Daenerys, Viseria, Rhaega i Dragon
Moderatorzy: airam, crestwood, Rita, Migotka
Dragon spakował dzisiaj walizeczkę i pojechał do domu stałego. Nowi rodzice długo go wyczekali i przygotowali się na młodego wzorowo. Mamy pewność, że będzie mu tam dobrze <3 Przed nim jeszcze socjalizacja z kocią siostrą, trzymajcie za proces kciuki. W nowym miejscu początkowo był nieśmiały i nie chciał zejść Asi z kolan, ale finalnie zaczął zwiedzać przygotowany dla niego pokój.
Tymczasem Dragon nieoczekiwanie rozkochał mnie w sobie całkowicie i mam trochę złamane serduszko. Będzie mi brakować tego przekochanego, gadatliwego głupola.
Tymczasem Dragon nieoczekiwanie rozkochał mnie w sobie całkowicie i mam trochę złamane serduszko. Będzie mi brakować tego przekochanego, gadatliwego głupola.
"Świat się kręci i kręci i kręci. Ponieważ kot."
Ponieważ kot Jacek Dukaj
Ponieważ kot Jacek Dukaj
Niedawno Daenerys i Viseria przeszły kontrolę stomatologiczną. U Daenerys nie stwierdzono oznak zapalenia a dziąsła po usuwaniu ząbków ładnie się zagoiły. U Viserki nadal mamy lekkie zapalenie, więc za 3 miesiące czeka nas kolejna kontrola. U obu kocich dam kontynuujemy szczotkowanie specjalną pastą.
Jutro Viserke czeka kontrolne USG i RTG jamy brzusznej ze względu na ostatnio pogorszony apetyt.
Jutro Viserke czeka kontrolne USG i RTG jamy brzusznej ze względu na ostatnio pogorszony apetyt.
Viserka w tym tygodniu przeszła kontrolę u weterynarza w tym badanie USG i RTG.Z apetytem u Viserki ostatnio bywało różnie, stąd też decyzja aby dmuchać na zimne i sprawdzić czy małej coś nie dolega
.

W poniedziałek Viseria odbyła aż 2 wizyty w gabinecie weterynaryjnym jednego dnia co nie spotkało się z jej zadowoleniem
. Rano została pobrana krew do badań oraz zostało przeprowadzone szczegółowe USG, które wykazało pogrubienie ściany jelita oraz podejrzenie ciała obcego w nim. Z tego względu podano jej też kontrast z zaleceniem wykonania RTG tego samego dnia wieczorem. Kicia zniosła te zabiegi dzielnie choć była wyraźnie zestresowana. Zdjęcie RTG nie wykazało obecności ciała obcego ani innych nieprawidłowości, a Pani Doktor zaleciła zastosowanie preparatu Nexgard Combo na odrobaczenie u Viserii oraz jej mamy Daenerys oraz wykonanie badań próbki kału z 3 dni celem wykluczenia zakażenia pierwotniakami. Badania krwi nie wykazały znaczących nieprawidłowości.
Viseria nie przyjęła podwójnej wycieczki jednego dnia zbyt dobrze i o ile po porannej wizycie zjadła swoje późne śniadanko ze smakiem, o tyle po wieczornej wizycie i następnego dnia odmówiła nam jedzonka i pogardziła częściowo nawet smaczkami
Musieliśmy u małej wprowadzić mocniejszy lek uspokajający, który również działa dobrze na apetyt i na szczęście Viserka zaczęła znowu zjadać swoje posiłki.
Na ten moment czekamy jeszcze na wyniki badań kału.
https://youtu.be/wVnCLoZFO-I?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_
https://youtu.be/VmsTImghQhc?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_

W poniedziałek Viseria odbyła aż 2 wizyty w gabinecie weterynaryjnym jednego dnia co nie spotkało się z jej zadowoleniem

Viseria nie przyjęła podwójnej wycieczki jednego dnia zbyt dobrze i o ile po porannej wizycie zjadła swoje późne śniadanko ze smakiem, o tyle po wieczornej wizycie i następnego dnia odmówiła nam jedzonka i pogardziła częściowo nawet smaczkami

