4 miauczydła z Koziegłów :)

Nasi podopieczni szczęśliwie wyadoptowani :)

Moderatorzy: crestwood, Migotka

Zablokowany
jowanka

Post autor: jowanka »

ryłam w necie szukając podobnych przypadków i wyszło, ze to problemy neurologiczne po pp ciążowym które uszkadza - trwale móżdżek kociątku,
wyświetla się po kilku miesiącach
może się pogarszać albo nie
janka koziegłowianka
Awatar użytkownika
gosiak
Kontakt:

Post autor: gosiak »

Jakie objawy dokładnie ma ten kotek? Moja mama ma kotkę z "niezbornością ruchową" też podejrzewano, że to powikłania po pp. Ta koteczka może się ruszać, jest dość sprawna i samodzielna, tylko nie skacze za wysoko i dupka jej się lekko chwieje przy chodzeniu, przy bieganiu się przewraca. Kicia ma teraz 5 lat przeżyte w zdrowiu, także to nie jest wyrok.
Na początku też myśleliśmy, że to taka kocięca nieporadność. Niestety w naszych polskich warunkach nie ma za bardzo jak diagnozować i leczyć takich przypadków. My stwierdziliśmy, że dalsze tułanie się po lecznicach nie ma sensu, bo nic mądrego nikt nie wymyślił w tym temacie - nie ma odpowiedniego sprzętu i - przepraszam że to powiem, ale taka jest prawa - ludzi dostatecznie "mądrych". Większość wetów jest kształcona ogólnie i w takich trudniejszych przypadkach wymiękają... Powiem szczerze, że nie wiem, czy ktokolwiek będzie Wam mógł postawić jakąś w miarę pewną diagnozę, ale może akurat.
EDIT pisałam na szybko i nie zauważyłam, że opisałaś objawy. U Pysi od początku występowała jak to określają "niezborność ruchowa" - dupkę jej zarzuca przy bieganiu, czasem upada, chodzi raczej prosto, ale dupka jakby nie nadąża za przodem, nie skacze, na fotel jest wstanie wejść, ale robi taki fajny ślizg :wink: załatwianie się i te sprawy w normie. Miała robione m.in. bolesne zastrzyki chyba z wit. B, ale nic jej nie pomagało. Mam nadzieję, że ta kicia też będzie mogła normalnie funkcjonować.
Obrazek
jowanka

nie wyobrażam sobie podawania Mijce zastrzyków, strasznie się wyrywała przy szczepieniu a wit.b to bolesne przeżycie. tabsy wypluwa, możemy mieć problem :roll:
na miau znalazłam wpis od kogoś komu kotek tez tak chorował z listą leków od weta
wklejam : wit. B1 - 3 tabl. dziennie
- Rutinoscorbin - 2 tabl. dziennie
- Calcium Dobesilate - 2xdz. po 1/4 tabl.
- Tolfedine - 1/4 tabl. co 48 h
to ostatnie dostawała moja ś.p. kitka z chorym kręgosłupem i problemami z chodzeniem
zobaczymy, dr Konieczny miał już takie przypadki, nie będzie nam kitu wciskał, :ban: zrobimy niezbędne badania, obejrzy jej uszka i oczka (śmieszne ma takie wytrzeszcze, to też może być objaw, cholera)
byleby gorzej nie było niż jest, najwyżej będzie się gibała fujara po kątach
janka koziegłowianka
jowanka

wklejam linka na kotka Barnabę, poczytaj, jest nas więcej
http://www.wielun.fora.pl/zywienie-zdro ... e,883.html
janka koziegłowianka
jowanka

tych wpisów z miau nie mogę odszukać ale były jakieś linki na you tube - chore kotki czy cuś, takie dwie kitki próbujące utrzymać równowagę, makabryczne ale też dają se radę, ktoś je adoptował, chyba z w-wy
janka koziegłowianka
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Post autor: Kri »

Rozmawiałam dziś z weterynarzem,
mówił, że zdecydowana większość kotek, które przechodzą pp będąc w ciąży roni.
I powikłania po pp nie dotykają tylko jednego płodu.
Może to raczej uraz neurologiczny.
Może skądś spadła jak sę ganiali po domu albo coś...

Koniecznie powiedz u weta, że oba Twoje koty są z jednego miotu.
:)
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

Robert A. Heinlein

http://www.ezopoznan.pl/
Awatar użytkownika
gosiak
Kontakt:

Post autor: gosiak »

Nie wiem jak to jest z tymi powikłaniami po pp, ale Pysia też jako jedyna z miotu ma takie problemy... Może to jakaś inna przypadłość, ale tak jak już wcześniej pisałam byliśmy u kilku wetów i żaden nic nie potrafił stwierdzić z dość dużym prawdopodobieństwem. Może coś pomogłaby tomografia, ale chyba najbliższy taki sprzęt dla zwierząt mają w W-wie.
Sprawdźcie jeszcze wątek zapalenia ucha lub uszkodzenia błony bębenkowej, daje podobne objawy - zataczanie, problem z utrzymaniem równowagi, etc. Też mieliśmy kota, który nagle zaczął się zataczać i przestał trzymać pion, okazało się, że to zapalenie ucha i 3 tyg. antybiotyków pomogło.
Zastrzyki z wit.B są chyba faktycznie bardzo bolesne, bo Pysia tak się darła, że psy w poczekalni chowały się pod krzesła.
Obrazek
jowanka

