Helcia codziennie rano siedzi przed drzwiami mojego brata i miuaaaaauczy że chce wejść. Ponieważ jej miauczenie przypomina płacz dziecka człowiek pędzi by czym prędzej otworzyć kotu drzwi. No i mamy za swoje. Kot codziennie miauczy, że chce wejść lub wyjść z pokoju.
Heliodora
Moderatorzy: crestwood, Migotka
Przychodzi taki czas kiedy trzeba przyznać się do swoich błędów wychowawczych. Wychować kota nie da się ale....
Helcia codziennie rano siedzi przed drzwiami mojego brata i miuaaaaauczy że chce wejść. Ponieważ jej miauczenie przypomina płacz dziecka człowiek pędzi by czym prędzej otworzyć kotu drzwi. No i mamy za swoje. Kot codziennie miauczy, że chce wejść lub wyjść z pokoju.

Nasza piękna Helenka baaardzo się rozgadała. "Wooootwórz' drzwi do pokoju syna, "Wooootwórz' drzwi do kuchni, "Wooootwórz' drzwi na balkon........
Helcia pozwala już brać się na ręce. I zapomniała o warczeniu na nas oraz pacania łapką z pazurkami. Prawdziwa dobrze wychowania panna. I ten lekki chód jak koń czystej krwi arabskiej. Nasza śliczna dziewczynka
Helcia pozwala już brać się na ręce. I zapomniała o warczeniu na nas oraz pacania łapką z pazurkami. Prawdziwa dobrze wychowania panna. I ten lekki chód jak koń czystej krwi arabskiej. Nasza śliczna dziewczynka

Violetta
Niewiele osób odwiedza kotki takie jak Helcia; z niewydolnością nerek. Tymczasem kot z problemami zdrowotnymi przy odpowiedniej opiece może żyć jeszcze bardzo długo. Helcia ma około 8 lat,nie ma zębów i ma problemy nerkowe. Jednak ona pomimo tego chętnie biega po domu szukając kocich smakołyków. Z kolei młodziutka czarnulka, rzadko odwiedzająca weterynarza, odeszła z dnia na dzień. Potworna, nieuleczalna choroba zabrała roczną towarzyszkę Helci. FIP przeważnie zabiera młode koteczki o czym niewielu początkujących kociarzy wie (sama nie zdawałam sobie z tego sprawy). Jednak większość skreśla wiekową Helunię nierzadko z argumentem, że młody i zdrowy kotek zostanie z ludźmi dłużej. Nic bardziej mylnego.
Ostatnie zdjęcia Helci i Molly w ich ulubionych pozycjach.

Ostatnie zdjęcia Helci i Molly w ich ulubionych pozycjach.
żabcia pisze:Helunia, moja śliczna dziewczynka stara się wszystkich po równo obdarzyć swoją miłością.

Hemingway mawiał: „Posiadanie jednego kota prowadzi do posiadania następnego”, dlatego też z Marianną i Kreską gościliśmy Izaurę i Leonsję, a wcześniej Dramata Niezłomnego oraz Kostka ❤
żabcia pisze:Nie, nie. Jak słyszy, że wstrząsam butelkę z lekarstwem ucieka na szafę.

Hemingway mawiał: „Posiadanie jednego kota prowadzi do posiadania następnego”, dlatego też z Marianną i Kreską gościliśmy Izaurę i Leonsję, a wcześniej Dramata Niezłomnego oraz Kostka ❤
Czasem słyszę, że kotek jak ma pazury to sobie jakoś poradzi na wolności. W końcu instynkt myśliwski zwycięży. Tymczasem kotek taki jak Helcia, który doznał ludzkiej gościny nie jest wstanie żyć już inaczej niż na lub pod kołderką. Nawet próba przeniesienia jej na kocie legowisko nic nie daje, o ile owo legowisko nie znajduje się na łóżku. Helunia to cudowny towarzysz.

Jakby ktoś marzył o francuskim piesku to polecam Helunię. Jest już tak rozpieszczona, że chyba bardziej nie możne być. Ze względu na jej problemy nerkowe staram się karmić ją częściej niż inne koty. Problem w tym, ze Helcia kaprysi. Czasem zje z ręki, czasem z miski a innym razem z podłogi. Ponieważ kurczaczek czy rybka lądują na podłodze, Helunia nauczyła się, że do miski trafia "inne"jedzenie przeznaczone dla pozostałych kotów. Ona oczywiście tego jeść nie będzie. Ona tylko z podłogi. Zatem ostatnio wyrzuciłam jedzenie z miski na podłogę i skubana ładnie zjadła (co z tego, że podłoga była brudna). Innym razem jak nie chciała jeść to część porcji wyłożyłam na podłogę. Po czym Helunia zjadła to co w misce a na podłodze zostawiła całą resztę. I jak tu jej nie kochać ;-)