Anastazja |
Autor |
Wiadomość |
crestwood
|
Wysłany: Pią 24 Lis, 2023 10:33
|
|
|
Piękne. Trzymaj tak dalej, Anastazjo. Jest tyle fajnych rzeczy do odkrycia |
|
|
|
|
Migotka
Migotka
|
Wysłany: Pią 24 Lis, 2023 11:35
|
|
|
|
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Sob 06 Sty, 2024 01:19
|
|
|
Anastazja... ehhh. Przed świętami byłyśmy na wizycie kontrolnej, Anastazja była bardzo grzeczna, widać jak złagodniał jej charakter, nikogo nie próbowała pacnąć ani pogryźć bezzębna paszczą tak jak kiedyś. Wizytę zaczęłyśmy od zmierzenia ciśnienia, u kotków nerkowych monitorowania ciśnienia jest szczególnie ważne, ale na szczęście nasza gwiazda ma je zaskakująco dobre Kolejną sprawą do odhaczenia na kontroli zawsze jest USG i tutaj nic strasznego się nie zadziało, nerki popsute, ale nie bardziej niż przy ostatniej kontroli więc się ucieszyłyśmy. Przy okazji USG standardowo został pobrany mocz do badań, wyniki przyszły i wiemy, że tu wszystko dobrze. Na koniec pobieranie krwi i tu wyszło szydło z worka, jednak nie jest tak kolorowo jakbyśmy sobie tego życzyli. Niskie płytki w morfologi póki co do monitoringu, o wiele bardziej niepokojąca jest biochemia. Podwyższone parametry trzustkowe i wątrobowe sugerują rozwijające się triaditis, do tego wzrosły nam parametry nerkowe - kreatynina i mocznik. Na te chwilę dokładamy Anastazji kolejny suplemen, który ma wspomóc watrobę i trzustkę i za 2 tygodnie powtarzamy badanie. Lek ten jest wyjątkowo niesmaczny i nie będzie nam łatwo przez ten czas, po pierwszej próbie podania w smaczku, wiemy już ze Anastazja potrafi pluć na odległość, zabijać wzrokiem i że wszystko w jej zasięgu wali rybą, co akurat reszcie stada się spodobało.
Czy Anastazja przejęła się tymi wynikami? Nie. Biega, skacze, bawi się i na przekór wszystkiemu ma apetyt (głównie na karmę bez supli, bo na suple lubi powybrzydzać). |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Nie 25 Lut, 2024 20:18
|
|
|
Udało nam się opanować wątrobę i trzustkę Nerki kiepsko ale stabilnie, co miesiąc badaliśmy krew by sprawdzić jak zachowuje się kreatynina i mocznik. W gruncie rzeczy to dobra wiadomość Kroplówki musimy zwiększyć, dodajemy też kolejny suplement i kulamy się dalej
|
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Pon 01 Kwi, 2024 21:06
|
|
|
Na szczęście Anastazja nie wybrzydza na dodatkowy suplement (nefrolaxan) w karmie więc możemy ja tak dodatkowo wspomóc Wyniki krwi są takie sobie, ze względu na mocznik powinna dostawać kroplówki co drugi dzień, ze względu na kreatyninę co 3. Idąc na kompromis podajemy je raz co 2 dni raz co 3. Jakoś to idzie, choć koszt jest wysoki, bo znów traci do mnie zaufanie. Na szczęście jej ulubionym człowiekiem jest Hubert, a ja tylko takim zapasowym Na następną kontrole nefrologiczną wybierzemy się za niecałe 3 miesiące, a w między czasie planujemy odwiedzić kardiologa i ortopedę.
