Żywienie kotów (karmy, BARF)
Jednak "Power of nature natural cat" mimo bardzo dobrego składu nie przejdzie u nas. Po miesiącu mieszania karmy z royalem gdyby kociaki miały w miseczkach samo "Power of" prędzej umarłyby z głodu niż zjadły. Trzeba szukać dalej widzę że dużo osób pisze o purinie proplan, nie sądzicie że jak na taki skład jest droga? Wydaje mi się że smilla ma podobny skład i jest dużo tańsza. Chyba, że tylko mi się tak wydaje oto porównanie. Co sądzicie?
Purina ok 30zł za kilo
Skład:
indyk (16%), glutenowa mączka kukurydziana, ryż (14%), mąka sojowa, odwodnione białko drobiowe, kukurydza, pszenica, pulpa buraczana, glutenowa mączka pszenna, autolizat, olej rybi, tłuszcz zwierzęcy (stabilizowany mieszanką tokoferolu), celuloza, drożdże, jajko w proszku, siarczan wapnia, chlorek wapnia, składniki mineralne, chlorek choliny, L-arginina, L-lizyna, chlorek sodu, DL-metionina
Dodatki:
witamina A (21.000 j.m./kg), witamina D3 (1700 j.m./kg), witamina E (550 mg/kg), witamina C (70 mg/kg), tauryna (1500 mg/kg)
Smilla ok 15 zł za kilo a w promocji nawet 10 zł/kg
Skład:
22% sproszkowanego mięsa drobiowego, kukurydza, 11% skwarków, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, jęczmień, tłuszcz drobiowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, wytłoki jabłkowe, suszona wątroba, siemię lniane, chlorek sodu, drożdże (ekstraktowane), 0,05% jukki (suszonej)
Udział białka zwierzęcego w białku ogółem: 77,8 %
Dodatki:
Witaminy na kg: witamina A 13.000 j.m., witamina D3 1.300 j.m., witamina E (octan alfa-tokoferolu) 100 mg, witamina B1 5 mg, witamina B2 5 mg, kwas pantotenowy 12 mg, niacyna 45 mg, witamina B6 4 mg, biotyna 700 mcg, witamina B12 75 mcg, tauryna 1.000 mg. Przeciwutleniacze, ekstrakty pochodzenia naturalnego o wysokiej zawartości tokoferolu
Elementy śladowe na kg:
żelazo (siarczan żelaza(II)) 125 mg, cynk (tlenek cynku) 100 mg, miedź (siarczan miedzi(II)) 12 mg, mangan (tlenek manganu) 15 mg, jod (jodek potasu) 1,5 mg, selen (selenian sodu) 0,15 mg, kobalt (węglan kobaltu) 1,0 mg
Aminokwasy na kg:
DL-metionina 4.500 mg
Podoba mi się idea BARFu jedyny problem jaki mam to brak maszyny którą mogłabym zmielić mięso. Można w jakiś sposób ominąć ten etap? Zrobić coś innego niż mielenie?
Purina ok 30zł za kilo
Skład:
indyk (16%), glutenowa mączka kukurydziana, ryż (14%), mąka sojowa, odwodnione białko drobiowe, kukurydza, pszenica, pulpa buraczana, glutenowa mączka pszenna, autolizat, olej rybi, tłuszcz zwierzęcy (stabilizowany mieszanką tokoferolu), celuloza, drożdże, jajko w proszku, siarczan wapnia, chlorek wapnia, składniki mineralne, chlorek choliny, L-arginina, L-lizyna, chlorek sodu, DL-metionina
Dodatki:
witamina A (21.000 j.m./kg), witamina D3 (1700 j.m./kg), witamina E (550 mg/kg), witamina C (70 mg/kg), tauryna (1500 mg/kg)
Smilla ok 15 zł za kilo a w promocji nawet 10 zł/kg

Skład:
22% sproszkowanego mięsa drobiowego, kukurydza, 11% skwarków, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, jęczmień, tłuszcz drobiowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, wytłoki jabłkowe, suszona wątroba, siemię lniane, chlorek sodu, drożdże (ekstraktowane), 0,05% jukki (suszonej)
Udział białka zwierzęcego w białku ogółem: 77,8 %
Dodatki:
Witaminy na kg: witamina A 13.000 j.m., witamina D3 1.300 j.m., witamina E (octan alfa-tokoferolu) 100 mg, witamina B1 5 mg, witamina B2 5 mg, kwas pantotenowy 12 mg, niacyna 45 mg, witamina B6 4 mg, biotyna 700 mcg, witamina B12 75 mcg, tauryna 1.000 mg. Przeciwutleniacze, ekstrakty pochodzenia naturalnego o wysokiej zawartości tokoferolu
Elementy śladowe na kg:
żelazo (siarczan żelaza(II)) 125 mg, cynk (tlenek cynku) 100 mg, miedź (siarczan miedzi(II)) 12 mg, mangan (tlenek manganu) 15 mg, jod (jodek potasu) 1,5 mg, selen (selenian sodu) 0,15 mg, kobalt (węglan kobaltu) 1,0 mg
Aminokwasy na kg:
DL-metionina 4.500 mg
Podoba mi się idea BARFu jedyny problem jaki mam to brak maszyny którą mogłabym zmielić mięso. Można w jakiś sposób ominąć ten etap? Zrobić coś innego niż mielenie?
- fuerstathos
ale pewnie w małych workachevelina pisze:Dla Migotki kupujemy Royal Canin Sterilised i wszystko jest w porządku. Zamawiamy ze ZWIERZAKOWA. Kupki w porządku, futro lśniące i mięciutkie. Wcina chętnie. Jak zmieniłam na Applaws na jakieś 2 tygodnie to jadła niechętnie, pomimo tego, że karma zawierała 80% mięsa
problem zauważyłyśmy dla worków 10kg - a u mnie tylko takie wchodzą w grę

