Wiję widziałam w okolicy odłowienia już wcześniej, nigdy nie wyglądała kwitnąco, podobno kotka z padaczką, ale teoretycznie miała "właścicieli". Od jakiegoś czasu jednak już na stałe zagościła w "stołówce" u znanej nam karmicielki. Po powrocie z wakacji kobieta zadzwoniła, że kotka wygląda już bardzo bardzo źle. I nie kłamała. Kota jest tak wychudzona, że mogłabym ją objąć jedną dłonią. Tak brudnego kota jeszcze nie widziałam. Futro kiedyś czarne, jest pomarańczoworude. Z pyska leje się ślina, a odór z paszczy powala. Kiedy przyjechałam, leżała jak szmatka pod krzakiem, a kiedy siedzi, chwieje się z wycieńczenia. Nie mogę, nie mogę pojąć, jak można doprowadzić zwierzę do takiego stanu.
Kota dostała leki przeciwzapalne i przeciwbólowy. Jutro pobierzemy krew i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie za tydzień zrobimy porządek w paszczy.
Pobraliśmy krew Wijce, trzymajcie kciuki za wyniki!! Zamienimy terminyz innym kotem i jeśli wyniki pozwolą, już w poniedziałek zrobimy porządek w paszczy
_________________ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
Synuś, Dziczek,Maksima,Gacuś i Kajtuś P w moim sercu i pamięci, na zawsze.
Wijek pierwszego i drugiego dnia u mnie. Łamie serce patrzenie na jej cierpienie. Bo to nie jest kot, któremu przytrafił się wypadek, którego zaatakowała nieuleczalna choroba, to kot skrajnie zaniedbany. Jej cierpienie jest spowodowane tylko i wyłącznie brakiem podstawowej opieki. Można było temu zapobiec jedną wizytą u weterynarza Ma apetyt, chciałaby jeść, tylko niewyobrażalny ból na to nie pozwalał. To nie jest dzikus, tylko kot oswojony, który mruczy i ociera się o klatkę na widok człowieka...
Mimo całego smutku w oczach, widzę w niej wojowniczkę, dlatego wierzę, że da radę, że będziemy się jeszcze chwalić metamorfozą jak u Moni!
Wija wróciła do domu Wsunęła całą miskę karmy i wygląda o nieeeeeebo lepiej niż w poniedziałek mimo gorszych wyników krwi. Wykluczyliśmy chorobę nerek, były też podejrzenia na trzustkę, ale prawdopodobnie to "tylko" koszmarne wycieńczenie organizmu. Kolejna wojowniczka
kat
Mocno życzymy żeby było każdego dnia Wija czuła się lepiej, nabierała sił i tłuszczyku i wyniki poprawiały się.
_________________ Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
Synuś, Dziczek,Maksima,Gacuś i Kajtuś P w moim sercu i pamięci, na zawsze.
Wijas mnie nastraszył. Pojechałyśmy wczoraj na pobranie krwi w nadziei, że wszystko zmierza ku dobremu, apetyt bardzo dopisuje, wcina miskę za miską, nawet nie pluje już tabletkami. A tu pobranie krwi i klops :<
Anemia. Morfologia wykazała co prawda, że leukocyty spadły ale co z tego, skoro mocno spadły też erytrocyty. Trza było na szybko umówić konsultację hematologiczną - udało się już na dzisiaj, więc czekamy na wszystkie wyniki. Wijek tymczasem codziennie pokazuje jak pragnie bliskości człowieka, widać, że miała "właścicieli" bo nie boi się w ogóle. Choć może się to zmienić, bo przez nabliższy tydzień musimy robić kroplówy w domu :o
Wijek nie ma dziś apetytu :< Rano zjadła ze smakiem całą miskę, a obiadu najpierw nie chciała jeść w ogóle, a później za namową cioci Nadiry zjadła trochę karmy, a właściwie zlizała sos miamorka.
kat