Astor i Cody - maluchy ze Szpitalnej

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

::
łapka w łapkę z Karmelem - Jemu też wystarczy fragment zabawki, by bawić się w najlepsze;)
Awatar użytkownika
kat

Post autor: kat »

Astor ostatnio uwielbia wskakiwać na kolana, opierać się łapkami na moim ramieniu i ocierać swoją główką o moja szyję. Potrafi się tak sama głaskać przez kilka minut ;)
Poza tym uwielbia leżeć na kolanach i być głaskana.
Cody tez jest wielkim miziakiem :) A jak się zaczyna Go głaskać, to włącza bardzo głośny traktor. I jest wtedy niesamowitym słodziakiem.

Zauważyłam, że od kiedy przeszłam na barfa u Astor i Codiego, Astor przestała być wiecznie głodna.
Wcześniej, za każdym razem, gdy tylko wchodziłam do kuchni, Astor przybiegała za mną i głośno miaucząc, domagała się choćby kilku chrupków.
Teraz raczej przychodzi za mną w celach towarzyskich, tzn. wskakuje na parapet, gdy jestem w kuchni i domaga się głaskania. Karmą między posiłkami nie jest zainteresowana.
Za to, gdy wyciągam dla Nich porcję barfa, od razu z Codim biegną pod drzwi łazienki i czekają, aż Ich wpuszczę do "stołówki" - są karmione osobno, żeby nie podjadały sobie nawzajem z Innymi kotami.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Cody od jakiegoś czasu uwielbia drapanie pod bródką.
Jak ja Go nie drapię, to sam się czochra np. o moje kolano, czy o kant szafki ;)
Spróbuję nagrać filmik, żeby pokazać, jak to wygląda.
A Astor nauczyła się zwracać na siebie uwagę. Np. jak siedzę na krześle, to wskakuje na parapet i kładzie swoją łapkę na moim ramieniu i czeka aż się do Niej odwrócę. Jak się odwrócę, to zaczyna się wtedy ocierać swoją głową o moją i daje całuski mokrym noskiem ;)
Są tak słodkie, że chyba nabawię się przez Nie cukrzycy ;)

A tutaj Astor w swoim ulubionym miejscu podczas porannej zabawy patyczkiem higienicznym ;)
Obrazek

I zadumana
Obrazek

Cody podczas zabawy - jak widać niewiele Mu potrzeba, żeby się dobrze bawić :)
Obrazek

Ciasne, ale własne pudełko ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Spróbowałam wprowadzić u Astor i Codiego mokrego Catz Finefooda z dziczyzną i chyba jednak nie powinny jeść gotowej karmy, bo u Astor pojawił się ziarniniak na podudziu.
Wcześniej dostawały tak po łyżeczce i nie było objawów, dlatego tydzień temu dostały dwa dni pod rząd taką karmę, ale niestety mamy objawy - ziarniniak zawsze pojawia się z kilkudniowym opóźnieniem.
Chyba, że jest to reakcja na żółtko jaja kurzego. Odważyłam się wprowadzić żółtko, bo akurat dostałam jaja od wiejskich kur, ale chyba nie będę więcej ryzykować.
Jajka są często składnikiem barfa, ale będziemy musieli sobie bez nich radzić.
Awatar użytkownika
kat

Doczytałam skład Catz Finefooda:

70% dziczyzna (składająca się z ok. 70% mięsa sercowego i mięśniowego, w tym ok. 2/3 mięsa i 1/3 serc; ok. 30% wątróbki), 24,45% woda, 3% ziemniaki, 2% borówka brusznica, 0,2% rozmaryn, 0,2% olej z kiełków pszenicy, 0,15% tauryna.

Chyba ten olej z kiełków pszenicy tak zadziałał, bo Astor ma alergię na pszenicę, że tez wcześniej nie wyłapałam, ze to olej z pszenicy :oops: ...
W testach natomiast wyszło, ze jajko nie uczula...
Awatar użytkownika
kat

Wczoraj zrobiłam kolejną mieszankę barfową.
Tym razem dzieciaki dostaną z nowych składników pstrąga.
Zobaczymy jaka będzie reakcja, teoretycznie w testach nie wyszła alergia ani na tłuste ani na chude ryby...
Ale namęczyłam się wczoraj z oddzielaniem mięsa od ości :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kat

Astor i Cody mieli wczoraj gości :)
I wygląda na to, że za jakieś dwa tygodnie... przeprowadzą się do domu stałego - po prawie dwóch latach pobytu u mnie :)
Będę bardzo tęsknić za tymi kochanymi szkrabami, ale własny domek to jest to, co Im się jak najbardziej należy!

