Buka
Moderatorzy: Migotka, crestwood, airam, Rita
Re: Buka
Buka wyrasta nam po mału na sążne kocisko i trochę zaczynam się tym martwić
Ogólnie dostosowała się do klimatu reszty zwierzaków, jest bardzo spokojna, nie broi, nie niszczy mebli i nie wisi na firanach, chętnie korzysta z kocich sprzętów
Lubi spędzać czas w kupie z wszystkimi kotami w łóżku w sypialni, ale czasem też chętnie siedzi "u siebie" na szczycie drapaka, bo to jak dotąd jej ulubione miejsce i chyba wszyscy to zaakceptowali bez grymasów
Jedynym problemem tak naprawdę jest jej nieokiełznany apetyt :/ Gdy była kociakiem to zrzucałam to jej łakomstwo na trudne dzieciństwo i to, że rośnie, ale obecnie widać po niej, że dość mocno przytyła i to dość nagle. Chyba zgapiłam się w tym kociołku świąteczno-noworocznym i nie zauważyłam, kiedy ten cały bebzon jej wyrósł. Staram się teraz zwracać większą uwagę na to ile zjada, ale ciężko ją upilnować, bo nawet nie czeka aż zje swoje, tylko od razu robi rundkę po miskach reszty ekipy, bo może mają coś lepszego
Znalazłam ją nawet, gdy siedziała w psiej misce, podczas gdy pies się jej bezradnie przyglądał (pies jest z kolei niejadkiem...)
Podsumowując, wszystkie koty miały lekka nadwagę i schudły - to dobrze.
Buka wchłonęła to, co one zrzuciły - niedobrze
Pies nie umie walczyć o swoje - bez komentarza
Przy najbliższym odrobaku i zachipowaniu zrobię jej usg, bo może odezwały się jej jelita, chociaż jej zachowanie nie wskazuje na odchyły od normy, zobaczymy.

Podsumowując, wszystkie koty miały lekka nadwagę i schudły - to dobrze.
Buka wchłonęła to, co one zrzuciły - niedobrze
Pies nie umie walczyć o swoje - bez komentarza
Przy najbliższym odrobaku i zachipowaniu zrobię jej usg, bo może odezwały się jej jelita, chociaż jej zachowanie nie wskazuje na odchyły od normy, zobaczymy.
Re: Buka
Po wizycie u weta z usg okazało się, że Buka nie ma żadnych dolegliwości zdrowotnych, po prostu jest nieposkromionym łakomczuchem
Odchudzanie zaczęło działać, waga na razie spadła z 5,4 kg na 5,2 kg. Niewiele, ale od czegoś trzeba zacząć i oznacza to, że izolacja i pilnowanie, żeby nie wyjadała psu z miski działa
A i reszta kotów może w spokoju się najeść. Ogólnie zauważyłam, że odkąd jest na diecie to zrobiła się bardziej towarzyska, częściej przychodzi na głaskanie i chętniej podejmuje zabawę