatuje mi psia kostka karmy i jeszcze coś innego, to zaczynam mieć wątpliwości. a poza tym reakcja flaczków Zuzi oraz Amadeuszka mówiła sama za siebie! Albo biegunka jest albo jej nie ma. Amadeuszek był leczony 4 miesiące!!!! na powracające naprawdę poważne biegunki, Zuzia ok. 2-m-cy, nie chcę powtórki.
Poza tym dlaczego RC nie podaje zawartości mięsa w swojej karmie? Białko, a i owszem, wiadomo ile ich jest, tyle, że soja, kukurydza, to też białko..... jak producent ma się czym chwalić, to się chwali, a jak zaczyna unikać informacji, to nie wygląda to dobrze....

Anastasia przeszła ze swoimi kotami na Purinę Pro Plan i jest o.,k., moje spróbowały i też jest dobrze.
Awatar użytkownika
fuerstathos

w chwili obecnej kupujemy dla małych-małych 34, a dla ciut większych właśnie proplan

jednak w purinie i tak mamy głównie kukurydzę :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
kiniek

Post autor: kiniek »

7 się unormowało z qupalami, ale odstawilam im mleko
suche żrą aż się uszy trzęsą, mokre jako smakołyk, wode piją bez problemu w sporych ilościach więc stwierdziłam, że to mleko i sraki nie są im potrzebne
"Pies: karmią mnie, kochają, troszczą się o mnie - są bogami!
Kot: karmią mnie, kochają, troszczą się o mnie - jestem bogiem!"
ODPOWIEDZ