Żywienie kotów (karmy, BARF)
Purizon ma 10% ziemniaków. TOTW ma bataty, ziemniaki i groch - w sumie ponad 10% raczej, choć na rybnym, który stoi obok mnie, nie są podane procenty.einfach pisze:Jeśli chodzi o Optimanova, to niestety ma ok. 10% ryżu w składzie z tego co kojarzęfilo pisze:Jest jeszcze Optima. 75% pochodzenia mięsnego.
Z tymi ziemniakami to też różnie bywa .....einfach pisze:No tak, tylko, że ryż to jednak zboże, a ziemniaki i groch nie. I ogólnie częściej uczula, a ziemniaki są delikatniejsze. Jak kto woli, pytanie było o bezzbożowe karmy, więc bez ryżu również.
U Vespika mojego okazało się, że jest uczulony właśnie najbardziej na pyrki i to gigantycznie!
Dodatkowo wszystkie zboża, ryż, soja, buraki, marchew.....

-
Kasiu - popieram - pyra też alergizujeKatarzyna pisze:Z tymi ziemniakami to też różnie bywa .....einfach pisze:No tak, tylko, że ryż to jednak zboże, a ziemniaki i groch nie. I ogólnie częściej uczula, a ziemniaki są delikatniejsze. Jak kto woli, pytanie było o bezzbożowe karmy, więc bez ryżu również.
U Vespika mojego okazało się, że jest uczulony właśnie najbardziej na pyrki i to gigantycznie!
Dodatkowo wszystkie zboża, ryż, soja, buraki, marchew.....

I to jak......BEATA olag pisze:Kasiu - popieram - pyra też alergizuje

Wynik dodatni czyli, że jest alergia jest od 200, 400 to silnie alergizujący.
Oto kilka przykładów z testów Vesperka:
Soja - 219
Pszenica - 230
Kukurydza - 250
Ryż - 359
Owies - 575
Groch - 754!!!!
i... the winner is....Pyrki - 1003!!!!
U Vespika przez rok wina zrzucana była na kuraka, bo tak najłatwiej....najczęściej występują podobno alergie.
Jak nazbierałam worek pieniędzy zrobione zostały testy i wynik był zaskakujący....
Żadnego uczulenia na mięso, dość wysokie wyniki były na marchewkę i buraki.
Biedak dostawał Fibre response na zakłaczanie, a tam..... wszystko kuźwa źle...

Przez rok zmuszałam go do jedzenia indyka, którego szczerze nie lubi, przekonywałam, że indyk, to taki duuuuży, wyrośnięty kurczak...., ale Vespik wiedział swoje

Testy są w piorun drogie, ale u mojego Numeru 4 okazały się naprawdę mega użyteczne.
ok. 600,00 złMorri pisze: Ile kosztują takie testy?
Można wybrać mniej obszerne za niższą kwotę, ale to nie ma większego sensu, bo jeżeli okaże się, ze kot jest uczulony na białko zwierzęce, to trzeba będzie drugi raz kłuć kota i dopłacać za szczegółowe badania.
Te, które miał Vesper zawierają:
wołowinę
wieprzowinę
drób (kurczak, indyk)
Jagnięcina
Jeleń
ryby chude, tłuste
jaja
drożdże
soja
pszenica
owies