Żywienie kotów (karmy, BARF)
Czy to nie jest trochę na wyrost? Mam kotka, jeszcze malutki. ma 5 miesięcy. Zależy mi, żeby rósł zdrowo, dostaje mięso, Czasem przekąsi chrupki kitten z prevital, ale co mogę mu jeszcze dawać do jedzonka? Zdaję sobie sprawę, że skład niektórych karm wzbudza kontrowersje, jednak jeśli chce się mieć zdrowego kota, to karma gotowa powinna być jednym z elementów żywienia pupila. Czym Wasze koty są karmione?
Kawa, zajrzyj tutaj: http://www.barfnyswiat.org/index.php?redir=1 

"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
- GatosDePau
- Kontakt:
- GatosDePau
- Kontakt:
Dla mnie to też była alchemia, ale zaczęłam od razu od naturalnych supli, bo i tak koniec końców bym na nich skończyła. Poza tym są lepsze dla kota.
Jeśli masz forsę na zestaw supli, to kup od razu naturalne, możesz też w dziale forumowa giełda zapytać, czy ktoś mógłby Ci zrobić odsypkę zestawu startowego supli, na dobry początek, zanim sobie wszystko pozamawiasz.
Ja kupowałam tak suszoną hemoglobinę wołową i taurynę. Wpłaciłam dziewczynie z forum na konto i szybko przesłała mi paczkomatem.
Ludzie tam są bardzo pomocni, warto zakładać wątki i pytać
Mi się skończyła właśnie krew, tran i skorupki z jaj (muszę zmielić albo zamówić inne źródło wapnia). Zabieram się za to już od kilku dni.
Jeśli masz forsę na zestaw supli, to kup od razu naturalne, możesz też w dziale forumowa giełda zapytać, czy ktoś mógłby Ci zrobić odsypkę zestawu startowego supli, na dobry początek, zanim sobie wszystko pozamawiasz.
Ja kupowałam tak suszoną hemoglobinę wołową i taurynę. Wpłaciłam dziewczynie z forum na konto i szybko przesłała mi paczkomatem.
Ludzie tam są bardzo pomocni, warto zakładać wątki i pytać

