Żywienie kotów (karmy, BARF)

Chcesz poplotkować o kotach? Pochwalić się swoim futrem? Masz jakieś pytania do naszej Fundacji? Zajrzyj!

Moderatorzy: Rita, Migotka

Awatar użytkownika
Villemo7

Post autor: Villemo7 »

Jako przeciwwagę podam zatem, że 3 dni temu zmarł Meow - najgrubszy kot świata. Zwykły dachowiec, który ważył (uwaga, uwaga!) 18 kg. Oczywiście żył w Stanach. Był swego rodzaju celebrytą, maskotką Amerykanów (znanych skądinąd z otyłości).
Kot miał zaledwie 2 lata i zmarł na.. atak serca.

Obrazek

http://content.usatoday.com/communities ... 6uz3rOMm88
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
Awatar użytkownika
Kri
Kontakt:

Post autor: Kri »

Straszne!
:)
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą,
a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

Robert A. Heinlein

http://www.ezopoznan.pl/
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

"opiekunowie" powinni zostać ukarani!
Awatar użytkownika
tosiowa

Post autor: tosiowa »

A ja z innej beczki.
Od dłuższego czasu daję Tośce suchą karmę Acana Grassland. I zauważyłam, że jakby jej się znudziła. Mniej jej je ale też mniej pije. czy mam się martwić? No i czy mogę w ramach odświeżenia podać jej przez jakiś czas inną suchą karmę a później znowu wrócić do Acany? Poradźcie.

A swoją drogą, mój kolega który ma dwa koty kiedyś karmił je drogimi karmami, a teraz z powodów finansowych karmi je zwykłym whiskasem, a koty jedzą na potęgę i mnóstwo piją. Co Wy na to? To chyba nie jest dobre rozwiązanie. Ale z drugiej strony skoro nie stać ich na drogą karmę to i tak dobrze, że się kotów nie pozbyli.
uta

Post autor: uta »

Tutaj podlinkowałam wyjaśnienia różnych kocich preferencji smakowych: http://forum.kocipazur.org/viewtopic.php?p=60660#60660
odnośnie "nudzenia się" dotychczas jedzonej karmy itp :)
Ja bym dała kocie dla urozmaicenia dobrą mokra karmę, kawałek udka z kurczaka albo indyka, czy tłustej wołowiny ;)
tosiowa pisze:z powodów finansowych karmi je zwykłym whiskasem, a koty jedzą na potęgę i mnóstwo piją
Jedzą dużo, bo skład karmy nie zapewnia odpowiedniego poziomu wysoko przyswajalnych składników pokarmowych i muszą zjeść więcej, żeby organizm był w stanie te składniki pozyskać, a oprócz tego zapewne są tam odpowiednie dodatki smakowe, żeby koty chętnie to jadły.
Piją dużo, bo po dużej ilości suchej karmy je "suszy" - sucha karma jest sucha i słona.
AniaG

Post autor: AniaG »

Dziewczyny ja z pytaniem - czy jeżeli na suchej karmie podane jest w tabeli zapotrzebowanie kota na jej spożycie w ciągu dnia, to jest to zapotrzebowanie całodzienne pod warunkiem, że kot nie zjada nic innego poza tą karmą? Np. RC Fibre Response dla mojego adoptusia przy jego wadze wynosi 5/8 szklanki o pojemności 240 ml pod warunkiem, że nie dostaje mokrej? Bo jeśli daję mokrą to suchą powinnam chyba ograniczyć? Wydaje mi się, że podaję trochę za dużo, a z drugiej strony 5/8 szklanki to jakoś mało jak dla kota, który wiecznie głodny stoi koło miski :)
„Mimo to wolał być nieobecny całkowicie niż być tylko w części i brakującą resztą udawać. Dlatego był tak niezwykły dla ludzi, którzy go znali. Jeśli znalazł się w ich pobliżu, był dla nich całym sobą. Albo nie było go w ogóle.”

Sonia 20.09.2014
Chrumuś przyjacielu ['] 11.04.2013
Bury, Bati, Rudy, Chispa, Gypsy - 2012
Srebri, Edward - 2010
Bella ['] - 2010
Awatar użytkownika
brynia

Post autor: brynia »

Teoretycznie podawana na opakowaniu dawka jest dawką dzienną i jeśli dajesz też mokre należy zmniejszyć ilość suchego.

