Halka i Kaleson

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Kaleson łownym kotem jest i basta! Właśnie upolował ćmę! Kto boi się robactwa, tego Kaleson z pewnością wybawi z opresji ::
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Morri

Wielokrotnie mówiłam, że obok Halusi nie da się przejść obojętnie. Od razu zagaduje i na wszelkie sposoby usiłuje zwrócić na siebie uwagę :)
https://youtu.be/sL_8R9In6lg
Widać, że zadomowiła się u mnie na dobre. O ile wcześniej jakieś zabiegi pielęgnacyjne były przyjmowane przez nią z wyraźną dezaprobatą, którą manifestowała wywijając się od takiego na przykład przycina pazurków, o tyle teraz, nie ma z tym już żadnego problemu :)
Uspokoiła się też w relacjach z innymi kotami :) Jest o 1000 razy lepiej niż kiedyś :)
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
einfach

Post autor: einfach »

a jaka piękna :serce:
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

Ależ piękna! :shock:
Awatar użytkownika
Morri

Wyjechałam na kilka dni i już pierwszego wieczora brak mi Halki przytulajacej się do snu i Kalesona przyklejającego się do nóg na powitanie...
Awatar użytkownika
kikin

Post autor: kikin »

Morri pisze:Wyjechałam na kilka dni i już pierwszego wieczora brak mi Halki przytulajacej się do snu i Kalesona przyklejającego się do nóg na powitanie...
:hug:
Moje Tymczaski kochane :love: Lilianka, Della, Dakota, Alaska, Carlos, Santana, Sherlock, Watson, Koko, Bertil, Penelopa, Ebba, Alabama, Nebraska, Dastan, Tristan, Grafit, Kismet, Buffon, Bonucci, Okaka, Zaza, Tymek, Melisa, Fiesta
Awatar użytkownika
Morri

Halusia jest moją niekwestionowaną ulubienicą :love: trudno jej zrobić zdjęcie, bo wdzięczy się tak, że nie sposób złapać w kadrze proporcjonalnego kawałka kota :? Wystarczy do niej zagadać, a ona od razu odpowiada, gotowa na mizianki :) Jest też kotem cudownie nakolankowym, co objawia się na przykład tak:
https://youtu.be/nqzNUuPKZao
Kaleson jest nie mniejszym miziakem, ale mniej (lub inaczej) zabiega o względy człowieka - preferuje tańce między nogami, okraszonymi ocieraniem się o nie, a także sugestywnie wciskanie głowy w ludzką dłoń. Jest spolegliwy i nienachalny, jednak wdzięczny o każdy głask. Zawsze też pierwszy wita gości przy drzwiach :)
Nawet u weterynarza zachowuje spokój, a pociechy szuka w opiekunie :love:
https://youtu.be/-6jD7Y0PLp0
Awatar użytkownika
Morri

Zaliczyliśmy kontrolę u weta - Halusi coś sprawia ból w pyszczku, bo czasem zdarzy jej się pisnąć, jakby coś ją zakłuło w dziąsło. Okazało się, że za linią zębów z tyłu wyhodowała się spora nadżerka :( Poszedł więc zastrzyk przeciwzapalny w kuper i zobaczymy, co będzie dalej.
Przyznam szczerze, że od czasu, kiedy do nas trafiła, Halusia zrobiła ogromny postęp w znoszeniu wszelkich zabiegów wokół siebie :) Chyba po prostu potrzebowała nam zaufać :)
Awatar użytkownika
Morri

Kaleson wejdzie wszędzie i wszystko obada. Zachował dziecięcą ciekawość i dziecięcy sposób zabawy - na przykład uwielbia bawić się z firaną...
Obrazek
Mimo, że mam siatkę na balkonie, o zawał serca przyprawia mnie jego radosne bieganie po barierce :shock: Każde otwarcie szafy kończy się też Kalesonem w środku. Czasem otworzy sobie sam...
Obrazek
Z bardziej standardowych zamiłowań - wielkimi względami cieszy się kosz ze świeżym praniem, na którym można zostawić trochę sierści ;)
Obrazek

Nadżerka w pyszczku Halusi wygląda niestety gorzej niż wcześniej. Dziś znów byliśmy u weta :( Leki wdrożone, ale pobraliśmy też wymaz z ranki, by uzyskać więcej informacji, co tam się dzieje...

Już kiedyś pisałam, że Halka uwielbia wylegiwać się w torbach. Nieważne czyich ;)
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Renik0803

Post autor: Renik0803 »

Jak Halusia z pyszczkiem? U mojego Misiaczka (niestety już za TM) przy takiej nadżerce mój wet pobrał wycinek do badania histopatologicznego. Okazało się, że miał plazmocytarne zapalenie jamy ustnej. Oby u Halusi to nie było.
Pozdrawiam i mizianki dla Bielizny.
Awatar użytkownika
Morri

U Halusi niestety gorzej :( Przez pierwsze dni była poprawa, teraz znów przy jedzeniu odczuwa dyskomfort :( Jutro powinny być wyniki cytologii. Nadżerka znów wygląda źle, mimo antybiotyku i leku przeciwzapalnego. Spodziewam się więc, że coś w tym wymazie wyjdzie. Pytanie, co.

Na szczęście dolegliwość nie przeszkadza jej w codziennych aktywnościach ;)
Obrazek
lub braku aktywności ;)
Obrazek

Tymczasem u Kalesona - stabilizacja :)
https://youtu.be/hmpDRwJjRew
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 2:54 przez Morri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Morri

Z nadżerką Halki ciągle źle :( Cytologia wykazała obecność bakterii, więc teraz czas na wymaz.
Jako że mała zaczęła mieć problem nawet z jedzeniem, wdrożyliśmy mocniejszy lek. Na wyniki wymazu niestety przyjdzie poczekać jakiś tydzień :(
Ciekawe, że poza tą przypadłością Halce nic nie dolega - prezentuje się, jak zwykle, jak bóstwo i niezmiennie chętnie wskakuje na kolana....
Obrazek
Renik0803

Post autor: Renik0803 »

Mojemu Misiaczkowi dawałam zmiksowane jedzenie (taką papkę). Brałam go na kolana i trzymałam miseczkę pod bródką. Wtedy wszystko zjadał. Z podłogi nie bardzo mu szło.
Awatar użytkownika
catta

Post autor: catta »

Zdrówka dla Halci :hug: żeby

Oba, kot i pies, są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować. I o jedna cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic. [Erich Kastner]
Awatar użytkownika
Morri

Renik u Halki ta nadżerka jest usadowiona na łuku za zębami - problem jest przy połykaniu, przy mocniejszym otworzeniu pyszczka - np. ziewaniu.
ODPOWIEDZ