Uszatka

Nasi podopieczni, którzy odeszli...

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

Jeeeeeee :banan:
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Niestety za długo króliczy barf nie cieszył się zainteresowaniem :(
Ale znalazłam sposób - króliczy barf posypany mokrą karmą Gussto jest super!
Uszatka od kilku dni dostaje taką mieszankę i chętnie je i w kuwecie też wszystko ok.
Ale karma musi być widoczna, nie może być wymieszana z barfem, bo wtedy Uszatka nie ruszy :shock:

Z innych wieści - wczoraj dostała B12 domięśniowo, za dwa tyg kolejna domięśniowa dawka, a później wracamy do podskórnych.
W gabinecie byłam też z dwoma innymi kotami, wiec trochę czasu tam spędziliśmy. Przez całą wizytę Uszatka manifestowała swoje niezadowolenie z tego, że musi siedzieć w transporterze. Ale jak tylko wyciągnęłam ją z transportera, zaczęła się we mnie wtulać i mruczeć. Nawet nie zauważyła podania bardzo bolącego zastrzyku. Jest niesamowicie kochanym kotem :aniolek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
saszka
Babcia Wierzba

Post autor: saszka »

Ale wybrednisia ;)
Za to bardzo dzielna i piękna! :serce:
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez saszka, łącznie zmieniany 1 raz.
If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are. Style. That's what people remember.
Awatar użytkownika
kat

I jeszcze ostatnio zaskoczył mnie zupełnie widok Uszatki śpiącej zadek w zadek z Tosią :shock:
Tosia na ogół śpi albo sama albo przytulona do Maciusia, z żadnym innym kotem nie pozwalała sobie do tej pory na takie spoufalanie... A tu proszę - zastałam ją tak z Uszatką.
Niestety nie pomyślałam wtedy, żeby zrobić zdjęcie :(
Awatar użytkownika
kat

Uszatka rozpoczęła sezon wiosenny :)
Gdy tylko trafi się ciepły dzień, tak się relaksuje ;)

https://youtu.be/_PiZnxIwUV4

Obrazek

Dzisiaj byłyśmy na kontrolnych badaniach - morfologia, wątrobowe, mocznik, kreatynina, lipaza.
Czekamy na wyniki.
A Uszatka nadal z barfem różnie - czasem wciągnie królika, czasem nawet nie spojrzy, jak nie posypię karmą... :(
W kuwecie też mniej więcej 2-3 brzydkie kupy tygodniowo...
Jak są takie incydenty, od razu widać, że Uszatka gorzej się czuje.
Jak kupa wraca do normy, to Uszatka tez lepiej się czuje...
Nie za bardzo mamy już co zmienić w diecie... :(
Awatar użytkownika
misiosoft

Post autor: misiosoft »

wow :love:
Awatar użytkownika
kat

U Uszatki nadal podwyższona lipaza.
Kolejne badania mamy zaplanowane na 15.05.
W kuwecie bez zmian - nadal trafia się jakaś trzustkowa kupa.
Apetyt też różnie, ale zauważyłam, że chyba problemem nie jest sama karma, a leki, które do niej dodaję. Niestety nie wszystko jestem w stanie podać do pyszczka i czasami karma z lekami musi chwilę odstać, żeby Uszatka bardziej zgłodniała i jednak raczyła ją zjeść.

A jakby Uszatka miała mało problemów, to jeszcze takie przełysienie jej się zrobiło na nosku. Nie wiadomo na jakim podłożu. Od dwóch tygodni smarujemy Surolanem i na szczęście zaczęło zarastać włoskami. Jeszcze do niedzieli mamy smarować i zobaczymy czy będzie już ok.
Może ma to jakiś związek z alergią, bo dzisiaj pani doktor po obejrzeniu filmiku z kichającą Uszatką orzekła, że to żadne przeziębienie, a klasyczne kichanie alergika... :(
Możliwe, że coś pyli, bo w zimie aż tak często Uszatka nie kichała...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piena

Post autor: Piena »

w siedzibie mamy spore zapasy piritonu - może warto skonsultować z Wetem, czy nadałby się dla Uszatki?
Awatar użytkownika
kat

Piena pisze:
w siedzibie mamy spore zapasy piritonu - może warto skonsultować z Wetem, czy nadałby się dla Uszatki?
Dzieki!
Zapytam
Awatar użytkownika
kat

Kichajaca Uszatka

https://youtu.be/R-1WmCABxBQ

Nos - niby już było lepiej, bo ładnie zaczęła zarastać sierść, a teraz znów jest gorzej :(
W środę mamy kontrolę.

Na szczęście w ubiegłym tyg. apetyt Uszatce dopisywał. Oby tak było i w nadchodzącym...

