Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

Morri, to wyszło nagle, bo jej kilka osób odmówiło i dzięki temu załapałam się ja, Bastianka i Asia B :) ale i tak choć miało jej zostać wszystko zeszło ::
To na następy raz, będę do Ciebie dzwonić :)
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Cynamon pisze:Morri, to wyszło nagle, bo jej kilka osób odmówiło i dzięki temu załapałam się ja, Bastianka i Asia B :) ale i tak choć miało jej zostać wszystko zeszło ::
To na następy raz, będę do Ciebie dzwonić :)
:hug:
Awatar użytkownika
domonika

Post autor: domonika »

Mam pytanie osobiste, w kwestii mojego Jaskra.
Od pewnego czasu Jaskier zaczął wybrzydzać i najpierw nie chciał jeść dwa dni pod rząd tego samego mięsa, teraz praktycznie w ogóle nie chce jeść mięsa. Rodzice mu kupują steki wołowe, kurczaka, indyka, kaczkę, przybiega z entuzjazmem, wącha i odchodzi czasami jak tylko to leży to skubnie 2-3 kawałki i na tym się kończy. Mięso wysycha, a Jaskier czeka na chrupki, czyli jedyne co je ze smakiem - dostaje Purizon. Próbowaliśmy już surowe, sparzone i gotowane, w kostkach, w paskach i mielone, nic go nie rusza.
Kupiłam mu też puszki z Applawsu, te gdzie jest właściwie samo mięso, wywar i ryż. Te z rybami schodzą, ale tylko czasami i przeważnie tylko połowa, reszty jeść nie chce (dostaje te 75g). Innych puszek w stylu animondy nie tyka nawet nosem. Mama się załamuje, bo kot już nic jej nie je oprócz chrupek. :(
Czy on może sobie tak żyć na samych chrupkach? Macie jakieś pomysły co zrobić?
BEATA olag

Post autor: BEATA olag »

STIWEN

As przestworzy jada tylko Purizona a z mięsa bestia nie gardzi tylko kacuską...
Przechodziliśmy przez WSZYSTKO - saszetki - drogie jak jch.
Tak jak piszesz, my też testowaliśmy różne rodzaje mięs, ten typ tak ma.
Na tą chwilę cieszę się, że troszkę przytył, wreszcie prawie dorównuje posturze brata - Kanso.
Awatar użytkownika
marra

Post autor: marra »

Wygląda na to, że Acana robi jakiś przewrót i zmniejsza worki z karmą, zwiększając cenę (worek 6,8kg to teraz 5,4kg i do tego trochę droższy od pierwowzoru). Do tego - tak czy siak - są problemy z dostępnością :(

Czy możecie polecić jakąś dobrą suchą karmę (bezzbożową), maksimum do 25zł/kg (mówimy raczej o dużych opakowaniach)? Dawno temu próbowałyśmy Taste Of The Wild i przyjął się (zdrowotnie) gorzej od Acany, no ale to było dawno i brzuszki też były młodsze.
einfach

Post autor: einfach »

marra pisze:Wygląda na to, że Acana robi jakiś przewrót i zmniejsza worki z karmą, zwiększając cenę (worek 6,8kg to teraz 5,4kg i do tego trochę droższy od pierwowzoru). Do tego - tak czy siak - są problemy z dostępnością :(

Czy możecie polecić jakąś dobrą suchą karmę (bezzbożową), maksimum do 25zł/kg (mówimy raczej o dużych opakowaniach)? Dawno temu próbowałyśmy Taste Of The Wild i przyjął się (zdrowotnie) gorzej od Acany, no ale to było dawno i brzuszki też były młodsze.
u mnie najchętniej jak już to jedzą Purizon, ale cena to ponad 26zł za kg przy 7.5 kg :(
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... urizon_kot
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

a sanabelle no grain?

to nie Acana, ale cena miła
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Cotleone

Post autor: Cotleone »

U mnie wszystkie koty chętnie wcinały i wcinają Purizon. Mój wybredny Vito najbardziej lubi rybny. Jak sypałam Purizon i TotW, to zawsze wszystkie koty wybierały Purizon. Applaws był testowany - łososiowo-kurczakowego Vito nie chciał, z owocami morza też nie było szału.
Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett)
Chitos

Post autor: Chitos »

Moje szamaja sanabell az się uszy trzęsą ;)
Na TotW się wypiely
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

u mnie ToWa tez nikt nie chciał
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Cotleone

Post autor: Cotleone »

sanabelle no grain z bażantem szału nie robiła. Vito marudził i czekał, czy nie będzie czegoś lepszego, Hektor też bez entuzjazmu, ale jakoś zjadał.
Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett)
Awatar użytkownika
marra

Post autor: marra »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

Z tego co widzę, wygrywa chyba Purizon. Sanabelle nie będę ryzykować, bo z tego co widzę - ma sporo mniej mięsa w składzie. No i cieszy się mniejszą popularnością wśród wybrednych kociastych - a moje chyba trochę zasługują na to miano... Niedługo dostanę próbkę Purizona, więc oby posmakował :)
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

My jedziemy na mokrym i porcie 21 bezzbożowej. Chyba jako jedyna karma ma opakowania 2kg w cenie za kg w miarę porównywalnej z wielkimi worami.
Awatar użytkownika
Morri

U mnie Purizon robi taki szał w stadzie, że kociaste zjadają nawet z tabletami na odrobaczenie ;) Podejrzanie smaczne toto jest ;)
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Morri

BEATA olag pisze:STIWEN

As przestworzy jada tylko Purizona a z mięsa bestia nie gardzi tylko kacuską...
Przechodziliśmy przez WSZYSTKO - saszetki - drogie jak jch.
Tak jak piszesz, my też testowaliśmy różne rodzaje mięs, ten typ tak ma.
Na tą chwilę cieszę się, że troszkę przytył, wreszcie prawie dorównuje posturze brata - Kanso.
Nie martw się, że Kasno tęższy... Dwa tygodnie na karmie puszkowej (czyt. bez świeżej wołowiny) i figura Sary znów mnie zawstydza...
ODPOWIEDZ