Nie wiem jak to jest z tymi dawkami producentów. Po wrzuceniu porty 21 haeven do utowego liczydła wyszło, że dawka proponowana na opakowaniu dla kota ważącego 3,5kg może spokojnie wystarczyć dla przeszło 6kg-owego. :evil: Niby zawsze piszą, że to wyjściowe proporcje i żeby dostosować, ale wiadomo, że głodomor zje każdą ilość.

edit: z tego co pamiętam jak sprawdzałam royale to oni w miarę ok dawkowali na opakowaniach
Awatar użytkownika
Morri

Post autor: Morri »

Kiedyś (na prośbę zainteresowanego adopcją) sprawdzałam ile średnio karmy zjada kot. Liczyłam dla 5 kotów - suma zjedzonego dzielona przez 5. Wyszło mi, że suchego Royala schodzi średnio po 50 g dziennie na głowę. Na opakowaniu było podane - 57 g. Ale moja piątka je też mokre - średnio 50-60 g dziennie.
"(...)Nie jesteś jednak tak bezwolny, A choćbyś był jak kamień polny, Lawina bieg od tego zmienia, Po jakich toczy się kamieniach."
Awatar użytkownika
Villemo7

Post autor: Villemo7 »

Ania, jeśli adoptuś jest młody to nie ograniczasz karmy, podobnie z dorosłym, który nie ma problemów z przemianą materii. Ograniczanie karmy ma sens dopiero, gdy zwierzę ma tendencję do tycia.
KOT NIE PRZYJDZIE NA ZAWOŁANIE. ODBIERZE WIADOMOŚĆ I SKONTAKTUJE SIĘ Z TOBĄ W WOLNEJ CHWILI.
uta

Przy kotach rosnących i dorosłych, które nie mają problemów z utrzymaniem wagi, rzeczywiście nie trzeba ograniczać dostępu do jedzenia. Jednak moim zdaniem zawsze należy kontrolować ilość karmy i wiedzieć ile kot zjada.
Jeśli zdrowy, dorosły, normalnej budowy kot, który dostawał do tej pory tylko suchą karmę, zaczyna dostawać na jeden posiłek dziennie karmę mokrą, to naturalne będzie, że karmy suchej powinien wtedy zjadać mniej. Jeśli zjada nadal tyle samo, to najprawdopodobniej zacznie niedługo tyć ;)

Teoretycznie kot powinien zjeść tylko tyle ile potrzebuje. Praktycznie to wygląda jednak inaczej, szczególnie przy karmach przemysłowych, które mają dodatki wzmagające smakowitość i domowych, dorosłych kotach w wieku powyżej 2 lat. Osobiście znam dosłownie kilka, z całej rzeszy znanych mi dorosłych kotów, które same sobie dozują karmę i nie tyją. Jak jeszcze maluchy i młodziaki nauczone jeść bez ograniczeń, wybiegają to co zjedzą w nadmiarze, tak starsze koty mają z tym już duży problem.

Ustalenie odpowiedniej dawki dobowej, to sprawa indywidualna dla każdego kota i wymaga po prostu uważnej obserwacji naszego zwierzaka, uwzględniającej regularne ważenie - zarówno kota jak i karmy, którą kot dostaje ;). Można się posiłkować dawkami podanymi na opakowaniach, ale absolutnie nie należy ich traktować jako ścisłych wytycznych. Jak ktoś chce sobie policzyć zapotrzebowanie energetyczne swojego kota i kaloryczność danej karmy, to tutaj można to zrobić "na szybko": http://modernpet.pl/rankingkarm/kalkulator.html
Do dokładnego przeliczania porcji dobowych z uwzględnieniem nie tylko ilości kalorii, ale także bilansu białka, tłuszczu, węglowodanów, służy liczydło, które pobrać można tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=213
Awatar użytkownika
marinella

Post autor: marinella »

uta pisze:Jednak moim zdaniem zawsze należy kontrolować ilość karmy i wiedzieć ile kot zjada.
ale jak to zrobić jesli masz kilka kotów z stałym dostępem
nierealne zeby wiedzieć które ile wyjadło z miski
Obrazek
uta

Jak masz kilka kotów, to nie masz miski z suchym ze stałym dostępem ;)
Kontrola ile kot zjada jest ważna nie tylko ze względu na ewentualną otyłość.
Wahania apetytu są ważną wskazówką zdrowotną. Przy kilku kotach i stale stojącym jedzeniu, ja bym się bardziej obawiała, że nie zauważę, że któryś stracił apetyt np.
U nas przy czwórce jestem w stanie bez większych problemów karmić tak, żeby pilotować kto ile zjada.
Awatar użytkownika
Katka

Post autor: Katka »

u mnie koty maja stale nasypane do michy..jak nie mają to wołają..zwykle wiem kiedy i ile jedzą...
psy tez mają dawane na oko...tyle, że dwa razy dziennie...jak młoda była szczeniakiem to wtedy starałam się trzymać dawek na paczce...
u mnie to się sprawdza...przy 5 zwierzętach 4 kastrowane i żadne nie miało nigdy nadwagi...
Awatar użytkownika
marinella

uta pisze:Jak masz kilka kotów, to nie masz miski z suchym ze stałym dostępem ;)
mam
ja jestem za leniwa zeby im wydzielać
dlatego radek jest i bedzie gruby
Obrazek
Awatar użytkownika
marinella

Katka pisze:.jak nie mają to wołają

moje nie wołają, zawsze mają po brzeg, rzadko kiedy szczyszczają do dna
Obrazek
ODPOWIEDZ