Krychna nie do końca tak jest jak mówi ten wet, wkleję co znalazłam, zajrzyjcie pod linka z miau, na szczęście Mia jest w dużo lepszym stanie :) , może mamunia złapała pp pod koniec ciąży? może Marlon biedunia tego nie przetrzymał a Mijeczka jakoś daje radę? Zizu w ogóle jest silny, pewno miał :wink: innego tatkę

Wirus ten ma zdolność przenikania przez łożysko i nie dopuszcza do rozwoju móżdżku u płodu - narząd ten jest odpowiedzialny m.in. za zmysł równowagi i koordynację ruchową.
Kocięta często nie są w stanie normalnie się poruszać, zataczają się i potykają, głowa kiwa się im na boki, dlatego w najlepszym razie mają wielkie trudności z pobieraniem pokarmu.
Zwierzęta te najczęściej usypia się - pozostawianie ich przy życiu jest lekko kontrowersyjne - nigdy nie będą w pełni sprawne, będą miały w najlepszym razie poważne kłopoty z koordynacja ruchową, nie dla nich będą skoki po meblach i gonitwy.

Niedługo też będziemy szukać stałego domku dla naszego upośledzonego tymczaska, Kręciołka. Cudowne stworzenie, mruczy i się łasi. Prawdopodobnie po panleukopenii (u matki) ma niedorozwój móżdżku, co objawia się niewielkim brakiem koordynacji ruchów oraz kręceniem się w kółko, gdy jest podekscytowany

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... u&start=30
janka koziegłowianka
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Też znalazłam ten artykuł.

W wielu miejscach piszą, że mogą koty z tym żyć.
Tak myślę, że skoro
jowanka pisze:poza tym w porzo, ganiają się, tłuką,
to chyba nie jest z nią tak źle.

Dobra, nie ma co gdybolić, trzeba zaczekać na mądrości weta i wyniki badań.
Trzymam kciuki moooocno.
I zaklinam żeby to jednak było zapalenie ucha albo coś odwracalnego.

Robert A. Heinlein

jowanka

tak se myślę, ze przy chorym uszku to by się drapała albo co i pewnie nie dała by się tarmosić ani nam ani Zizuchowi, który ją wylizuje, gryzie itp
janka koziegłowianka
jowanka

no już po. :roll: to powikłania po kontakcie z pp. wyniki badań są ok, widać po nich że przeszła/jeszcze przechodzi stan zapalny, nerki zdrowe, wątroba też, uszy w porzo, oczka także. dostała 2 zastrzyki w dupkę, steryda i coś jeszcze. mamy podjechać co najmniej 2 razy na strzała z wit.b. i zobaczymy co z tego wyniknie. może mieć jakieś tam wirusy o tajemniczych nazwach ale to się sprawdzi potem - jeśli status quo sie nie utrzyma. a czy Zizu będzie też chorował to nie wiada :?
bardzo była dzielna przy pobieraniu krwi - tzn darła się i wyrywała ale wszyscy 4 osoby -ocaleli :wink:
waży 2,85
janka koziegłowianka
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Dobrze, że nie jest źle.
Trzeba wymodlić utrzymanie takiego stanu.
Ja tam wierzę, że będzie dobrze!!!
Nie po to się maluchy życia tak trzymały żeby teraz się poddawać,
a wywrotka raz na jakiś czas każdemu się zdarza :twisted:

Zatem rutinoscorbin, witaminka B i do przodu!!!

Odzywajcie się na bieżąco co i jaki. Kissss :jebanewalentynki: :jebanewalentynki: :jebanewalentynki:

Robert A. Heinlein

jowanka

no i kolejny kłopot :(
Mia ma zmatowiałe jedno oczka, od wczorajszego wieczora, a dziś niedziela i z wetem problem :roll:
a trzęsie się coraz bardziej, malutka :cry:
wyć się chce...
janka koziegłowianka
Awatar użytkownika
fuerstathos

Post autor: fuerstathos »

jowanka pisze:no i kolejny kłopot :(
Mia ma zmatowiałe jedno oczka, od wczorajszego wieczora, a dziś niedziela i z wetem problem :roll:
a trzęsie się coraz bardziej, malutka :cry:
wyć się chce...
bidulka :(
niestety takie rzeczy zawsze dzieją się w niedzielę... :(
do jakiego weta chodzicie?
Obrazek
jowanka

byliśmy na Naramowickiej ale znowu problem z wetem , szkoda gadac a i tak go dzis nie ma, nie wiemy czy jechać tam z nią dziś czy jutro do ż.s. uderzyć ale jowan ma popołudniówkę a krychna na eskę nie odpowiada....
janka koziegłowianka
Zablokowany