Wcale nie tak dawno i nie tak daleko temu było sobie miejsce, w którym żyły koty. Miejsce to było spokojne, pełne zieleni, a bytowali tam ludzie, którzy kotami się opiekowali i dbali, by miały co jeść, ale także o to, by były zdrowe i wysterylizowane. Trudno się zatem dziwić, że tamtejsze koty były ufne, kochające i wierzyły, że człowiek jest istotą dobrą i mądrą. Niestety, znalazł się tam osobnik, który ani dobry, ani mądry nie był, był natomiast okrutny, tchórzliwy i głupi, a krzywdę zwierząt uważał za rozrywkę. Jak każdy głupiec i tchórz nie umiał nawet spojrzeć swoim ofiarom w oczy, więc zabijał je trucizną...
Właśnie tam żyła Nimbla. Kotka, która głos i kroki człowieka jest w stanie usłyszeć przez drzwi, dwa korytarze i kondygnację schodów, która swoją tęsknotę za dotykiem ręki potrafi wyśpiewywać godzinami. Nie zna takich pojęć, jak "nieufność", "wycofanie", "strach przed człowiekiem", każdy dwunożny jest dla niej potencjalnym opiekunem i ukochanym przyjacielem... Czy mogliśmy ją wypuścić i zaryzykować, że spotka tego, którego spotkać nie powinna?..
_________________ A kim to jesteś, rzekł dumny lord, że muszę ci się kłaniać?
Jedynie kotem innej maści, takiego jestem zdania!
W płaszczu czerwonym albo złotym, lew zawsze ma pazury
Lecz moje równie ostre są i sięgną twojej skóry.
Nimbla jest mega miziakiem, zachowuje się jak kocię, zaczepia człowieka, łapie palce w łapki, próbuje niuplać palec jest bardzo ciekawska, nie usiedzi na kolanach głaskana - głaski są fajne, ale zaraz się kręci, wierci, patrzy co i kto jest obok
Ja przepadłam od pierwszego wejrzenia, mruknięcia i spojrzenia. Najchętniej bym na noc została z kotkiem w klatce. Jest piękna, bystra i ciekawska. Nie boi się innych kotów i ludzi. Po prostu mały słodki cudowny futrzak