Bitwa pod Grunwaldem

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

Awatar użytkownika
moorland

Bitwa pod Grunwaldem

Post autor: moorland »

Piękne niedzielne popołudnie, które wolontariusze spędzają na zwykłych fundacyjnych i niefundacyjnych sprawach. Dociera do nas zgłoszenie o matce i trzech, kiepsko wyglądających maluchach, znalezionych na kompostowniku ogrodu domu jednorodzinnego na Grunwaldzie. Udajemy się na miejsce. Trochę czekania, główkowania, rozmyślania i w końcu zapada decyzja- kociaki są w tak złym stanie, że, pomimo krytycznego braku miejsc, przyjmujemy je do Fundacji.

I tak oto pod nasze skrzydła trafiły trzy niesamowite dziewczynki- Mirim, Jorka i Nerilka.

Na początku było bardzo, bardzo źle. Maluszki toczyło niedożywienie, koci katar, robaki, pchły i kleszcze. Dziewczynki były za małe i miały zły stan ogólny, więc nawet nie mogliśmy ich spryskać zwykłym fipronilem na pchły, bo nawet to mogło zagrażać ich życiu. Pozostało tylko na ten moment ręczne usuwanie wszystkich pasożytów zewnętrznych jakie tylko udało się nam wypatrzyć.

po 2 tygodniach można powiedzieć ze spokojem, że dziewczynkom w końcu już nic nie zagraża, nie mają temperatury, po odrobaczeniu nie są już męczone przez uporczywe biegunki, zaczęły samodzielnie jeść i pomimo zatkanego nosa i chorych oczu, dopisuje im humor. Nabrały ochoty i energii nie tylko do zabawy ale i do psot.

przez pierwszy tydzień dostawały serię 4 zastrzyków dziennie+ zakraplanie i przemywanie oczu co około 4 godziny, a jeszcze do pyszczka musiały przyjąć immunodol, lizynę i oczywiście jedzenie. Dziewczynki obecnie rozsmakowały się w surowym mięsku, oprócz tego ich dietę wspomaga mleko dla kociąt oraz RC convalescence.

Ciągle walczymy o oczka, bo źrenice Mirim nie reagują niestety na światło.

Mirim

Obrazek

Jorka

Obrazek

długowłosa Nerilka

Obrazek

Zapraszamy do oglądania ZDJĘĆ i FILMÓW.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez moorland, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
moorland

Tutaj jeszcze Mirim i jej słynne inklinacje do surowej wołowiny

Obrazek

i filmik na którym Mirim z radością zwędziła z deski do krojenia kawałek wołowiny i oczywiście nie zamierza go oddać bez walki

https://www.youtube.com/watch?v=CH55W_S ... wtWAiUm-DX
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

:: :: alez waleczny Kotek ::
nie mogę, Kot na mnie leży.
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

KOCHAM MIRIM :love: :love: :love: :love: :love: UWIELBIAM TAKIE DZIKI Z CHARAKTEREM no przepadłam :aaa: :aaa: :aaa:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Cotleone

Post autor: Cotleone »

Ja też uwielbiam charakterne koteczki :: Słodziaki :love:
Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett)
Awatar użytkownika
misiosoft

Post autor: misiosoft »

też mi się od razu skojarzyło,że będzie charakterna ;) trzymamy kciuki za zdrowie maluchów. a jak ich mama?
m_adzik

Post autor: m_adzik »

hit :: ::
Awatar użytkownika
moorland

tu jeszcze jeden filmik z zabawy Mirim na oparciu kanapy, ma wybitnie dobrą przyczepność.

https://www.youtube.com/watch?v=ogCe0Ji ... wtWAiUm-DX
Awatar użytkownika
kikin

laska jest boska :: :: ::

Nerilka bidok mały z tymi przepitymi ślipiami :palacz:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Nadira

Post autor: Nadira »

Łojeny, to pacanie łapką jest po prostu przeurocze XD :love:
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

No to mogę napisać, że najgorsze za nami:)))
Wszystkie oczka na swoich miejscach, widzące, w nieco innych kształtach - ale to dziewuszkom dodaje tylko uroku. Były momenty grozy - kiedy nagle Mirim obudziła się z bielmem, Nerilka miała całą powiekę czerwoną jak ogień na wierzchu, a Jorka zespół suchego oka, które - gdyby objaw nie ustąpił - należałoby zaszyć... Zadziałały jak zwykle cudowne mieszanki dra Dąbrowskiego:)

Koteczki są bardzo przyjazne człowiekowi i delikatne, nawet w ferworze walki z ludzkim palcem potrafią trzymać pazurki na wodzy, no chyba że traktują ludzia jako najwyższy z drapaków - no cóż, ja nie narzekam na pogodę, bo moje gołe nogi wzbudziłyby zapewne zainteresowanie - niekoniecznie takie, jakiego bym sobie życzyła;)

Jorka uwielbia wysokość - włazi mi nawet na głowę - dosłownie! (zresztą w przenośni też...) i wydaje sie być najmniej związana z siostrami; co ciekawe - jada tylko karmę suchą... No, ewentualnie wołowina ją skusi - ale bez szaleństw - 2, 3 gryzy - i człowiek jest fajniejszy:)

Obrazek

Mirim z kolei to taka narowista klaczka: skacze, bryka, wierzga, najbardziej nie lubi zakraplania oczu, jest najdrobniejsza, ale energię ma niespożytą:)

Obrazek

A Nerilka - no cóż - to mały potwór... Naprawdę wygląda jak kukułczątko - zupełnie niepodobna do sióstr, prawie dwa razy większa, no i taka niezgrabna;) Spadnie - oczywiście z hałasem, bo zawsze coś razem z Nią poleci, potknie się; no i ma nieograniczony apetyt...

Obrazek
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Wszystkie widzą??? Cudowna wiadomość :aniolek:
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

Wszystkie:)))))
Awatar użytkownika
kikin

:serce: :serce: :serce: :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
misiosoft

Post autor: misiosoft »

super że wszystkie oczka uratowane :)
ODPOWIEDZ