Szczęsny

Nasi podopieczni, którzy odeszli...

Moderatorzy: crestwood, Migotka

Awatar użytkownika
Morri

Szczęsny

Post autor: Morri »

Szczęsny trafił do nas, kiedy jego karmicielka zauważyła, że kocur jest mocno przeziębiony i kicha krwią :(
Kocurek już nienajmłodszy, minimum 10-letni, po latach ulicznej tułaczki - wypadało więc zrobić kontrolne badania krwi. Nie wypadły dobrze :( Po kolejnych badaniach okazało się, że mimo pełnej miski, podawanych leków i opieki, wyniki się nie poprawiają. USG wykazało jakieś osady w pęcherzu, zmiany w okolicy prawej nerki (nowotwór lub powiększone węzły chlonne), ogniska zmian chorobowych w obrębie jelit. FIP nie zostało potwierdzone, ani wykluczone...
Tymczasem Szczęsny zaczął pomału oswajać się z człowiekiem - chętnie przyjmuje głaski, a nawet zaczyna barankować rękę...
Nie wiemy, jak dalej potoczą się jego losy... Czy ma jeszcze przed sobą kawałek życia.... Byłoby cudownie, gdyby nie musiał spędzać tego czasu w klatce....
Pozostaje tylko czekać na dom tymczasowy.... lub stały, któremu nie zabraknie cierpliwości, by poczekać, aż kocur zaufa człowiekowi, i odwagi, by nie przestraszył się ewentualnej choroby...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szczęsny na ZDJĘCIACH i FILMACH.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Morri, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

:serce:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Morri

Szczęsny dziś mnie zaskoczył :love:
https://youtu.be/PTdX-ajbmaI

Kot o tak inteligentnym wyrazie oczu, po prostu musiał dojść do wniosku, że człowiek jest jego przyjacielem, a nie wrogiem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Wow :)
Jak ja Go próbowałam głaskać, to trzymał dystans :shock:
Chitos

Post autor: Chitos »

Szczęsny to miziak! Ja co dyżur go miziam :)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez Chitos, łącznie zmieniany 1 raz.
tajga

Post autor: tajga »

Boże, jakie oczy,mądre, ostrożne, piękne
Awatar użytkownika
KrisButton

Post autor: KrisButton »

W piątek na badaniu USG, Szczęsny przeszedł wszystkie spokojne koty razem wzięte. Proces przygotowania (golenie brzuszka), badania głowicą usg, pobrania moczu i próbek do badania - co trwało dobre ponad pół godziny, On przeleżał prawie bez ruchu !!!!!!!!!! Nie wydał z siebie żadnego odgłosu żalu, nie wyrywał się, nie chciał nawet przewrócić się na brzuszek. Pierwszy raz widziałem tak spokojnego, kochanego Kota. On zasługuje na dobrego człowieka, który otoczy go takim spokojem i miłością, jak ten Kot potrafi dać z siebie.
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
Synuś, Dziczek,Maksima,Gacuś, Kajtuś P, Inka i Ibis w moim sercu i pamięci, na zawsze.
Awatar użytkownika
Morri

Kriss przeszkadza Szczęsnemu w jedzeniu ;)
https://youtu.be/fwBxFsIuu-A
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Morri

"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
einfach

Post autor: einfach »

oo jak mu dobrze ::
BEATA olag

Post autor: BEATA olag »

Proszę się nie wygłupiać przystojniaku. :good:
einfach

Post autor: einfach »

Trzymaj się, kocurku! :aniolek:
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Szczęsny odszedł za TM :cry:

Od wtorku był w szpitalu Pod Wieżami. Wyniki były coraz gorsze, ale wydawało się że walczy, bo lepiej się czuł. I zaczął jeść. Co prawda niewiele jadł, ale zawsze coś.
Wczoraj Go zabralam do siebie. Był słaby, ale zjadł parę chrupek i wypił trochę Convalescenta....
Był też niesamowicie miziasty i przytulal się do mnie. Mruczal i leżał u mnie na kolanach.
Jak Go bralam na ręce, to wtulal się w szyję.
Nie przypuszczalam, że tak się oswoi i zaufa człowiekowi.

Dzisiaj rano już nie chciał jeść... Podałam Mu leki zgodnie z zaleceniami. Dostał też kroplówke.
I po kroplówce było coraz gorzej. Już tylko leżał z rozciagnietymi łapkami i b. ciężko oddychal. Zaczął też piszczec, jakby czuł ból. Nie mogłam Go dotykać, bo wtedy popiskiwal. Dzisiaj też nie zrobił siku, mimo podanej kroplówki.
Nie chciałam czekać do rana, bo widziałam, że cierpi.

Wetka zrobiła sekcje - mnóstwo żółtego płynu, zmiany na wątrobie charakterystyczne dla FIP, prawa nerka bardzo zmieniona, serce w galarecie, płuca prawie bez pęcherzyków.
Wg wetki na 99 procent FIP...

Tak strasznie przykro...
Awatar użytkownika
saszka
Babcia Wierzba

Post autor: saszka »

Straszne :cry:
If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are. Style. That's what people remember.
Awatar użytkownika
agusiak

Post autor: agusiak »

Nie wiem co powiedzieć... :( Dobrze, że w tych ostatnich chwilach miał na chwilę tyle miłości... na pewno jest wdzięczny i teraz szczęśliwy, bez bólu za TM :cry:
ODPOWIEDZ