W BARFie część mięsa powinna być zmielona, bo do mielonki łatwiej dodać suplementy rozpuszczone w wodzie, mielone ładnie to wszystko wchłania. Reszta mięsa może być pokrojona w kawałki - jest to dodatkowy plus, bo kot gryząc kawałki mięsne czyści sobie zęby. Możesz poprosić żeby część mięsa zmielili w sklepie od razu po zakupie, albo kupić gotowe mielone wołowe lub indycze (byle bez dodatku wieprzowiny). Chyba Villemo ma obczajone gdzie kupić dobrą pakowaną mieloną wołowinę, kiedyś mi o tym wspominała, ale zapomniałammagda87 pisze:

To niestety często się zdarza od jakiegoś czasu. Zazwyczaj te mniejsze chrupki powodowały kłopoty z coopkami lub wręcz biegunki. Najpewniejsza jest ostatnio karma RC z zooplusa, crupki są normalnej wielkości, mają o.k. zapach no i najważniejsze nie ma po niej sensacji żołądkowych. Nie ma też niestety na RC podanej zawartości mięsa, co może sugerować, że są tam szczątkowe jego ilości.....Jak producent ma się czym chwalić, to na 100% to zrobi... a jak nie podaje pełnego składu karmy, to może ma coś do ukrycia?
Kupowałam w Lidlu, ale zaczęli dodawać białko sojowe (sic!). Miałam zajebistego dostawcę wołowiny prosto z masarni, ale rzucił papierami u mnie w pracy.uta pisze:Możesz poprosić żeby część mięsa zmielili w sklepie od razu po zakupie, albo kupić gotowe mielone wołowe lub indycze (byle bez dodatku wieprzowiny). Chyba Villemo ma obczajone gdzie kupić dobrą pakowaną mieloną wołowinę, kiedyś mi o tym wspominała, ale zapomniałammagda87 pisze:
Podoba mi się idea BARFu jedyny problem jaki mam to brak maszyny którą mogłabym zmielić mięso. Można w jakiś sposób ominąć ten etap? Zrobić coś innego niż mielenie?.
Wracam zatem do punktu wyjścia i zaczynam szukać dobrej mielonej wołowiny. Z Reala odpada, mimo że jest 100% mięsa w mięsie to moja ją z jakichś względów odrzuca.
No gdzieś w jakimś sklepie (np. firmowym) na pewno mi zmielą mięso.
Z karm suchych uznaję tylko Acanę i Orijena.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Ja też ostatnio zauważyłam, że chyba po RC Sterilised sierść u Tośki zrobiła się matowa i znowu pokazał się łupież.
Nawet nie skończyłam opakowania, tylko kupiłam na próbę małą paczkę Puriny Pro Plan After Care. Je od ponad tygodnia i widać znaczną poprawę. Sierść błyszcząca i zero łupieżu. Z kupkami też wszystko ok, ale mam wrażenie, że przy Purinie mniej pije wody niż przy RC. Zobaczymy co będzie dalej.
Podpowiedzcie jeszcze, bo nie doczytałam, gdzie najlepiej kupić Orijena? W kilku sklepach stacjonarnych pytałam i nie mieli. W zooplusie? Tam najczęściej kupujecie? Polecacie?

Podpowiedzcie jeszcze, bo nie doczytałam, gdzie najlepiej kupić Orijena? W kilku sklepach stacjonarnych pytałam i nie mieli. W zooplusie? Tam najczęściej kupujecie? Polecacie?
No to pięknie, że w karmie czy wędlinach i pasztetach ludzkich można znaleźć soję, to się już przyzwyczailiśmy, ale w mięsieVillemo7 pisze: Kupowałam w Lidlu, ale zaczęli dodawać białko sojowe (sic!). Miałam zajebistego dostawcę wołowiny prosto z masarni, ale rzucił papierami u mnie w pracy.
Wracam zatem do punktu wyjścia i zaczynam szukać dobrej mielonej wołowiny. Z Reala odpada, mimo że jest 100% mięsa w mięsie to moja ją z jakichś względów odrzuca.
No gdzieś w jakimś sklepie (np. firmowym) na pewno mi zmielą mięso.
Z karm suchych uznaję tylko Acanę i Orijena.

Będę się zatem i ja rozglądać przy okazji zakupów, może coś namierzę, to wrzucę info.
Ja na szczęście mam maszynkę, dostaliśmy na którąś rocznicę ślubu, okazała się jednym z bardziej przydatnych prezentów

Jako podstawę, zdecydowanie mięsną. Rybna ewentualnie jako urozmaicenie i przysmak raz na jakiś czas.tosiowa pisze:Dziękuję za radę.Villemo7 pisze:zwierzakowo.pl i zooplus![]()
A którą lepiej wybrać? Rybną czy mięsną? A może na zmianę?
Tu masz fajnie opisane oba orijeny: http://chatul.pl/viewtopic.php?t=539