Bipek vel Diesel

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Post autor: Kri »

Świetne są, zwłaszcza szary z białym noskiem :love:
:)
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

Robert A. Heinlein

http://www.ezopoznan.pl/
bukanor

Post autor: bukanor »

Młode i matka pojechały do siebie, stan kotów wrócił do normy, Diesel znów bezpiecznie wyleguje się na łóżku bez obaw, że coś małego zacznie po nim skakać....
cisza i spokój.
Tylko Winyl chodzi niespokojny jakby czegoś szukał, ale on był zawsze towarzyskim kotem i jutro się przyzwyczai na pewno i wszystko będzie po staremu. (mam nadzieję).
nie mam popdisu
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

No to kawał dobrej roboty odwalony. Brawo :brawo:

Robert A. Heinlein

bukanor

Witam,

Zwracam się z wielką prośbą o pomoc. Mianowicie od dwóch tygodni Diesel znaczy terytorium. Sika na co popadnie. W zasadzie nie robi nic innego, tylko znaczy. Nie śpi, nie je, znaczy.
Po kilka kropel, nie śmierdzi.
Jakiś czas temu zmieniłam kotom kuwetę, na taką z filtrem węglowym, full wypas,jedyne czego nie robi, to sama się nie sprząta. Myślałam, że moze mu się odmieniło i stwierdził, ze brzydka, wróciłam do starej - to nie to.

Od poczatku u niego zachowania związane z rują były obecne, sporadycznie budził się w nim kocur (miauczał, właził na WInyla), ale teraz to po prostu jakaś tragedia. Nie można go z oczu spuścić, bo zaraz na coś nasika.

Jestem zmuszona zamykać go w klatce kiedy wychodzę, gdyż zasikane jest wszystko, włącznie z rzeczami współlokatorów. Nie chcę zamykać go w klatce.

Pytanie mam do Kri, czy Diesel był sterylizowany, czy tylko kastrowany?? Bo może coś mu tam zostało i stąd problem??

(Syndrom urologiczny kotów też sprawdziłam, to nie to, zdrów jak ryba)

Kontaktowała się nawet z kocim bechawiorystą i w sumie powiedział mi to, co już sama sprawdziła. :cry:
nie mam popdisu
felinity

Post autor: felinity »

Ja bym stawiała na zwykłe zapalenie pęcherza albo cewki moczowej...
Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

miał zrobione badanie moczu i krwi ??

wygląda z opisu jakby bardzo się rozchorował i zatkał
im szybciej do weta tym lepiej
Obrazek
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

bukanor pisze: Pytanie mam do Kri, czy Diesel był sterylizowany, czy tylko kastrowany?? Bo może coś mu tam zostało i stąd problem??
Był wykastrowany - ma usunięte gonady męskie, znaczy jaja, więc nic mu nie powinno zostać. U samicy jest opcja, że jajniki "pouciekają" i usunięta zostanie tylko macica, ale u samca takiej opcji nie ma.

Leć do weta i badaj siki Diesla. I to bez zwłoki, bo pewnie go piecze i boli.

Robert A. Heinlein

Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Tak, to wygląda jak zapalenie pęcherza :roll: kuwetę omija, bo kojarzy się z bólem...
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
bukanor

Dzięki za rady, ale nie do końca chyba jasno napisałam.

Problemem nie jest że Diesel nie korzysta z kuwety, korzysta aż miło, ale oprócz tego sika na co popadnie. Normalnie się załatwia i dodatkowo zaczął znaczyć teren.

Do weta mogę podjechać dopiero w przyszłym tygodniu, ale do tego czasu potrzebuję jakiejś rady żeby nie utonąć w kocich... co tu dużo mówić - sikach.

Wczoraj poznaczył mi nowy materac na łóżku, i co najgorsze, dotychczas było to bezwonne, a od wczorej po prostu śmierdzi kocurem.

:(
nie mam popdisu
Awatar użytkownika
Morri

A przyłapałaś go kiedyś na gorącym uczynku? Bo znaczenie wygląda inaczej, niż siusianie...
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

To, ze korzysta z kuwety nie oznacza, że nie ma zapalenia pęcherza.
U mnie kotka pomimo zapalenia częściowo korzystała z kuwety a częściowo sikała w innych miejscach...
Awatar użytkownika
marinella

kat pisze:To, ze korzysta z kuwety nie oznacza, że nie ma zapalenia pęcherza.
U mnie kotka pomimo zapalenia częściowo korzystała z kuwety a częściowo sikała w innych miejscach...
dokładnie tak

im dłużej będziesz zwlekać z weterynarzem tym gorzej dla kota bo go to zwyczajnie boli
a im dłużej bedzie robił za kuwetą tym większa szansa ze po przeleczeniu wejdzie mu to w nawyk

mój kot tez jak chorował robił poza kuwete i do kuwety
częsciej trafiał do kuwety a był bardzo chory
Obrazek
Awatar użytkownika
marinella

bukanor pisze:Do weta mogę podjechać dopiero w przyszłym tygodniu, ale do tego czasu potrzebuję jakiejś rady żeby nie utonąć w kocich... co tu dużo mówić - sikach.
rada jest jedna, znajdz czas na weta w tym tygodniu
Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

marinella pisze:
bukanor pisze:Do weta mogę podjechać dopiero w przyszłym tygodniu, ale do tego czasu potrzebuję jakiejś rady żeby nie utonąć w kocich... co tu dużo mówić - sikach.
Dokładnie. Pęcherz mocno boli, a jeśli kot do tego ma struwity, to podobno jest to bardzo duży ból.
Awatar użytkownika
Morri

kat pisze:
marinella pisze:
Dokładnie. Pęcherz mocno boli, a jeśli kot do tego ma struwity, to podobno jest to bardzo duży ból.
poza tym, jeśli będziesz zwlekać zbyt długo, może się okazać, że dojdzie do powikłań, których nie będzie już można cofnąć - nie ma na co czekać!
ODPOWIEDZ