Mi się skończyła właśnie krew, tran i skorupki z jaj (muszę zmielić albo zamówić inne źródło wapnia). Zabieram się za to już od kilku dni.
Zbyt mało Don Kichotów,
Zbyt wiele wiatraków.
Zbyt wiele wiatraków.
- GatosDePau
- Kontakt:
Zuzia lubi miecho, kroje czasem drobno. Ale jakoś boję się surowizny, bo mam z tyłu głowy salmonelle.
A pytam czy kota można trzymać na tych podstawowych suplementach easy, bo na pewno nie będę się pakować w kilka -kilkanaście rodzajów dodatków. Co jest nie tak z tymi easy, że nie można na nich poprzestać?
A pytam czy kota można trzymać na tych podstawowych suplementach easy, bo na pewno nie będę się pakować w kilka -kilkanaście rodzajów dodatków. Co jest nie tak z tymi easy, że nie można na nich poprzestać?
- GatosDePau
- Kontakt:
easy barf to coś pomiędzy naturalną a sztuczną (Felini C.) suplementacją.
Tutaj Ines napisała jakie są podstawowe potrzeby, jeśli chodzi o naturalną suplementację:
Ja naliczyłam 8 podstawowych supli, więcej nie trzeba. U mnie dziewiąty stanowi spirulina.
Większość tych suplementów człowiek też może z powodzeniem przyjmować. (Taka spirulinka... mniam
)
Jednak lepszy jest easy-barfowy BARF, niż żaden, więc jeśli nie jesteś przekonana do posiadania kilku różnym pojemniczków na półce w kuchni, to kup easy barf.
Do easy barfa potrzeba jeszcze suplementu wapnia(odpada jeśli mielisz kości razem z mięsem), tauryny i soli himalajskiej (lub innej "dobrej"), więc to nie jest tak, że masz wszystko w jednym.
Przykładowy przepis w czterech wersjach:
wersja 1 - z suplementami naturalnymi
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
300g całych skrzydełek kurzych
60g wątroby indyczej
2 żółtka
30g pstrąga
3 łyżeczki oleju z łososia
2g mączki z alg morskich
3g drożdży piwnych
15g Fortain (lub 85g świeżej płynnej krwi wołowej)
100 IU witaminy E (np. 1 kapsułka Tokovit 100)
5g mielonych skorupek
3g soli morskiej lub himalajskiej
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody
wersja 2 - z preparatem Catfortan
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
50g wątroby indyczej
2 żółtka
10g pstrąga
13g Catfortan (26 tabletek)
1,5g mączki z alg morskich
50 IU witaminy E (np. 1/2 kapsułki Tokovit 100)
4g mielonych skorupek
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody
wersja 3 - z preparatem Felini Complete
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
1 całe skrzydełko kurze (ok. 120g)
30g wątroby indyczej
1 żółtko
12,5g Felini Complete
2 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
0,5g mączki z alg morskich
1g tauryny
50g warzyw
300ml wody
wersja 4 - z preparatem easy B.a.r.F.
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
50g wątroby indyczej
1 żółtko
13g easy B.a.r.F.
2g Fortain
4g mielonych skorupek
50-60g warzyw
3g tauryny
300ml wody
Lista z naturalnymi nie jest aż tak wiele dłuższa
Wyboru dokonujesz Ty
dalej o easy barfie:
"Czego easy B.a.r.F. nie zawiera lub zawiera za mało:
- tauryny (musimy ją oddzielnie zakupić)
- fosforu i wapnia (dzięki temu możemy używać mięso z kością, stosować mączkę kostną, lub zastąpić to wszystko zmielonymi skorupkami),
- ilość sodu jest na takim poziomie, że umożliwia dodatkowe dodanie kości (zawierających także sód) lub soli spożywczej,
- zawiera tylko niewielką ilość witaminy A, dzięki czemu możemy używać w mieszankach barfowych także świeżą wątrobę.
Jak używamy easy B.a.r.F.:
Na każdy 1 kg mięsa potrzebujemy 10g easy BARF, a do tego:
- do 50g dowolnej wątroby
- 2g tauryny
- 5g mielonych skorupek lub 5g węglanu wapnia lub 10g cytrynianu wapnia
- 1g soli (można z niej zrezygnować)
- 50g warzyw
- tłuszcz w zależności od tłustości mięsa.
W przypadku chęci używania kości, dajemy tzw. "mięsne kości" (np. skrzydełka kurze, szyjki kurze, indycze, korpusy) w ilości max. 30% wagi mięsa oraz dodatkowo skorupki w ilości wyliczonej w kalkulatorze barfowym. Wówczas nie dodajemy już soli."
Tutaj Ines napisała jakie są podstawowe potrzeby, jeśli chodzi o naturalną suplementację:
Ja naliczyłam 8 podstawowych supli, więcej nie trzeba. U mnie dziewiąty stanowi spirulina.
Większość tych suplementów człowiek też może z powodzeniem przyjmować. (Taka spirulinka... mniam

Jednak lepszy jest easy-barfowy BARF, niż żaden, więc jeśli nie jesteś przekonana do posiadania kilku różnym pojemniczków na półce w kuchni, to kup easy barf.
Do easy barfa potrzeba jeszcze suplementu wapnia(odpada jeśli mielisz kości razem z mięsem), tauryny i soli himalajskiej (lub innej "dobrej"), więc to nie jest tak, że masz wszystko w jednym.
Przykładowy przepis w czterech wersjach:
wersja 1 - z suplementami naturalnymi
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
60g wątroby indyczej
2 żółtka
30g pstrąga
2g mączki z alg morskich
3g drożdży piwnych
15g Fortain (lub 85g świeżej płynnej krwi wołowej)
100 IU witaminy E (np. 1 kapsułka Tokovit 100)
5g mielonych skorupek
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody
wersja 2 - z preparatem Catfortan
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
50g wątroby indyczej
2 żółtka
10g pstrąga
13g Catfortan (26 tabletek)
1,5g mączki z alg morskich
50 IU witaminy E (np. 1/2 kapsułki Tokovit 100)
4g mielonych skorupek
3g tauryny
50-60g warzyw
300ml wody
wersja 3 - z preparatem Felini Complete
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
1 całe skrzydełko kurze (ok. 120g)
30g wątroby indyczej
1 żółtko
12,5g Felini Complete
2 łyżeczki oleju z łososia
2g Fortain
0,5g mączki z alg morskich
1g tauryny
50g warzyw
300ml wody
wersja 4 - z preparatem easy B.a.r.F.
700g tłustej wołowiny
300g serca wołowego
50g wątroby indyczej
1 żółtko
13g easy B.a.r.F.
2g Fortain
4g mielonych skorupek
50-60g warzyw
3g tauryny
300ml wody
Lista z naturalnymi nie jest aż tak wiele dłuższa