|
|
|
|
|
Erena
DS Brunet i Blondyn
|
Wysłany: Czw 25 Lip, 2024 22:42
|
|
|
Anastazja będzie w najbliższych dwóch tygodniach korzystać z dobrodziejstw opieki dochodzącej podczas zasłużonego urlopu głównych Dwunożnych. Dzisiaj przypadła moja pierwsza szychta Anastazja zareagowała na mnie z dużą dozą rezerwy, widać, że potrzebuje trochę czasu na zaufanie nowemu człowiekowi. Specjalnie po to, by odciążyć Niebieską i zaopiekować koteczkę, nauczyłam się kroplówek. Muszę powiedzieć, że przy swojej głównej opiekunce Anastazja współpracowała wzorowo - jutro okaże się, jak będzie to wyglądać, kiedy zostaniemy same Ale jestem dobrej myśli. |
_________________ „Ludzie, którzy nienawidzą kotów, w swoim następnym życiu wrócą jako myszy.” Faith Resnick |
|
|
|
|
Erena
DS Brunet i Blondyn
|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 09:24
|
|
|
Głównym wyzwaniem przy kroplówkowaniu Anastazji przez osobę początkującą okazuje się ... złapanie samej zainteresowanej Przyznaję, musiałam wczoraj wezwać wsparcie (za które serdecznie dziękuję). Natomiast, jak już wszystko jest zaaranżowane, a igła kroplówki wbita, Anastazja spokojnie i cierpliwie czeka do końca zabiegu. |
_________________ „Ludzie, którzy nienawidzą kotów, w swoim następnym życiu wrócą jako myszy.” Faith Resnick |
|
|
|
|
miyazawa
|
Wysłany: Sob 27 Lip, 2024 15:13
|
|
|
No to zdobywasz cenne doświadczenie brawo za odwagę we wbiciu kroplówki i zaangażowanie w temat |
|
|
|
|
Erena
DS Brunet i Blondyn
|
Wysłany: Nie 28 Lip, 2024 16:30
|
|
|
Dzięki! Oprócz chęci pomocy, o to właśnie chodzi. W razie potrzeby będę to powtarzać w stosownych wątkach - bardzo chętnie w granicach moich możliwości logistycznych (pracuję i nie mam prawa jazdy) podejmę się opieki dochodzącej, choćby po to, by zdobyć doświadczenie w opiece nad kotami o różnych potrzebach |
|
|
|
|
crestwood
|
Wysłany: Pon 12 Sie, 2024 11:42
|
|
|
Jak się miewa Anastazja, jak poszło u lekarzy? |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Nie 25 Sie, 2024 12:41
|
|
|
crestwood napisał/a: | Jak się miewa Anastazja, jak poszło u lekarzy? |
Przełożyliśmy wszystkie wizyty na jesień/koniec roku. Upały za bardzo dają w kość. |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2024 11:31
|
|
|
- Anastazja,, Uśmiechnij się
Anastazja:
|
|
|
|
|
airam
airam
|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2024 16:51
|
|
|
Niebieska napisał/a: | crestwood napisał/a: | Jak się miewa Anastazja, jak poszło u lekarzy? |
Przełożyliśmy wszystkie wizyty na jesień/koniec roku. Upały za bardzo dają w kość. |
Ale po konsultacji z wetem? Bo to bardzo źle wygląda dla postronnych, że Anastazja nie poszła na kontrolę, bo ciepło. |
_________________ "Świat się kręci i kręci i kręci. Ponieważ kot."
Ponieważ kot Jacek Dukaj |
|
|
|
|
Niebieska
Niebieska
|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2024 17:11
|
|
|
airam napisał/a: | Niebieska napisał/a: | crestwood napisał/a: | Jak się miewa Anastazja, jak poszło u lekarzy? |
Ale po konsultacji z wetem? Bo to bardzo źle wygląda dla postronnych, że Anastazja nie poszła na kontrolę, bo ciepło. |
Faktycznie dziwnie zabrzmiało. Tam wyżej powinno być 6, nie 3, ale ja nie mam możliwości edycji postów.
A do kardio i orto wybieramy się ze względu na jej wiek, nie ze skierowania.
Po namyśle najpierw zrobimy wizytę nefrologiczną, a zaraz po niej te dodatkowe na wypadek gdyby trzeba było ją zsedować. |
|
|
|
|
airam
airam
|
Wysłany: Pon 26 Sie, 2024 19:27
|
|
|
To trzymam kciuki za wizyty Jej Puchatości. |