Na ten moment czekamy jeszcze na wyniki badań kału.
https://youtu.be/wVnCLoZFO-I?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_
https://youtu.be/VmsTImghQhc?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_
Daenerys, ach Daenerys pięknie się otwiera przed swoimi opiekunami. Mizianki po brzuszku są coraz częściej akceptowane, choć nie na długo. Sami spójrzcie
https://youtu.be/1dTFYVS0DvA?list=PLlNv ... 6r7Tcl__WL
Daenerys polubiła też wyczesywanie o którym Viserka nie chce nawet słyszeć.
https://youtu.be/pHEp_gTAfoU?list=PLlNv ... 6r7Tcl__WL

https://youtu.be/1dTFYVS0DvA?list=PLlNv ... 6r7Tcl__WL
Daenerys polubiła też wyczesywanie o którym Viserka nie chce nawet słyszeć.
https://youtu.be/pHEp_gTAfoU?list=PLlNv ... 6r7Tcl__WL
Viseria odbyła niedawno kontrolę u weterynarza. Po ostatnich problemach jelitkowych nie ma już śladu, nasza mała smoczyca nie musi już więc przyjmować leków za którymi niezbyt przepadała. Pozostajemy jedynie przy podawaniu flory activ jako suplement. Apetyt również powrócił ze zdwojoną siłą i mała ładnie zjada swoje posiłki. Nieco gorzej mają się Viserkowe dziąsła, zapalenie nad siekaczami znowu jest bardziej widoczne. Wdrożyliśmy więc preparat Stomaferin i kontynuujemy codziennie mycie ząbków.
Viserka chce wam się pochwalić swoimi postępami socjalizacyjnymi
Chętnie ociera się o nogi i twarz człowieka, jedynie wyciągnięta ręka nadal wzbudza u niej lęk i reaguje wtedy ostrzegawczym syczeniem. Jednakże chętnie przyjmuje głaski od człowieka, jeśli uzna, że czuje się bezpiecznie. Coraz częściej pozwala nam też posłuchać swojego mruczenia.
Lato trwa a niezmiennie ulubionym miejscem Viserki pozostaje balkon, zwłaszcza wieczorami

Viserka chce wam się pochwalić swoimi postępami socjalizacyjnymi

Chętnie ociera się o nogi i twarz człowieka, jedynie wyciągnięta ręka nadal wzbudza u niej lęk i reaguje wtedy ostrzegawczym syczeniem. Jednakże chętnie przyjmuje głaski od człowieka, jeśli uzna, że czuje się bezpiecznie. Coraz częściej pozwala nam też posłuchać swojego mruczenia.
Lato trwa a niezmiennie ulubionym miejscem Viserki pozostaje balkon, zwłaszcza wieczorami

Problemy jelitkowe Viserii i Daenerys zbiegły się ze sobą w lipcu, choć były zupełnie różne. Daenerys przyplątało się zatwardzenie wynikające prawdopodobnie z zakłaczenia. Po wdrożeniu leków problem na szczęście ustąpił, ale Daenerys przyjmuje jeszcze Anti hairball w celu pozbycia się zalegających kłaczków.
Lato upływa Daenerys podobnie jak Viserii, przebywa dużo na balkonie i wygrzewa się w słońcu. Przyjęła nową rutynę i co ranek przychodzi do łóżka poleżeć trochę ze swoimi ludźmi zanim wstaną. Dużo barankuje i domaga się głasków co bardzo nas cieszy

Lato upływa Daenerys podobnie jak Viserii, przebywa dużo na balkonie i wygrzewa się w słońcu. Przyjęła nową rutynę i co ranek przychodzi do łóżka poleżeć trochę ze swoimi ludźmi zanim wstaną. Dużo barankuje i domaga się głasków co bardzo nas cieszy

Balkon, ach balkon. To Smoczyce kochają najbardziej. O każdej porze dnia, aczkolwiek wieczór jest zdecydowanie ulubioną porą, gdy temperatura już bardziej przyjazna. Viseria nie odpuści żadnemu owadowi, który odważy się wlecieć na jej teren i gotowa jest testować wytrzymałość osiatkowania niczym Spiderman oraz taranować warzywa swoich opiekunów
Daenerys preferuje bardziej bierny tryb obserwacji i odpoczynku, przejmuje funkcję osiedlowego monitoringu i sprawdza czy wszystko jest jak należy
a więc lato trwaj, jesieni bądź ciepła by Smoczyce jak najdłużej mogły korzystać z uroków balkonu
https://youtu.be/S_o33TZWsIg?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_

