Osy pszczoły i koty

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

izabela

Osy pszczoły i koty

Post autor: izabela »

Cześć,
czy interweniować kiedy kot poluje na osę lub pszczołę, czy pozwolić mu sie bawić ? Koleżanka twierdzi ,że nic mu się nie stanie kiedy owad go ukąsi , mnie natomiast się wydaje , że może się udusić jak go dziabnie np w podniebienie lub język .Co Wy na to?
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

Jeden z naszych adoptusiów zmarł po złapaniu osy czy pszczoły. Jak owad kota ukąsi w podniebienie lub przełyk, to się kot udusi.
Obrazek
izabela

dziekuję za odpowiedż
Awatar użytkownika
Conwalie

Post autor: Conwalie »

Prócz tego nie wykluczyłabym alergii- koty miewają pokarmową to czemu niektóre nie miałyby reagować silnie alergicznie na jad owada? Myślę, że podobne procesy w przypadku wstrząsu anafilaktycznego u człowieka mogą zachodzić i zwierząt(tym bardziej, że podobna ilość jadu działa na zdecydowanie mniejszy organizm). Mój Misiek miał opuchnięty pyszczek raz i raz łapę po kontakcie z osą. Zdecydowanie odganiam koty od os.
izabela

powiedziałam o tym mojej koleżance, była zdziwiona ,myślała ,że kot ma instynkt samozachowawczy i wie co dla niego jest niebezpieczne. Może zacznie uważać na swojego kota, podobno go kocha , ale wypuszcza go na balkon na trzecim piętrze co dla mnie jest niedopuszczalne ale nie dogadam się z nią.
ODPOWIEDZ