Uszatka ostatnio chciałaby wchodzić tam, gdzie koty ze względu na alergię TZa wchodzić nie mogą:(
I jak jej nikt nie wpuszcza, to pod drzwiami wydaje takie dźwięki ;)

https://youtu.be/KcdxLQmi5ZM

Ale poza tym to wielki miziak :)

https://youtu.be/ce5ryAVGNxs
Awatar użytkownika
KrisButton

Post autor: KrisButton »

Biedactwo, wciąż coś przyplątuje się Jej, życzymy zdrowia Uszatce :serce:
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
Synuś, Dziczek,Maksima,Gacuś, Kajtuś P, Inka i Ibis w moim sercu i pamięci, na zawsze.
Awatar użytkownika
kat

Zrobiliśmy kontrolne badania, morfologia bardzo ładna, biochemia też całkiem-całkiem :)
Ponieważ Uszatka bierze Encortolon, więc sprawdzamy regularnie krew.
I tak - glukoza nawet troszkę niższa niż powinna, fosfor o dziwo też delikatnie poniżej normy i tylko lipaza troszkę podwyższona (31,4, a norma do 26).
Przy następnym badaniu sprawdzimy jeszcze specyficzną lipazę trzustkową.
Za to kreatynina i mocznik jak u młodego kota (1,24 oraz 41,4), wątrobowe też bardzo ładne :)

Ponieważ Uszatka buntowała się na jedzenie karmy z lekami, dlatego od jakiegoś czasu leki dostaje ze sparzonym mięsem indyka.
I to był strzał w dziesiątkę - wszystko wciąga do ostatniego kawałeczka. Już leki są smaczne ;)

Niestety musieliśmy zwiększyć na jakiś czas Encortolon do 3/4 tabl 1 x dz. (wcześniej 1/2).
I już po tygodniu widać efekty - Uszatka delikatnie przytyła i sierść jest ładniejsza.

Zmiana na nosku - cały czas jeszcze smarujemy Surolanem, bo nastąpiło pogorszenie. Ale już teraz znów ładnie zarasta. Na wszelki wypadek została wysłana próbka w kierunku dermatofitów. Czekamy na odczyt po 21 dniach, bo po 10 dniach wyszedł wątpliwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cynamon

Post autor: Cynamon »

Zdrówka Uszatko :kiss:
Awatar użytkownika
kat

Niestety dermatofity - wynik pozytywny.
Ale ponieważ u Uszatki nie jest teraz za dobrze z jelitami, więc nie wchodzimy z Biocanem, żeby dodatkowo jej nie obciążać. Nadal smarujemy nosek Surolanem i wydaje się, że powoli wszystko ładnie zarasta.

A jelita - na usg wczoraj była widoczna jakaś zmiana... Może stan zapalny, może coś innego...
Mimo zwiększonej dawki sterydu nadal zdarzają się bardzo brzydkie kupy - luźne, śmierdzące i w kolorze od beżu do jasnego brązu... :(
W zasadzie, żeby mieć pewność co to jest, to należałoby otworzyć Uszatkę.
Ale w jej stanie to nie jest wskazane...
W zasadzie pozostaje nam kontrolowanie i leczenie objawowe...
Za dwa tyg. powtarzamy USG.
Wczoraj została jeszcze wysłana krew na specyficzną lipazę trzustkową, żeby upewnić się, czy to nie jest problem z samą trzustka, bo zmiana jest w jej okolicy.
Uszatka ma cały czas delikatnie podwyższoną zwykła lipazę, ale to może być z innego powodu niż sama trzustka.
Czekamy na wyniki...

A Uszatka ma raz lepsze, raz gorsze dni. Widać po niej, gdy czuje się gorzej, bo jest wtedy poddenerwowana, ma gorszy apetyt, chowa się - zdarza się to raz na kilka dni i trwa dzień lub dwa - zawsze wtedy w kuwecie jest brzydka kupa. Później następuje poprawa - wraca apetyt i lepsze samopoczucie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Niestety specyficzna lipaza trzustkowa jest za wysoka - 5,6 przy normie do 3,5.
Ale przyczyna niekoniecznie musi być w trzustce - podobno ta lipaza będzie wysoka również z powodu podawania sterydu, którego nie możemy odstawić, albo nawet z powodu samego IBD.

Dlatego od niedzieli weszliśmy z Metronidazolem 1/8 2 x dz.
W środę mamy kontrolę.

Na szczęście, jeśli chodzi o samopoczucie i apetyt, to oba lepsze...
Wdrożyłam też na kilka dni Bioprotect w paście, żeby uregulować trochę kał.
Ale podanie pasty Uszatce nie zawsze kończy się dobrze ;)
W piątek wypluła ją na narożnik - a pasta jest czarna i tłusta, a dzisiaj rano opluła łazienkę i mi też się dostało - nie zauważyłam, że chyba wytarła pyszczek w moje przedramię i poszłam tak do pracy ;)

Ponieważ pogoda sprzyja, to Uszatka nadal mnóstwo czasu spędza w ogrodzie, nawet jeszcze około północy nie za bardzo chce wracać do domu ;)

A tak Uszatka z pozostałymi kotami czeka, jak ja po drugiej stronie tej szyby szykuję dla nich kolację ;)

Obrazek
ODPOWIEDZ