Na razie Astor dostaje jeszcze Encortolon, ale już powoli zmniejszam dawkę, dlatego nie chcemy już teraz przenosić dzieciaków. No i przyszli opiekunowi muszą też mieć czas na przygotowanie i przemrożenie mieszanki barfowej dla Astor i Codiego :)
Natomiast przedwczoraj u Codiego wyczułam nad prawą tylną łapką niewielki guzek.
Wystraszyłam się, ale dzisiaj pani doktor stwierdziła, że jest to najprawdopodobniej zmiana po podaniu zastrzyku, nawet sprzed kilku miesięcy. Trzeba obserwować i gdyby zaczęła się powiększać, to wtedy trzeba zrobić biopsję, ale raczej nie jest to nic groźnego.

Prosimy o mnóstwo kciuków, żeby dzieci dobrze zniosły przeprowadzkę.
O Astor jestem spokojna, ale Cody raczej będzie zestresowany, bo On tylko u mnie w mieszkaniu czuje się pewnie.
Wczoraj podczas wizyty gości Astor była bardzo zaciekawiona, dała się wygłaskać przyszłym opiekunom, biegała za laserkiem i raczej nie wyglądała na zestresowaną obecnością gości. Natomiast Cody, gdy Go wzięłam na ręce, wszystkich osyczał i uciekł do swojej kryjówki :(
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

Wielkie kciuki za dzieciaki :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Będzie dobrze kat :hug: nie martw sie na zapas. Cody bedzie mial Astor przy sobie, we dwojke dadzą rade :ok:
nie mogę, Kot na mnie leży.
Awatar użytkownika
kotekmamrotek

Post autor: kotekmamrotek »

o kurcze - lepszego info byc nie mogło:)))))
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

A może Cody wszystkich zaskoczy? :) Przy przeprowadzce Kajtusia i Kai, stawiałam na to, że to Kaja będzie tą śmielszą, bo podczas PA dała się swojej Pani nawet wziąć na kolana, podczas, gdy Kajtuś obserwował ją tylko z daleka :) Tymczasem we własnym domu - totalne odwrócenie ról :)
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
BEATA olag

Post autor: BEATA olag »

trzymamy kciuki :serce:
tess
Kontakt:

Post autor: tess »

Potwierdzam :) Właśnie szykujemy dom na adopcję kolejnego dwupaku (mieszkają już z nami Jaime i Brienne). Gdyby ktoś był ciekaw ich historii, to jest w opisach zdjęć w tym albumie :)
https://www.facebook.com/anna.tess.gole ... 251&type=3

Akurat tak się złożyło, że ja i luby dostaliśmy podwyżki w tym samym czasie, na co zareagowaliśmy identycznie: czyli wreszcie stać nas na kolejnego kota! Zaczęliśmy przeglądać fejsowy profil, a tam zdjęcie Astor, która na dom czeka już dwa lata... Weszłam na forum i kurde, koci pokarmowi alergicy! A ja mam celiakię (więc zabójczy jest dla mnie gluten) i nietolerancję laktozy. Kto jak nie my ogarnie kota ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, skoro mamy wprawę z naszą własną dietą? :)

Astor dała się nam wygłaskać już przy pierwszym spotkaniu, a co do Cody'ego - jesteśmy dobrej myśli. Oswojenie Brienne zajęło nam niemal pół roku, ale teraz jest największym pieszczochem i miziakiem świata :)
Kocia mama Jaime'ego, Brienne i Odyna, wirtualna Astor (szczęśliwie wyadoptowanej) i Cody'ego :)
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

:D :D :D
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Kurciak

Post autor: Kurciak »

serce się raduje jak się czyta takie wiadomości :D
"friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly"
ODPOWIEDZ