MIA

Nasi podopieczni, którzy odeszli...

Moderatorzy: crestwood, Migotka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdalena

MIA

Post autor: Magdalena »

Miałam dziś Wam przedstawić Mię, 8 tygodniowe kocie dziecko, które zabrałam w sobotę 21.09 z Nysy jako jedną z trójki kotów uratowanych z terenów powodziowych.

Jednak ten wątek będzie pożegnaniem mojej małej walecznej Mii...

Mia ujęła moje serce już od pierwszego spotkania. Leżała taka słabiutka w klatce, jeszcze trochę ubrudzona przejściami powodzi, z oczkami zalepionymi ropą – takie maleństwo, białe nieszczęście. Pierwsze badanie wykazało problemy z serduszkiem, wskazując na konieczność wizyty u specjalisty. Mimo to, wiedziałam już, że Mia zostanie z nami.

Obrazek

Obrazek

Diagnoza potwierdziła najgorsze – ubytek międzykomorowy serca. Było jasne, że jej czas na tym świecie jest ograniczony. Nie sądziłam jednak, że będzie aż tak krótki..

Obrazek

Mieliśmy zaledwie tydzień.. Przez te siedem dni, które spędziliśmy razem, Mia rozświetlała nasz dom swoją niepowtarzalną osobowością.Mia była naszym światełkiem, tak ciekawa świata, delikatna, a zarazem odważna w poznawaniu otoczenia. Mruczała cicho, wtulając się w nas, jakby szukała ciepła i bezpieczeństwa, zaufała nam.. a ja nie mogłam jej uratować..

Obrazek

Za każdym razem, gdy tracę kota, tracę wraz z nim część swojego serca.

Dano nam tylko 7 dni..

Tydzień, który był zbyt krótki, by wypełnić jej życie wszystkim, co chciałam jej dać. Los dał nam za mało czasu by ją kochać jeszcze mocniej. Tak wiele chciałam jej wynagrodzić, tak wiele pokazać.. niestety.. światełko nasze zgasło..

Maleńką Mię na starcie życia pokonała pauleukopenia ;(
Wraz z wadą serca i ogólnym stanem zdrowia małej nie mieliśmy szansy by uratować jej delikatne życie.

Obrazek

Mój mały płatku śniegu pamiętaj, że od pierwszej chwili byłaś nasza, już Cię kochałam 💔

Obrazek

"Cicho, cichuteńko na mięciutkich łapkach
Skrada się, podpełza Kocia Śmierć znienacka,
Cicho, cichuteńko, spod ziemi wyrasta
„Zabieram ci Kota, człowieku i basta!”

Kot nawet nie ma czasu na pożegnanie,
Wiec pozostawia napoczęte śniadanie
Wody w miseczce oddechem już nie zmąci
Nie zdąży łapką, swej piłeczki trącić

(...)

Kotku....

Jeśli musisz odejść - odejdź, lecz nie proś mnie wcale o zgodę, bo nigdy nie zniosę Twej straty.
W sercu miejsce ogrodzę, posadzę w nim kwiaty.
Będę się tam spotykać z Twych oczu wspomnieniem
Będę tęsknić za Twym dotykiem, mruczeniem."

Obrazek

..

"Koty nigdy nie umierają, ich duch zawsze zostaje przy człowieku, który je kochał. "

Obrazek
Awatar użytkownika
Cotleone

Post autor: Cotleone »

:cry:
Mruczenie jest bardzo ważne. Mruczenie wygrywa za każdym razem. (T. Pratchett)
Awatar użytkownika
Zana

Post autor: Zana »

To takie przykre. Bardzo współczuję :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Migotka

Post autor: Migotka »

Serce pęka :(
Awatar użytkownika
Niebieska

Post autor: Niebieska »

:(
Awatar użytkownika
Magdalena

Post autor: Magdalena »

Mia była naszą śnieżynką.. fakt, że odeszła tak szybko zanim poznała czym jest bezpieczny, ciepły dom jest po prostu niesprawiedliwe... mam nadzieję, że przez ten tydzień u nas czuła się kochana </3

W tym roku za wiele istnień zostało utraconych, a ona była najmłodszym moim podopiecznym.. tak niewinnym :(
Awatar użytkownika
KrisButton

Post autor: KrisButton »

:( :cry:
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
Synuś, Dziczek,Maksima,Gacuś, Kajtuś P, Inka i Ibis w moim sercu i pamięci, na zawsze.
ODPOWIEDZ