Daenerys preferuje bardziej bierny tryb obserwacji i odpoczynku, przejmuje funkcję osiedlowego monitoringu i sprawdza czy wszystko jest jak należy

a więc lato trwaj, jesieni bądź ciepła by Smoczyce jak najdłużej mogły korzystać z uroków balkonu

https://youtu.be/S_o33TZWsIg?list=PLlNv ... uu5vpwI_y_
Dziś Viserka naskrobała w swoim dzienniczku pazurkiem następującą notatkę.
"Tymczasowi ludzie od rana zaczęli wynosić różne rzeczy z mieszkania, coś się święci. Pewnie znowu gdzieś jadą i przyjdzie jakaś ciotka myć zęby
Moja mama Daenerys pozostała niewzruszona i ucinała sobie drzemki, jednak ja postanowiłam profilaktycznie schować się za kanapą oraz wykazać mniejszy apetyt przy śniadanku.
Potem wszystko się jednak uspokoiło, uff fałszywy alarm. Obiadek zjadłam już ze smakiem, pobawiłam się. Po poludniu tymczasowi ludzie jednak się spakowali i pojechali, nie wiadomo na jak długo
Nie żebym była do nich przywiązana, co to to nie!"
Nie martw się Viserku, za 2 dni Twój"ulubiony" tymczasowy człowiek do mycia zębów wróci

"Tymczasowi ludzie od rana zaczęli wynosić różne rzeczy z mieszkania, coś się święci. Pewnie znowu gdzieś jadą i przyjdzie jakaś ciotka myć zęby

Potem wszystko się jednak uspokoiło, uff fałszywy alarm. Obiadek zjadłam już ze smakiem, pobawiłam się. Po poludniu tymczasowi ludzie jednak się spakowali i pojechali, nie wiadomo na jak długo

Nie żebym była do nich przywiązana, co to to nie!"
Nie martw się Viserku, za 2 dni Twój"ulubiony" tymczasowy człowiek do mycia zębów wróci

Dziewczyny ogólnie dobrze zniosły naszą nieobecność, miały lepszy apetyt niż zwykle w trakcie naszych wyjazdów. Póki co wrócił do nich tylko jeden tymczasowy opiekun, ja pozostaję nieobecna. Viserka wykazała zainteresowanie, gdy usłyszała mnie w głośniku w telefonie i zaczęła mnie szukać. Pozwala mi to miec nadzieję, że zajmuję jakieś honorowe miejsce w jej serduszku
W przyszłym tygodniu ponownie Smoczyce będą korzystać z opieki dochodzącej. Tym razem jednak zamiast niekociastego wujka, u którego miały taryfę ulgową, na horyzoncie pojawi się ciotka od mycia zębów, gdyż zdecydowanie nie chcemy rozwoju zapalenia dziąseł

W przyszłym tygodniu ponownie Smoczyce będą korzystać z opieki dochodzącej. Tym razem jednak zamiast niekociastego wujka, u którego miały taryfę ulgową, na horyzoncie pojawi się ciotka od mycia zębów, gdyż zdecydowanie nie chcemy rozwoju zapalenia dziąseł

W październiku dom tymczasowy odnotował rewoluzje żołądkowe u Smoczyc. Kilka razy miała miejsce biegunka i wymioty, niestety znajdowane zawsze rano lub po powrocie z pracy. W związku z czym ciężko namierzyć winowajcę i ustalić czy problem dotyczy tylko jednej kotki czy obu.
Jednocześnie apetyt dopisywał, ogólne samopoczucie i chęci do zabawy również
Ostatecznie Daenerys została przyłapana na wymiotach i pojechała na kontrolę weterynaryjną z USG. Nie odnotowano zapalenia jednak stan jelit wskazywał na to, że dzieje się coś niedobrego i prawdopodobnie obecna karma Smoczycom nie służy.
Smoczyce więc testują obecnie nową karmę z John Dog o smaku królika, apetyt niezmiennie im dopisuje a my z zadowoleniem obserwujemy, że problem biegunek i wymiotów od zmiany diety nie powrócił.
Jeśli nie pojawią się żadne komplikacje to kolejna kontrola czeka Smoczyce w grudniu przy okazji szczepienia.
Jednocześnie apetyt dopisywał, ogólne samopoczucie i chęci do zabawy również

Ostatecznie Daenerys została przyłapana na wymiotach i pojechała na kontrolę weterynaryjną z USG. Nie odnotowano zapalenia jednak stan jelit wskazywał na to, że dzieje się coś niedobrego i prawdopodobnie obecna karma Smoczycom nie służy.
Smoczyce więc testują obecnie nową karmę z John Dog o smaku królika, apetyt niezmiennie im dopisuje a my z zadowoleniem obserwujemy, że problem biegunek i wymiotów od zmiany diety nie powrócił.
Jeśli nie pojawią się żadne komplikacje to kolejna kontrola czeka Smoczyce w grudniu przy okazji szczepienia.