Załatwianie się poza kuwetą
Ja bym zmieniła żwirek, my tak zrobilismy i zadziałało..
Też stawiam na gruczoły. Behawiory tylko z moczem. Kupa to niemal zawsze problem bólu związanego z jego oddawaniem. Można też kota powąchać pod ogonem. Zapach powie wszystko
Normalnie nie powinno nic zalatywać 

"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Z racji, że natknęłam się na tym forum na kilka wspominek o problemie z pozbyciem się kociego zapachu pozostawionego nie tam, gdzie powinien - ze swojej strony polecam środek, który kupiłam w Maxi Zoo (np. na Franowie) - Simple Solution Extreme.
Po ostatnim incydencie na kanapie - spryskałam obficie i dałam wyschnąć. Efektu szczerze mówiąc nie zauważyłam. Do zapachu moczu doszedł po prostu zapach środka. Nie poddając się - spryskałam jednak jeszcze raz, znów dałam wyschnąć i... magia, niepożądany zapach zniknął całkowicie! Mając na uwadze, że koty czują więcej niż ja - spryskałam i trzeci raz, ale możliwe, że dwa razy byłyby wystarczające.
Fakt, że użyłam go dość dużo na to jedno miejsce oraz, że kosztuje jakieś 40zł/750ml (choć na pewno wystarczyłby jeszcze na parę użyć) nie czyni go może najekonomiczniejszym rozwiązaniem, ale - przynajmniej dla mnie - bardzo skutecznym. Zapach ma dość intensywny (polecam wietrzyć pomieszczenie przy wysychaniu), ale to i tak dużo lepsze niż ocet.

Po ostatnim incydencie na kanapie - spryskałam obficie i dałam wyschnąć. Efektu szczerze mówiąc nie zauważyłam. Do zapachu moczu doszedł po prostu zapach środka. Nie poddając się - spryskałam jednak jeszcze raz, znów dałam wyschnąć i... magia, niepożądany zapach zniknął całkowicie! Mając na uwadze, że koty czują więcej niż ja - spryskałam i trzeci raz, ale możliwe, że dwa razy byłyby wystarczające.
Fakt, że użyłam go dość dużo na to jedno miejsce oraz, że kosztuje jakieś 40zł/750ml (choć na pewno wystarczyłby jeszcze na parę użyć) nie czyni go może najekonomiczniejszym rozwiązaniem, ale - przynajmniej dla mnie - bardzo skutecznym. Zapach ma dość intensywny (polecam wietrzyć pomieszczenie przy wysychaniu), ale to i tak dużo lepsze niż ocet.
Re: Załatwianie się poza kuwetą
Kot zaczął sikać poza kuwetą – raz na łóżko, raz na dywan. Czy powinnam się martwić, czy to może być chwilowe?
Takim załatwieniem się poza kuwetą, kot komunikuje, że dzieje się coś niedobrego. Może być wiele przyczyn, jednak w pierwszej kolejności należy wykluczyć tę zdrowotną, a nie behawioralną. Należy jak najszybciej udać się do weterynarza na pobranie moczu do badań (w tym posiew) przez punkcję pęcherza. Kolejne kroki już do konsultacji z weterynarzem i behawiorystą, jeśli przyczyny zdrowotne zostaną wykluczone, bądź wyleczone, a problem by pozostał.
Zrób badanie moczu na cito – to absolutna podstawa przy takich objawach. Posikiwanie poza kuwetą często wiąże się z problemami zdrowotnymi, szczególnie z układem moczowym. Szybka diagnostyka może uchronić kota przed bólem, a Ciebie przed poważniejszym leczeniem. Nie warto czekać.