Wyboru dokonujesz Ty

dalej o easy barfie:
"Czego easy B.a.r.F. nie zawiera lub zawiera za mało:
- tauryny (musimy ją oddzielnie zakupić)
- fosforu i wapnia (dzięki temu możemy używać mięso z kością, stosować mączkę kostną, lub zastąpić to wszystko zmielonymi skorupkami),
- ilość sodu jest na takim poziomie, że umożliwia dodatkowe dodanie kości (zawierających także sód) lub soli spożywczej,
- zawiera tylko niewielką ilość witaminy A, dzięki czemu możemy używać w mieszankach barfowych także świeżą wątrobę.
Jak używamy easy B.a.r.F.:
Na każdy 1 kg mięsa potrzebujemy 10g easy BARF, a do tego:
- do 50g dowolnej wątroby
- 2g tauryny
- 5g mielonych skorupek lub 5g węglanu wapnia lub 10g cytrynianu wapnia
- 1g soli (można z niej zrezygnować)
- 50g warzyw
- tłuszcz w zależności od tłustości mięsa.
W przypadku chęci używania kości, dajemy tzw. "mięsne kości" (np. skrzydełka kurze, szyjki kurze, indycze, korpusy) w ilości max. 30% wagi mięsa oraz dodatkowo skorupki w ilości wyliczonej w kalkulatorze barfowym. Wówczas nie dodajemy już soli."
Zbyt mało Don Kichotów,
Zbyt wiele wiatraków.
Zbyt wiele wiatraków.
- GatosDePau
- Kontakt:
a) salmonella groźna jest dla ludzi, a o ilu zachorowaniach ostatnio słyszałaś? Mięsa są przecież badane.felinity pisze:boję się surowizny, bo mam z tyłu głowy salmonelle.
b) salmonella nie jest groźna dla żywionego surowizną zwierzaka, bo pH jego żołądka jest zbyt niskie, by bakteria w nim przetrwała
c) różne rodzaje tej bakterii tak czy siak naturalnie występują w układzie pokarmowym kotów (i psów)
d) jeśli kot jest chrupkożercą, jego żołądek z wyższym pH może nie być wstanie się przed salmonellą obronić, co stanowi jeszcze jeden argument przeciwko mieszaniu suchego z surowym (z mokrym puszkowym nieco lepiej ale też pH wyższe, niż przy surowym)
o salmonelli i innych "przeciwwskazaniach" -> od 5:54 min. Łopatologicznie rozbite przesądy związane z karmieniem surowizną, warto obejrzeć całość. Po angielsku niestety.
Powyższe dotyczy również innych zagrożeń biologicznych w mięsie.
Naprawdę nie ma czego się bać, szczególnie, jeśli mięso sparzy się przed krojeniem, a później przechowuje zamrożone

Można poprzestać, jednak BARF jako dieta dąży do naturalnego.felinity pisze:A pytam czy kota można trzymać na tych podstawowych suplementach easy, bo na pewno nie będę się pakować w kilka -kilkanaście rodzajów dodatków. Co jest nie tak z tymi easy, że nie można na nich poprzestać?
edit: Bryniu, może całą dyskusję do "zdrowia" przeniesiemy? (albo żywienia, jeśli jest)
Zbyt mało Don Kichotów,
Zbyt wiele wiatraków.
Zbyt wiele wiatraków.
Grafit bez żadnego zęba, pokrojone serca kacze wcinał aż miło, a wcale miazgi z nich nie zrobiłam
Moje Tymczaski kochane
Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta

- GatosDePau
- Kontakt:
O ja, kopalnio wiedzy Ty moja 
Dziekuję bardzo, boje się wielu suplementów, bo z dzieciem małym im mniej roboty tym lepiej, ale faktycznie przepisy wiele się nie różnią długością. Powiedz mi tylko tcak na szybko, ile tego na kota dziennie wypada? Wiem, że to wagi i wieku pewnie zalezy.
I z Twojego doświadczenia: jak często przygotowujesz paszę? I ile Tobie taka sesja kucharska zajmuje?

Dziekuję bardzo, boje się wielu suplementów, bo z dzieciem małym im mniej roboty tym lepiej, ale faktycznie przepisy wiele się nie różnią długością. Powiedz mi tylko tcak na szybko, ile tego na kota dziennie wypada? Wiem, że to wagi i wieku pewnie zalezy.
I z Twojego doświadczenia: jak często przygotowujesz paszę? I ile Tobie taka sesja kucharska zajmuje?