Kaleson ma zasadniczo cztery obszary zainteresowań:
1. zabawa - wędka, a w szczególności BIRD, w poszukiwaniu której potrafi wejść do szafy, w której zwykle ją chowamy
2. balkon, który symbolizuje w jego przypadku całe ZEWNĘTRZE mieszkania - Kali uwielbia uciekać na klatkę schodową (na szczęście mamy podwójne drzwi) i pierwszy waruje przy drzwiach, gdy tylko słyszy dzwonek lub domofon
3. woda kapiąca z wannowego kranu - nieustanny obiekt fascynacji, picie jeszcze nieopanowane, ale w fazie testów
4. noszenie na rękach kolami do góry
Zdrowotnie, Kali znów mnie martwi. W niedzielę zjadł nie jadany dotąd przysmak. W weekend też minął termin drugiego odrobaczenia, po ostatnim dwa tygodnie temu (niepowtórzone ze względu na zabieg Halki). W kuwecie pojawił się - oprócz kupy - przezroczysty śluz... Wiem na 100%, ze to jego...
Ostatnie ostrzykanie sterydem u Halusi działało dłużej niż za pierwszym razem. Ale od jakiegoś tygodnia stan dziąseł, mimo mycia zębów, zaczął gwałtownie się pogarszać. W czwartek już przygryzła sobie opuchniętą tkankę, co zawsze sygnalizuje okrzykiem bólu

w piątek skonsultowałam się jeszcze z dr Sobieralską, a w poniedziałek już byliśmy umówieni na usunięcie newralgicznych zębów. Wet potraktował sprawę oszczędnie, usuwając tylko trzonowce. Zmiana jest spektakularna. Pierwszy raz od miesięcy Hala normalnie je mięso.... Żałuję, że wcześniej się na to nie zdecydowałam
Halusia jest kotem niezwykłym. Łatwo poznać, gdy coś jej dolega, bo szuka wtedy ratunku u człowieka. Z niedzieli na poniedziałek przespała ze mną całą noc. Wtulona. Po narkozie, dochodząc do siebie - to samo - cały czas na kolanach, przytrzymując się łapkami, byle być bliżej...